Bilist frikendt for uagtsomt manddrab på motorcyklist i Hammel

Tvivl om motorcyklistens fart og udsigtsforhold blev afgørende for frikendelse for uagtsomt manddrab

Artiklens øverste billede
En 24-årig mand blev dræbt, da han på motorcykel kørte sammen med en bilist i Hammel.

24. juni 2020 skete der en tragisk trafikulykke i T-krydset ved Hammelvej og Skanderborg lige syd for Hammel by.

En 24-årig mand fra Hammel kom kørende på motorcykel på Skanderborgvej i sydlig retning og stødte i krydset sammen med en bilist, der svingede ud fra Hammelvej.

Sammenstøddet var så voldsomt, at den unge mand døde af sine kvæstelser, mens der umiddelbart ikke skete noget med bilisten, som var en 46-årig kvinde fra Randersegnen, der var alene i bilen.

Den i dag 47-årige kvinde blev senere tiltalt for at overtræde Færdselsloven ved ikke at overholde sin ubetingede vigepligt samt tiltalt for uagtsomt manddrab ved uagtsomt at have forvoldt en andens død.

Sagen har netop kørt i Retten i Randers, hvor kvinden blev kendt skyldig i overtrædelse af Færdselsloven, men uskyldig i tiltalen om uagtsomt manddrab.

"Kvinden forklarede i retten, at hun først så motorcyklisten lige før, han begyndte at bremse, og en lastbilchauffør, der kørte i samme retning som motorcyklisten, forklarede, at han godt en kilometer før ulykken blev overhalet af motorcyklisten, som han anslog til at køre mindst 200 km/t. Lastbilchaufføren byggede det på, at han selv kørte 80 km/t og blev overhalet meget hurtigt af motorcyklisten, der meget hurtigt var ude af syne," fortæller sagens anklager, specialanklager Jesper Rodkjær fra Østjyllands Politi.

Bilinspektøren, der undersøgte dødsulykken, har beregnet, at motorcyklisten kørte med 83 km/t plus/minus 15 km/t, da han bremsede ned og afsatte blokadespor. Motorcyklisten kan dog godt være begyndt at bremse, før bremserne blokerede, og dermed være kommet kørende med en noget højere hastighed end tilladt, forklarer anklageren. Derudover blev der i retten sået tvivl om skiltningen ved T-krydset, som måske ikke har været optimal.

Hvis man har overtrådt Færdselsloven og forvolder en andens død, er det normal praksis, at man bliver tiltalt og dømt for uagtsomt manddrab, oplyser anklageren. Der kan dog være tilfælde, hvor det ikke sker, hvis der er nogle særlige omstændigheder omkring for eksempel hastighed eller udsigtsforhold, hvilket beror på en vurdering af den konkrete sag.

I sagen fra Hammel vurderede retten, at kvinden ikke havde handlet uagtsomt, og hun blev derfor frikendt for tiltalen om uagtsomt manddrab, som ellers ville være blevet straffet med en bøde på omkring 6.000 kroner og en betinget frakendelse af kørekortet. Den 47-årige kvinde blev dog kendt skyldig i at overtræde sin vigepligt og fik en bøde på 2.000 kroner.

Jesper Rodkjær oplyser, at retten trak sig tilbage og tænkte over dommen i en time og 20 minutter, før man var klar med dommen, hvilket ifølge anklageren er usædvanlig lang betænkningstid. Han har endnu ikke set dommen på skrift og nærlæst den, men vurderer umiddelbart, at anklagemyndigheden ikke vil anke dommen.

Den tiltalte 47-årige kvinde kan umiddelbart ikke anke dommen, fordi bøden ikke er større end den er.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.