Her ses Elisa Spørring ved siden af det dukkehus, som hun ser på hver dag i Café InSide. Alt i huset er håndlavet ned til mindste detalje. Bøgerne kan man eksempelvis tage en lup og læse i - de er nedskaleret fra rigtige bøger. CSJ

Her ses Elisa Spørring ved siden af det dukkehus, som hun ser på hver dag i Café InSide. Alt i huset er håndlavet ned til mindste detalje. Bøgerne kan man eksempelvis tage en lup og læse i - de er nedskaleret fra rigtige bøger. CSJ

Historien bag Det Gule Palæ: "Sikke en fantasi!"

I år er det 25 år siden Hanne Poulsen gik i gang med dukkehus

Af
Christina S. Johansen

InSide Stort set alle, som siden 1998 har besøgt caféen i Kulturhuset InSide, har på et eller andet tidspunkt studeret det store dukkehus ligge oppe for trappen.

Mange har sikkert også tænkt tanken: Hvad er egentlig historien bag det store hus?

Således også Elisa Spørring, som blev ansat i caféen i august sidste år.

"Jeg synes, at det er fantastisk med alle de små detaljer, og jeg oplever, at mange kigger på det, og flere spørger mig til historien. Men hvad er historien lige," spørger hun.

Det besluttede hun sig for at finde ud af, og via en efterlysning i den lokale Facebook-gruppe fandt hun frem til ophavskvindens datter, Gitte Elmstrøm Johnsen - og hende har Lokalavisen Favrskov også givet et kald.

Altid utrolig kreativ

Datteren fortæller, at hendes mor, Hanne Poulsen, i dag er 83 år gammel. Fordi moderen har været gennem en del sygdom, er det Gitte Elmstrøm Johnsen, som svarer for hende.

"Min mor har altid været utrolig kreativ. Hun har eksempelvis malet det meste af livet, med Skagensmalerne som inspiration, og hun har syet tøj, hvilket kom amatørteatret i Hammel for øre. De købte alle hendes kreationer," siger datteren og fortsætter:

"Som barn lavede hun mange dukkehuse. Hendes far, min morfar, havde et handelsgartneri i Hornslet. Her solgte han frugt og blomster, og kasserne, som varerne var kommet i, brugte min mor til dukkehuse."

Dimsedutter og dingenoter

I efteråret 1996 fik Hanne Poulsen så mod på at lave endnu et dukkehus - denne gang i en ekstra stor skala.

"Jeg tror måske, at det er med Titanias Palads i Legoland som inspiration. Der var vi nemlig på tur til, da min dreng var lille," siger Gitte Elmstrøm Johnsen.

Hjemme i sin stue gik arbejdet således i gang med en gammel bogreol som selve huset.

"Og så fik hele familien ellers besked på at gemme alle mulige dimsedutter og dingenoter. Eksempelvis er alt service lavet af bunden af medicinbægre, som så er malet. Vi var meget imponerede af, hvad hun fik ud af det - sikke en fantasi," siger datteren, som fortæller, at hendes mor er meget glad for denne nye opmærksomhed.

Projektet endte med at tage et sted mellem 1.200 og 1.500 timer at lave, og det kostede 2.800 kroner i materialer.

Dukkehuset blev solgt til ugeavisen og kom i 1997 til at stå i biblioteket, inden kulturhuset købte det og placerede det i caféen i 1998.

EFTERLYSNING

Hanne Poulsen lavede også på et tidspunkt en herregård. Den har blandt andet stået på biblioteket og i Børnehaven Engly. Familien er nysgerrige på at høre, hvor den er endt i dag. Kontakt gerne csj@lokalavisen.dk, hvis du har oplysninger.

Publiceret 08 April 2021 11:00