Nedlukningen har kostet Hadsten Håndbold i omegnen af 400-500.000 kr, fortæller salgs- og eventchef i Hadsten Håndbold, Simon Buus Olsen- Arkivfoto: Kian Johansen

Nedlukningen har kostet Hadsten Håndbold i omegnen af 400-500.000 kr, fortæller salgs- og eventchef i Hadsten Håndbold, Simon Buus Olsen- Arkivfoto: Kian Johansen

Fortsætter den gode vane?

Foreninger frygter for teenagere og voksne

Formanden for Favrskov Idrætssamvirke tror, at coronakrisen vil bremse den udvikling og de investeringer, der var planlagt i foreningsidrætten.

Af
Esben Larsen Mikkelsen og

Marie-Louise Andersen, JP Aarhus

Foreningsliv De mest aktive idrætsudøvere skal nok komme igen efter coronanedlukningen. Men så er der de mange mennesker på kanten.

Voksne, som efter mange tilløb til at få en hverdag med fysisk aktivitet endelig havde fået en rutine op at køre, eller de teenagere, der hver onsdag pakkede idrætstasken på grund af det lille skub fra forældrene.

De er i risiko for at være tabt, når idrætsforeninger igen må brede tilbudsviften ud med uden- og indendørs aktiviteter for medlemmerne. Det frygter DGI Østjylland samt to lokale foreninger.

Det store spørgsmål er, om vi formår at få teenagerne tilbage efter nedlukningen. De vænner sig hurtigt til ikke at bevæge sig. Jeg tror, forældrene får en stor rolle at spille med at give de unge et skub.

Anne Meta Nielsen, formand for Favrskov Idrætssamvirke

"Idrætsforeningerne har til en vis grad kunnet holde liv i fællesskaberne ved at arrangere f.eks. gåture, cykelture og løbeture. Og i sommer var vi heldige ved at få lidt foreningsliv igen. Men efter denne nedlukning bliver det en udfordring for foreningerne at få folk ind i de lokale fællesskaber igen. Der er større risiko for ikke at komme i gang igen, hvis man først er holdt op," siger direktør i DGI Østjylland Flemming Poulsen, der vurderer, at ikke helt så mange som frygtet er holdt helt op med at dyrke sport.

Han henviser til en ny rapport af Idrættens Analyseinstitut, hvor det slås fast, at "danskernes idrætsdeltagelse er faldet i 2020, men i lyset af coronakrisen er faldet trods alt begrænset". 80 pct. af de 7-15-årige svarede i 2020, at de dyrkede sport og motion, mens andelen for voksne lå på 57 pct.

Vænner sig hurtigt

Anne Meta Nielsen, formand for Favrskov Idrætssamvirke med omkring 40 medlemsforeninger, er bange for, at en generation bliver tabt på gulvet.

"Det store spørgsmål er, om vi formår at få teenagerne tilbage efter nedlukningen. De vænner sig hurtigt til ikke at bevæge sig. Jeg tror, forældrene får en stor rolle at spille med at give de unge et skub," siger hun.

Salgs- og eventchef i Hadsten Håndbold Simon Buus Olsen stemmer i.

"Jeg frygter, at børn og unge ikke kommer tilbage, hvis de finder andre interesser eller lå på vippen i teenagealderen. Er man først stoppet, kan det være svært at komme i gang igen. Jeg tror, at forældrene skal på banen nogle steder for at presse lidt på," siger han.

Hadsten Håndbold har omkring 650 medlemmer. Første samfundsnedlukning i foråret gik ikke ud over medlemstallet, men Simon Buus Olsen frygter, at nedlukningen denne gang vil koste medlemmer.

Frygter for udviklingen

Samtidig står Hadsten Håndbold i en ærgerlig økonomisk situation. Nedlukningen har kostet i omegnen af 400-500.000 kr., da de sædvanlige indbringende arrangementer, som en stor del af økonomien er bundet op på, har været aflyst.

"Vi er så heldige at have en reserve, som vi kan tage af. Men den skulle jo være brugt til at investere i noget andet. Så nu er vi i fuld gang med at søge fonde," siger Simon Buus Olsen.

Anne Meta Nielsen taler om en økonomisk byrde, som de lokale foreninger kommer til at kæmpe med i de kommende år. Det er netop den manglende mulighed for at tjene penge på arrangementer, der for mange foreninger er et økonomisk problem. Nogle er også udfordrede ved faldende medlemstal, siger formanden for Favrskov Idrætssamvirke.

"Der er formentlig tæret på fedtet hos mange foreninger. DGI og DIF har heldigvis kæmpet for økonomiske hjælpepuljer. Men jeg tror ikke, vi fremadrettet kommer til at opleve den udvikling og de investeringer, der skulle være lagt i foreningsidrætten," siger Anne Meta Nielsen.

 

Publiceret 25 January 2021 11:00