Camilla er mor til tre små børn og har sin egen verdensomspændende virksomhed

Camilla Schram, mor til tre, direktør og stifter af en verdensomspændende virksomhed, har styr på sine prioriteringer - timerne med børnene er hellige, og så står der Humdakin på stort set resten af døgnets timer

Artiklens øverste billede

portræt "Min familie er min hobby, og den bruger jeg masser af tid på. Jeg siger nogle gange, at jeg går til 'Humdakin' og til 'Børn'.

Camilla Schram, 32 år, har i løbet af få år banket en virksomhed op fra nul til i dag at være verdensomspændende. Samtidig er hun blevet mor til tre børn. Det kræver en en knivskarp prioritering af børnetid, en mere flydende opfattelse af privat-tid, når børnene er kommet i seng - og så står hun tidligt op.

500 forhandlere i verden

Camilla Schram er vokset op i Hinnerup, men bor nu lidt uden for Trige sammen med sin familie. Humdakins kontor er indrettet i en af gårdens længer.

Hun lancerede virksomheden Humdakin i 2016 med produktion af rengøringsmidler og designprodukter til husholdningen. Siden har hun fået adgang til 37 forskellige markeder med over 500 forhandlere i hele verden.

Så sent som i forrige uge uge kom Humdakin ind på det australske marked, og i løbet af 2020 kom der gang i Asien, det vil sige Kina, Korea og Japan.

Står op mellem 3 og 4

På hjemmefronten har Camilla Schram sin mand Dan og deres tre børn Nynne på seks år, Willy på to og Hardy på ét år.

Det lyder som en ordentlig mundfuld, både at løbe en så stor virksomhed i gang og at holde momentum. Camilla Schrams formel er planlægning. Hun står op mellem klokken 3 og 4 og sysler, indtil børnene vågner ved 6-tiden. Klokken 6.30 kører Dan børnene til pasning og i skole og fortsætter til sit job som autolakerer.

Camilla arbejder, indtil hun henter børnene klokken 15 på ladcykel med plads til fire børn. Tit er der nemlig en legekammerat med på cyklen. Så er der ren børnetid, indtil børnene bliver puttet ved 19-tiden. Hun er for eksempel blevet ferm med brio-togbanen sammen med Willy og Hardy, og med Nynne står den på kreative sysler.

Børnene har selvfølgelig også været med på mors job ind imellem. Så benyttes det forhåndenværende som legetøj, eksempelvis en papkasse fra lageret. Willy var med allerede to dage efter fødslen.

"Han elsker creme, sæbe og dufte mere end noget andet," griner Camilla Schram.

Nynne har været med omkring den nye børneserie med forslag til dufte, tilsætning af honning, æstetiske enhjørninger etc. På hjemmesiden ligger børnetegninger, som hun kan li'.

"Jeg elsker børn. Vi havde sikkert flere, hvis ikke min mand sagde stop."

Der bliver ikke brugt tid på indkøb og madlavning, idet aftensmaden klares med skiftende leverandører af måltidskasser.

"Måltidskasserne giver ro på hele ugen, og det huslige bliver gjort lidt hver dag. Jeg holder rent i stedet for at gøre rent. Derfor har jeg også succes med Humdakin."

Søndag bliver der handlet ind til madpakker til hele ugen.

Babyalarm med på job

Hvis hendes mand Dan ikke er hjemme om aftenen, går Camilla Schram over og arbejder på kontoret med babyalarmen ved siden af sig.

"Mit arbejde og mit familieliv hænger sammen - det er for eksempel mange år siden, jeg har set en hel film. Det gør mig ikke noget, at der ikke er tid til så meget andet, hvis den tid man har, er god."

Camilla Schram siger selv, at hun er benhård til at prioritere. Hun ved også, at der er konsekvenser af de valg, hun gør.

"Vi har aldrig faret rundt til mange forskellige arrangementer, men har et tæt netværk med nogle få gode venner. De nære relationer er dem, der betyder mest for mig."

En betingelse for at hun fungerer optimalt er også, at de fysiske omgivelser er i balance. Hendes base skal være ryddelig, organiseret, ren og så skal der være afskårne blomster i hvert rum.

"Så slapper jeg bedst af."

Desuden bruger hun naturen rundt om gården i Trige.

Eget rengøringsfirma

Det hele startede, da Camilla Schram som ganske ung læste jura. Efter et par år åbnede hun sit eget rengøringsfirma, MKT Rengøring, med sig selv som eneste medarbejder. Hun forlod så jurastudiet for at udvikle bedre rengøringsmidler end dem, der ellers var på markedet.

Det blev nogle intense år, hvor hun tog en to-årig uddannelse i innovation på erhvervsakademiet i Randers, samtidig med at hun arbejdede i sit rengøringsfirma. Og samtidig med at hun og hendes mand renoverede deres hus i Trige. Datteren Nynne blev født i samme periode. Først for to år siden lukkede hun sit rengøringsfirma, nu med to medarbejdere ud over hende selv.

"Nej, jeg sov ikke så meget i de år," smiler hun.

Den 10 måneders praktikperiode på erhvervsakademiet tog hun i sit eget firma, og hun gik til eksamen i det, der skulle blive til Humdain. Beskeden fra censor var i øvrigt, at man ikke kan skabe en virksomhed med salg af design-rengøringsmidler.

Kurser i sæbefremstilling

Camilla Schram fortsatte, og i fem år arbejdede hun hen imod at åbne sin virksomhed: udviklede produkter, strategi, sikrede rettigheder til navnet og alle de hundrede andre ting, der skal være på plads. Hun tog også kurser i fremstilling af produkterne..

"Jeg kan fremstille alt fra håndsæbe til selvbruner," smiler hun.

I 2016 kunne hun lancere 'Humdakin'.

De første par år stod hun selv for alt, og først i 2018 ansatte hun en marketingmedarbejder. I dag er der også en medarbejder til salg og indkøb og en kommunikationsmedarbejder. Camilla Schram tager sig fortsat egenhændigt af produktudvikling og test.

Navnet?

Navnet Humdakin er valgt med afsæt i Camilla Schrams privatliv, idet det er en sammensætning af datterens navn Nynne (på engelsk 'hum'), ægtemandens navn Dan og familiens franske bulldog King, der også er en skattet kontorhund.

Hun valgte helt bevidst et specielt navn for sin virksomhed. Selv om det på det etablerede marked er vanskeligt at gætte, hvad Humdakin er for en størrelse, så lønner det sig nu, hvor det er ved at være et kendt brand, fortæller Camilla Schram.

Navnet betyder, at virksomheden altid ligger altid nummer 1, når man søger på Humdakin. Det gjorde også, at samtlige domæner kunne købes, og navnet skulle ikke oversættes. Samtidig var det forholdsvis enkelt at erhverve sig patentrettighederne. Og så har det en personlig betydning.

Mere hjemme

Nedlukningen på grund af corona har for Camilla Schram betydet en del mere tid hjemme i Trige, end hun ellers ville have haft. For eksempel ville hun nok have været på messe i Paris på denne tid. Nu klarer hun alle møder rundt i verden virtuelt, og sparer derved oceaner af tid til transport og nogle gange også overnatning.

"Det er det gode ved corona. Nogle gange når jeg en hel uges arbejde i løbet af en dag. Jeg skal ikke rejse til møder, alt foregår på zoom. Min hverdag er virkelig blevet optimeret."

Det har på mange måder været en øjenåbner, som hun har tænkt at videreføre i en vis grad, når verden lukker op igen.

Tror på god karma

Camilla Schram fortæller, at hun aldrig har haft som mål at have en stor virksomhed. Først og fremmest ville hun lave gode produkter, der gør en forskel.

"Jeg er ikke buddhist, men jeg tror på god karma. At det man giver, får man tilbage - om ikke i dette liv, så i det næste."

Loyalitet og relationer med kontakterne i branchen er også en del af virksomhedens grundlag.

"Jeg har bygget Humdakin op i tætte relationer og stor loyalitet. Vi vækster sammen."

Samtidig er Camilla Schram påpasselig med, hvem hun samarbejder med. For eksempel sagde hun i forrige uge nej til 200 butikker i Norge.

"Der skal være den rigtige jargon. Jeg passer meget på mit brand - jeg har jo viet mit liv til Humdakin."

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.