Da en drænpumpe blev slukket gik det stærkt med, at markerne blev oversvømmede. Arkivoto: Wulff

Da en drænpumpe blev slukket gik det stærkt med, at markerne blev oversvømmede. Arkivoto: Wulff

Kollerup Enge:

Det hele begyndte med en slukket drænpumpe

På Kollerup Gods glæder de sig over vådområdeprojekt

Af
Christina S. Johansen

Natur I sidste uge gav Favrskov Byråd en million kroner til at skabe en flot indgang til vådområdeprojektet Kollerup Enge. Pengene skal bruges på en naturlegeplads med træfigurer af insekter, dyr, fugle og fisk. Samt plancher og andre formidlingstiltag. Indgangen bliver umiddelbart øst for Kulturhuset Sløjfen, og tiltaget realiseres i sensommeren i år.

Det glæder Niels Christian Selchau-Mark, som sammen med sin mor ejer Kollerup Gods - for faktisk er det ham, der langt hen ad vejen har været pennefører på idéen.

"Jeg gik og ærgrede mig over, at Kollerup Enge bare endte sådan lidt abrupt ind mod Hadsten by. Så hvor er jeg bare glad nu! Og hvor kommer det til at løfte et allerede fantastisk naturprojekt endnu mere! Det bliver bare drøngodt for alle friluftsmennesker og -elskere i og omkring Hadsten," siger han.

Fantastisk bynær natur

I det hele taget glæder det både Niels Christian Selchau-Mark og hans moder, Pia Monique Selchau-Mark, at Kollerup Enge bliver en realitet, og at masser af folk via stier, får lov at opleve den natur, som de begge holder så uendeligt meget af.

"Nu kommer Kollerups natur også andre til gode," siger Pia Monique Selchau-Mark, som faktisk er hele årsagen til, at Kollerup Enge overhovedet er blevet til egentlig eng.

"Da jeg i 1999 overtog godset efter min mand, var økonomien meget presset, så jeg så på alle udgifterne - også ned i bagatellerne. Og her kunne jeg se, at vi havde en megapost på elregningen. Det viste sig at være til drænpumper, så de blev slukket. Før var der jo fine, pløjede marker, men allerede efter et år kunne markerne ikke længere dyrkes på grund af vand," fortæller hun, før hun begejstret fortsætter med at berette om den anden dag, hvor hun ud af vinduet så tre oddere hygge sig udenfor godset - og om ræven og den tamme krage, som hun fodrer.

Niels Christian Selchau-Mark fortsætter.

"Ja, vi er jo begge kæmpe naturnørder, og vi glæder os over, at vi har kunnet være med til at give Hadsten noget fantastisk bynært natur. Nu får de så også snart mulighed for at kunne komme ud i den."

KOLLERUP ENGE

  • Naturen til projektet er ejet af Kollerup Gods.
  • Projektet er en måde at sikre Hadsten mod vandmasserne de kommende år samtidig med, at det skal fjerne kvælstof i oplandet til Randers Fjord og forbedre miljøtilstanden og naturen i Randers Fjord.
  • Projektområdet er på 31,38 hektar og vil fjerne cirka 3,1 tons kvælstof pr. år.

Publiceret 08 March 2021 08:00