Foto: Adobe Stock

Foto: Adobe Stock ink drop - stock.adobe.com

80 år i dag:

Rita Skjoldan Jaqués lange liv med kunst, musik og dans

1. marts fylder Rita Skjoldan Jaqué fra Hinnerup 80 år

fødselsdag Rita Skjoldan Jaqué, Storegade 11 i Hinnerup, fylder 80 år mandag 1. marts. Rita Jaqué er født i Hammel og opvokset i Kvolbæk ved Hammel. Lige efter krigen var der ikke meget at gøre godt med, men de tre søskende har aldrig manglet hverken mad eller tøj. De voksede op i et kærligt hjem med et kristent livssyn og stærke moralbegreber.

Efter Sølvsten skole - en landsbyskole med to klasser - kom hun på Hammel Private Mellem- og Realskole i 1952. Efter realeksamen i 1957 havde hun et par småjobs, blandt andet et år i Norge og næsten et år på Hvidsten kro hos fru Fiil. 1. december 1960 blev hun ansat som kontorassistent på Århus Telegrafkontor og arbejdede der i 20 år. Rita Jaqué blev gift 1974 med telegrafist Erik Jimmy Jaqué, som desværre døde allerede i 1977. I 1979 tog hun voksen pædagogisk uddannelse og underviste i batik og syning på Hammel Kommunes Ungdomsskole. Fra 1977-1980 fulgte hun undervisningen hos Henning Wienberg på skulpturafdelingen på Århus Kunst Akademi.

I 1981 startede hun som sekretær på Socialmedicinsk institut, Aarhus Universitet. I en del af årene på deltid. Samtidig tog hun HF-eksamen og læste derefter kunsthistorie ved Aarhus Universitet. I 1982 fik hun et stipendium til Hochschule für Bildende Künste i Dresden, DDR og var der i et halvt år; fik bevilget orlov fra universitetet. Fra 1985 har hun danset folkedans og i flere år fungeret som spillemand (harmonika) ved de ugentlige øveaftener. Desuden uddannede hun sig som folkedanse instruktør og har tidligere fungeret som sådan i en årrække. Folkedansen har medført en lang række rejser rundt i Europa, bl.a. Portugal, Irland, Ungarn, Shetlandsøerne og Færøerne, og en lang rejse i Rusland.

I 2001 fejrede hun 40 års jubilæum i statens tjeneste og fik i den anledning overrakt dronningens fortjenstmedalje i sølv. Rita Jaqué gik på efterløn i 2001, og har siden lavet frivilligt arbejde i et par genbrugsbutiker.

De sidste 14 år har Rita Jaqué været formand for Pensionistforeningen i Hinnerup, som nu hedder Danske Seniorer Hinnerup. Desværre har det ikke været muligt at opretholde aktiviteterne grundet corona. Og netop corona er også skyld i, at fødselsdagen kun bliver fejret med søn og børnebørn.

Publiceret 01 March 2021 06:00