Bill Sejer Nielsen er død, 83 år.

Bill Sejer Nielsen er død, 83 år. Privatfoto fra 2017.

Mindeord: Bill Sejer Nielsen er død

Mindeord om Bill Sejer Nielsen fra Hammel, der var maskinfabrikant, initiativtager til stiftelse af Hammel Cykleklub og medstifter af cykelholdet Team Fakta

Af
Mariann Sejer Nielsen

på vegne af familien

mindeord Bill blev født i Svenstrup ved Hammel 11. juni 1937 som den ældste af tre søskende. Hans liv kan inddeles i tre etaper: Privatlivet, erhvervslivet og livet med cykelsporten.

Som lille dreng tidligt under krigen måtte Bill en tur omkring Julemærkehjemmet med tuberkulose.

Siden han til et ungdomsgilde spændte ben for Birgit, så hun ifølge ham selv 'faldt pladask for ham', har de været sammen i 67 år, heraf 58 års ægteskab. Bill var et familiemenneske med et stort hjerte og med musiske og kreative talenter, der er slået igennem i de næste generationer. De syv børnebørn har siden 1989 tilbragt mange timer sammen med Bill og Birgit i deres hjem, som Bill navngav 'Sorgenfri'.

Bill havde et lyst sind, og han sang ofte. Han og Birgit optrådte som duo til lokale begivenheder, Bill skabte smedejernsskulpturer, han tegnede og malede for rekreation, og hans udadvendthed slog igennem i amatørteater, hvor han spillede sammen med hustru og datter.

Som ung mand boede Bill en overgang på lærlingehjemmet. Lærlingehjemmet var for forældreløse drenge, men Bills far havde skaffet aftalen sammen med Aarhus Baneklub, så Bill kunne træne i klubben samtidig med, at han var i lære på Aarhus Maskinfabrik.

Bill grundlagde sin virksomhed Hammel Maskinfabrik i 1966, senere Sciteq, hvor sønnen overtog rollen som direktør. Bills kreative evner var en drivkraft, intet var umuligt, alt kunne lade sig gøre i Bills snørklede hjerne, sammen med kolleger fra Teknologisk Institut og Nordisk Wavin. Fra 1971 til 1989 var Bill opfinder og medopfinder af flere testapparater til plastrørsindustrien. Bill skabte den første tabletmaskine til Cleantabs/Hammel i et utroligt smukt design, hvilket Bill gik højt op i, med et teknisk system, der stadig anvendes i hele verden.

Lidenskaben for cykelsporten blev vakt, da Bill som 17-årig i 1954 vandt Aarhus Stiftstidendes 'Ungdommens cykelløb', og fordi hans grandonkel Kay Werner blev kendt som den ene halvdel af det legendariske par nr. 7 i 6-dagesløbsverdenen. Den unge, charmerende Bill blev selv en af cykelstjernerne, især i forfølgelsesløb og sprint, da Aarhus Cyklebane havde sin storhedstid med totalisatorspil og 10-15.000 tilskuere på langsiderne fra midten af 50'erne. Randers Dagblad skrev blandt om stortalentet, at "han er af den slags tiltalende unge mennesker, der kan tåle virakken, en rigtig friskfyr som publikum på Aarhus Cyklebane har taget til deres hjerte."

I 1975 stiftede Bill Hammel Cykleklub, hvor han selv designede klubtrøjen, og han var til sin død æresmedlem. Klubben var grobund for mange cykeltalenter i årene derefter, og han fik også Post Danmark Rundt omkring Hammel. Det store Pinseløb med Pøt Møllebakken var en attraktion for publikum og hele den danske verdenspresse. I pinsen var hjemmet fyldt med sportsjournalister fra tv og aviser og ryttere fra hele landet.

I slutningen af 90'erne stiftede Peter Sejer med sin far Bill det professionelle cykelhold Team Fakta, og det gav far og søn utallige store oplevelser sammen. Team Fakta deltog i store internationale cykelløb, nævnes kan de tre største Giro d'’Italia, Paris-Nice og Amstel Gold Race og naturligvis Danmark Rundt fem år i træk.

Ud over sit firma havde Bill Sejer Nielsen mange tillidshverv. Han sad i Hammel Sparekasses repræsentantskab, var præsident i Lions Club Hammel, var formand for Hammel Borgerlige Skydeselskab, sad i regionsbestyrelsen for Dansk Industri og var viceoldermand i Aarhus Smedelaug. I 2003 fik han Hammel Kommunes Idrætspris for sin indsats i cykelklubben.

Bill på cykeltur i Italien.

Bill på cykeltur i Italien. Privatfoto

I hjemmet var der ofte fester og gæster fra hele verden qua Bills firma og interesse for cykelsporten. Alle var velkomne, og Birgit sørgede konstant for, at der altid var mad og drikke nok til alle. Foretrukne rejsemål var Cannes, Frankrig, Spanien med familie og venner, Italien, træningslejre med cykelklubben på Mallorca og ellers utallige gange til Irland, hvor de qua firmaet fik gode private venner. Her kunne Bill nyde den irske folkemusik, som han holdt så meget af. Bill havde en smuk tenor, og ligesom i resten af sit virke sang Bill aldrig falsk.

Bill Sejer Nielsen var en fighter, og trods sygdom bevarede han sit gode humør. Han døde 10. marts 2021 hjemme hos Birgit.

Det er med taknemmelighed og et smil på læben, at vi tænker på Bill, som betød så meget for familien og for så mange andre. Han satte sig tydelige spor.

Æret være Bills minde.

Publiceret 29 March 2021 11:14