Nyt fælles pastorat skal øge samarbejde mellem præsterne
Nærheden bevares, men præsterne skal arbejde tættere sammen
Kirke Da sognepræst Jakob Fink i 2020 opsagde stillingen som sognepræst i Vejerslev, Aidt og Thorsø sogne, gik menighedsrådet i gang med overvejelser om hvordan grundlaget skulle se ud ved en nyansættelse.
Hidtil har det været sådan, at præsten havde sit eget pastorat. Siden 1673 har der været fælles præst i Vejerslev, Aidt og Thorsø sogne. Men meget ændres i disse år. Også mange præster ønsker et tættere kollegialt samarbejde.
Der kan findes megen inspiration og trivsel i at bringe hinandens styrker ind i et kollegialt samarbejde.
Fremtidigt fælles pastorat
"Menighedsrådet i Vejerslev-Aidt-Thorsø har siden vi tiltrådte været i dialog med nabomenighedsrådene om et udvidet og struktureret tættere samarbejde mellem præsterne," fortæller Erik Bertelsen, der er formand for Vejerslev-Aidt-Thorsø menighedsråd i en pressemeddelelse.
Formålet har været at tilvejebringe en styrkelse af præsteembedet i de berørte pastorater gennem et tættere samarbejde præsterne imellem.
Biskoppen over Aarhus Stift har nu godkendt, at der oprettes et nyt fælles pastorat bestående af Vejerslev-Aidt-Thorsø, Hvorslev-Gerning-Vellev og Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev pastorater.
For at fastholde nærheden i det større har alle menighedsråd ønsket en distriktsdeling i det nye fællespastorat. Her i distrikterne vil den enkelte præst få sit hovedvirke.
Det nye fælles pastorat skal have et fælles navn, som menighedsrådene senere skal afklare i samråd med biskoppen.
"Det ændrede samarbejde mellem præsterne får ingen indflydelse på menighedsrådenes nuværende kompetencer, opgaver og muligheder for selvstændig profil," pointerer Erik Bertelsen.
Kirkens nærhed
Stillingen som sognepræst i Vejerslev-Aidt-Thorsø bliver ved ny besættelse en stilling som kirkebogsførende sognepræst i det nye fællespastorat.
For menighedsrådet har det været helt afgørende at bevare en struktur, hvor der bliver en kendt præst i sognene med bopæl i den lokale præstebolig. Der har været enighed blandt de menighedsråd, der indgår i det nye fælles pastorat, at strukturen skal lægge op til samarbejde. Men samtidig fastholde, at der i de enkelte distrikter fortsat skal være nærhed til kirken med egen præst.
Stillingen til ny sognepræst opslås fra 2. marts. Ansøgningsfristen udløber 22. marts. Ansættelsestidspunktet bliver formentlig i løbet af foråret.
gs
Publiceret 27 February 2021 11:00