Blandede erfaringer med frikommune-forsøg

22 ældre borgere i Favrskov har primært købt ekstra timer fra Favrskov Kommune til hjælp med rengøringen

Artiklens øverste billede
Mature female in elderly care facility gets help from hospital personnel nurse. Senior woman w/ aged wrinkled skin & care giver, hands close up. Grand mother everyday life. Background, copy space.

Frikommuneforsøg 22 ældre borgere har siden 2018 benyttet sig af muligheden for at betale sig fra ekstra hjælp fra Favrskov Kommune.

Kommunen har siden 2018 deltaget i et frikommuneforsøg, hvor der har været mulighed for de ældre, der har haft behov for besøg fra hjemmeplejen, at de kunne købe ekstra hjælp fra hjemmeplejen.

Og selvom forsøget stadig kører, så er antallet af ældre, der vil betale for ekstra hjælp faldet markant her i 2021, hvor kun seks personer betaler for det.

"Det har en meget naturlig forklaring. Vi er kun i den sjette uge af 2021, så mon ikke der er flere på listen ved årets udgang," siger Henriette Halgaard Rasmussen, der er chef for ældreområdet i Favrskov.

I 2020 var tallet 16, mens det var 9 i 2019 og 4 i 2018.

Der er flere forklaringer på, at forsøget har begrænset succes. Den første er naturligvis, at borgerne af egen lomme skal betale ekstra. Ikke mange ældre har de midler til rådighed.

En anden grund er den begrænsede kommunikation omkring forsøget.

Hvad har i gjort for at udbrede budskabet?

"Der er udarbejdet en pjece, som udleveres til borgere, der efterspørger ekstra hjælp," forklarer Henriette Halgaard Rasmussen.

Frikommuneforsøg som dette kører typisk i flere kommuner samtidig. Og til slut bruges en evaluering til at afklare, om det skal indføres i flere kommuner.

"Forsøget har på tværs af alle deltagende kommuner ikke haft den store tilslutning fra borgerne, men det kan have forskellige årsager – pris, omtale med videre. I Favrskov Kommune kan der dog ses en stigning i forhold til tilslutningen over de år forsøget er været i gang," siger ældrechefen videre.

Mest brugt til rengøring

Målgruppen for forsøget er borgere, som er visiteret til en ydelse efter servicelovens §83, det vil sige personer, som på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan lave mad, gøre rent, eller klare den personlige hygiejne

"Det kan ikke siges at være en bestemt gruppe af ældre, der vælger at benytte sig at muligheden med tilkøb og/eller merkøb. Som det også var forventet, har det primært været ekstra rengøring, som er blevet efterspurgt," forklarer ældrechefen.

Der er stadig uvist om forsøget bliver gjort til et permanent tilbud. Her afventer man en udmelding fra Ældreministeriet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.