Erling Mørch og direktør for Randers Regnskov Henrik Herold ved den jernkæbe, som bliver en del af en kæmpe-anakonda ved Randers Regnskov. Pressefoto

Erling Mørch og direktør for Randers Regnskov Henrik Herold ved den jernkæbe, som bliver en del af en kæmpe-anakonda ved Randers Regnskov. Pressefoto

Erling Mørch:

Anerkendt konservator men ville hellere arbejde med kunst

Som konservator kender Erling Mørch nøjagtigt dyrs anatomi - det udnytter han i dag som kunstner

Af
Anette Bonde

kultur Gæster i Randers Regnskov vil snart kunne gå inden i en gigantisk anakonda på det nye areal ud mod Vorup enge. Selve det to tons store slangehoved samt et af ribbenene fremstilles af Erling Mørch, Fajstrup. Det er første gang, han laver et så stort værk, fortæller han. Men spændende er det, og hvis nogle spørger, kunne han nok godt finde på at sige ja en anden gang.

"Det er en stor udfordring, men det lærer man jo også af."

Arbejdet med anakondaen startede i januar i år og er færdigt til maj. Det har krævet nogle større værkstedsfaciliteter end de hjemlige i Fajstrup kan klare. I den henseende har Erling Mørch heldigvis kunnet alliere sig med industrivirksomheden Voka i Hammel.

"De har været en stor hjælp siden jeg startede som kunstner, både med materialer og med gode råd fra deres professionelle svejsere."

Konservator med credits

Erling Mørch arbejder i cortenstål, en særlig type stål, der hurtigt får en rustrød patina. Han skaber mest fugle i alle størrelser, og alle med en udpræget naturtro lighed med deres levende artsfæller.

Med en flot karriere gennem fyrre år som konservator, har Erling Mørch da også sin faglige baggrund i orden og om nogen kendskab til dyrenes anatomi og artskarakteristika. Som konservator opnåede han blandt andet en titel som prof. medlem af Guild of Taxidermist i England. Ud af foreningens cirka 400 medlemmer har kun 25 opnået denne.

Han har været ansat på Zoologisk Museum i Svendborg og Naturhistorisk Museum i Århus, men de seneste mange år drev Erling Mørch selvstændig virksomhed med seks-syv ansatte i værkstedet på Viborgvej i Lading. Mæt af at være selvstændig og konstant at blive presset på prisen, besluttede han sig for at skifte spor, og i 2018 afhændede han virksomheden til Nordjysk Trofæmontering.

"Det var befriende. Og på det tidspunkt var jeg så småt begyndt at rode med kunst."

Værksted i det fri

Hjemme i Fajstrup har han indrettet sit værksted ude i det fri, men under tag. Her er et væld af plader i cortenstål, værktøj, og hele og halvfærdige skulpturer: et solsortepar hvor hannen gør kur til hunnen, en fugl med udskåret husnummer, takkede flader i stål ....

At skabe fugle med alle de store og små detaljer betyder mange udskæringer. Alligevel bliver der ikke særlig meget affald, idet Erling Mørch udnytter effekten af de huller, der måtte opstå.

"Selv om for eksempel en vinge ikke er færdigskabt eller der mangler et stykke, så bygger du det jo bare færdigt ind i hovedet. Jeg kan godt li', at det får et primitivt look. Der er nok inden for kunstverdenen, der kan lave ned til mindste detalje, men det synes jeg ikke er interessant."

Udstillinger og salg

Selv om han kun har været i gang som skabende kunstner i godt og vel et par år, har Erling Mørch allerede skabt sig et levebrød ud af sine fugle. Det er blevet til flere udstillinger, privat salg og salg gennem gallerier samt mange kontakter.

En vandrende udstilling bestående af mange forskellige fugle har netop været udstillet i Aarhus og befinder sig nu på Kollerup Gods i Hadsten. Til næste år vil den blive vist på Lille Vildmose Naturcenter, og en kontakt på Naturexpo i Norge har tilbudt at stå for udlejningen i Norge fra 2023.

Erling Mørchs nyeste ide er at lave en udstilling om afdøde fugle som dronte, vandredue, moafugl, eskimospove, gejrfugl med mere. Det bliver i alt 10 forskellige fugle lavet i naturlig størrelse og formgivet ud fra de billeder, han har kunnet finde af skeletter og tegninger.

Publiceret 08 April 2021 18:00