Aske er en af de ting, du ikke bør fjerne med din støvsuger. Der kan stadig være gløder i, og askestøv er så fint, at det blive spredt ud i både selve støvsugeren, hvor det stoppe motoren til, og i luften. Foto: Torben Klint

Aske er en af de ting, du ikke bør fjerne med din støvsuger. Der kan stadig være gløder i, og askestøv er så fint, at det blive spredt ud i både selve støvsugeren, hvor det stoppe motoren til, og i luften. Foto: Torben Klint

Syv ting du aldrig bør støvsuge op

Hvis du støvsuger fx våde madrester, hår og byggestøv op, risikerer du sundhedsskadeligt indeklima, en slem lugt eller en sammenbrændt støvsuger

Af
Rikke Berg

Videncentret Bolius

hjemmet Hvis du støvsuger ting op, du ikke burde fjerne med støvsugeren, risikerer du alt fra en støvsuger, der brænder sammen eller bliver ødelagt, til grimme lugte og bakterier og skimmelsvamp i støvsugeren.

I stedet kan du i mange tilfælde vælge at bruge en kost og en fejebakke.

1. Våde madrester

Med mindre du har en støvsuger, der er særligt beregnet til at kunne støvsuge fugtige elementer op, skal du ikke støvsuge våde madrester. Våde madrester kan fx være en klat havregrød, et hjørne af rugbrødsmaden med leverpostej eller en rest dåsehundemad.

Støvsuger du en våd madrest op, vil den efter et stykke tid begynde at rådne inde i støvsugeren og give enten bakterievækst eller skimmelvækst, og det kan give en grim lugt. Klistrede madrester kan også sætte sig fast i mundstykke, slange og rør, hvor de kan sidde og rådne. Støvsug derfor aldrig madrester op, men fjern dem i stedet med et stykke køkkenrulle eller en klud.

Har du støvsuget tørre madrester op, kan du blot skifte eller tømme støvsugerposen <efterfølgende eller lidt tidligere, end du normalt ville gøre det.

2. Planter og pottemuld

Falder en af dine potteplanter på gulvet, er det en dårlig idé at støvsuge jord og planterester op. Ligesom med madrester kan friske planter og fugtigt pottemuld starte enten bakterievækst eller skimmelvækst inde i støvsugeren, som, udover at være sundhedsskadeligt, kan give en slem lugt. Fej i stedet planterester og pottemuld op med en kost og en fejebakke.

Har du støvsuget visne planter og tør jord op, kan du blot skifte eller tømme støvsugerposen efterfølgende eller lidt tidligere, end du normalt ville gøre det.

3. Glasskår

Hvis du støvsuger glasskår op, kan de skære huller i støvsugerposen og støvsugerens filtre. De kan også sætte sig fast i slangen, og lave skader på den. Skal du fjerne glasskår, er det bedst at feje dem op med kost og fejebakke. Smid ikke glasskår i skraldespanden, men aflever dem i en lokal flaskecontainer eller på genbrugsstationen.

4. Hår

Lad være med at støvsuge større hårtotter efter afklippet hår eller hårbolde op. På samme måde, som hvis du skyller hår ud i toilettet, kan hår i støvsugeren også skabe filtrede propper, som tilstopper mundstykke, støvsugerslange og teleskopstang.

Skal du fjerne meget hår – fx, hvis du har klippet hår derhjemme - så brug i stedet kost og fejebakke.

5. Makeup-rester

Undgå at støvsuge knust pudder eller en tabt læbestift op. Makeup-rester kan nemlig smelte inde i støvsugeren, og det kan belaste motoren så meget, at den kan brænde sammen. Makeup kan også sætte sig på indersiden af din støvsugerslange og støvsugerrør, og det kan give din støvsuger en speciel lugt. Brug i stedet kost og fejebakke til makeup og vask efter.

6. Vand

Med mindre, du har en støvsuger, som er særligt beregnet til at støvsuge fugtige elementer, skal du holde dig fra at suge vand op.Alt, hvad der er fugtigt, herunder også vanddråber fra badeværelsesgulvet, kan ødelægge de elektroniske dele i din støvsuger. Støvsuger du vand eller fugtige ting op, risikerer du, at støvsugeren brænder sammen. Vand og fugt i din støvsuger skaber også grobund for skimmelvækst inde i støvsugeren, og det kan give en grim lugt, ligesom det er sundhedsskadeligt.

Tør vand og fugtige ting op med en klud, og lad badeværelsesgulvet tørre helt, før du støvsuger det.

7. Byggestøv

Ligesom aske er byggestøv meget fint, og det kan slippe igennem både støvsugerposen og støvsugerens filtre. Derfor vil støvsugeren puste det ud i luften, hvor du eller andre, kan komme til at indånde det, ligesom det kan havne i støvsugerens motor, der kan brænde sammen.

Hvis du gerne vil støvsuge efter et byggeprojekt, findes der særlige industristøvsugere til den slags, ligesom du kan bruge en såkaldt askestøvsuger, som er beregnet til netop fint støv. Og ellers er løsningen kost, fejeblad og gulvvask.

Publiceret 26 January 2021 10:00