Favrskov Kommunes hjemmepleje får 12 elbiler i 2021. På billedet anes Mads Aarup, bestyrelsesmedlem i Forenede Danske Elbilister. Foto: Mikkel Hørlyck/Ritzau Scanpix

Mads Aarup, bestyrelsesmedlem i Forenede Danske Elbilister, lader sin elbil. Ritzau Scanpix

Flere elbiler på vej til kommunen

12 elbiler kommer til hjemmeplejen i 2021, hvis byrådet stemmer for

Af
Kian Johansen

Elbiler Alt tyder på, at Favrskov Kommune øger flåden af elbiler i sommeren 2021.

Et nyt toårigt projekt skal nemlig give erfaringer med brug af elbiler i hjemmeplejen, hvis byrådet på dets møde i slut februar stemmer for forslaget.

Først foreslog forvaltningen at lave forsøget med seks biler, så blev det øget til otte og til sidst trumfede politikerne i både Social- og Sundhedsudvalget, samt Teknik- og Miljøudvalget.

Så nu skal forsøget køre med 12 elbiler de kommende to år. Og der vil løbende blive evalueret på forsøget.

En af forklaringerne til den større mængde elbiler er, at der er afgiftsfritagelse for elbiler under 500.000 kroner fra og med 1. januar 2021.

Derudover tyder alt på, at byrådsmedlemmer i Favrskov generelt har mere kig på elbiler end gennemsnittet end befolkningen, fortæller udvalgsformand for Teknik- og Miljøudvalget, Anders G. Christensen med et smil.

Han kører selv elbil, det samme gør blandt andet formanden for Planudvalget, Erling Kvist Andersen.

"Så der er også et stort kendskab til elbilerne og derfor kom der nærmest konkurrence i at øge antallet af elbiler i hjemmeplejen," lyder det med smil i stemmen fra Anders G. Christensen.

Elbiler skal afløse benzin

Planen er, at elbiler løbende skal erstatte de nuværende benzinbiler i hjemmeplejen, når de trinvis skal erstattes af nye biler," forklarer Anders G. Christensen.

Men først skal man altså gøre sig endnu flere erfaringer med elbilerne.

Der er peget på nogle af de udfordringer der kan være i forbindelse med en elbil, der har lang ladetid og i få tilfælde måske ikke så lang rækkevidde som en benzinbil. Det er blandt andet: Kørselsplanlægning, den daglige opgaveløsning, Økonomi – drift og anlæg, daglig drift og vedligeholdelse og forventningen ti den reelle CO2-reduktion.

31 er hybrid og 12 er el

Konkret vil der blive udskiftet 12 benzinbiler til elbiler, der fra sommeren 2021 vil blive taget i brug i hjemmeplejen i Hinnerup. Samtidig opsættes fire dobbeltladestandere. I dag består hjemmeplejens bilflåde af 68 biler, hvoraf 31 er hybridbiler.

Forvaltningen vurderer at, udgifterne til installation, serviceabonnement og indkøb af fire dobbelt-ladestandere samlet vil udgøre 280.000 kroner for hele projektperioden.

Den samlede udgift over to år forventes at være et godt stykke under 500.000 kroner, hvilket er et worst case scenario, da merudgiften ved leasing af elbilerne meget vel kan gå tæt på et rundt nul, lyder vurderingen.

Publiceret 20 February 2021 11:00