Leg og Disney skal få dem til at elske fodbold

HOG og HSK er med i nyt projekt, der skal få flere piger til at spille fodbold

Artiklens øverste billede
Fodboldtræningen skal leges ind med Disney-rekvisitter og fortællinger.

fodbold 22-årige Matilde Skovsen Lundorf fra Hadsten er i dag professionel fodboldspiller på kontrakt i mægtige Juventus i Italien.

17-årige Johanne Guldbæk Pedersen, ligeledes fra Hadsten, fik for nylig en uforglemmelig seniordebut for AGF og scorede sejrsmålet mod Brøndby.

De to piger er lysende eksempler på, at det ikke står helt skidt til med pigefodbold i Favrskov, men pigetalenterne kommer ikke af sig selv, og de er ikke lige nemme at holde på.

"Vi har sendt nogle fantastiske spillere videre, men der kommer ikke nye af sig selv. Vi skal virkelig gøre meget for at tiltrække pigerne, mens det er en del af drengenes kultur at gå til fodbold," siger Anette Dahl Eriksen fra HSK (Hadsten Sports Klub).

HSK har haft stor fokus på pigefodbold i de seneste par år, men der skal noget særligt til for at få piger til at begynde og blive ved med at spille, og klubben har været nødt til at slå flere årgange sammen for at kunne stille hold.

"Vi er i skarp konkurrence med basketball og håndbold i Hadsten, og på nogle årgange har vi slet ingen piger," siger Anette Dahl Eriksen fra HSK.

Falder hurtigt fra

Nogenlunde samme historie kan Camilla Berg fra HOG Hinnerup fortælle. Hun har selv spillet topfodbold i flere af de aarhusianske klubber og er i dag vendt tilbage til barndomsklubben, hvor hun er træner for damesenior samt U6-spillerne, hvor man blander piger og drenge.

"Vi har mange piger, der er stoppet efter 1-2 gange. Der skal noget mere hygge og leg til for de yngste piger," mener Camilla Berg.

Camilla Berg (til venstre), Anne Krøger (i midten) og Anette Dahl Eriksen er klar til at tage imod helt nye fodboldpiger fra 5 til 8 år.

Hun ser derfor frem til, at HOG og HSK i fællesskab er blevet udpeget af DBU til at være værtsklubber for Playmakers. Det er et koncept, hvor man introducerer piger fra 5 til 8 år til fodbold gennem leg og Disney-historier og ved brug af Disney-rekvisitter fra Frost2 og De Utrolige.

"Jeg tror, det er en super god indgang. Vi er nødt til at gøre noget andet for at tiltrække piger i den alder, og jo tidligere de begynder, jo mere fællesskab vil de opleve og blive ved med at spille fodbold," siger Camilla Berg.

Playmakers er et stort europæisk projekt, som skal få flere piger til at forelske sig i fodbold. I Danmark er der udpeget 34 Playmakers værtsklubber, heriblandt HOG og HSK.

"Vi er gået sammen for at blive værtsklub, og jeg tror, vi er blevet udvalgt, fordi vi i forvejen har et godt pigemiljø," fortæller Anne Krøger fra HOG Fodbold.

For helt nye spillere

Playmakers er for piger, der ikke i forvejen spiller fodbold i en klub. Træningen i foråret finder sted torsdage klokken 17 på Haldum-Hinnerups fodboldanlæg, første gang torsdag 29. april.

"De kan bare møde op og er ikke forpligtet til at komme hver gang, men vi håber selvfølgelig, de får lyst til at komme igen," siger Anne Krøger.

Playmakers fortsætter i efteråret, hvor træningen finder sted hos HSK i Hadsten.

En række af klubbernes unge trænere og spillere skal i den kommende tid på et virtuelt DBU Playmakers trænerkursus, der skal klæde dem på til at kunne motivere, begejstre og skabe sjov for nye piger i fodbolden. DBU skriver på sin hjemmeside, at Playmakers programmet handler om at tryllebinde piger til fodbold via historiefortælling baseret på Disneys eventyrlige univers.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen