Ny erhvervsfaglig 10. klasse på håndværkerskolen

Efter sommerferien vil der for første gang være en erhvervsfaglig 10. klasse på Den jydske Haandværkerskole i Hadsten

Artiklens øverste billede

uddannelse Favrskov kommune er klar med et nyt tresporet 10. klassetilbud fra august 2021. I tilbuddet kan eleverne vælge mellem tre spor. Et virksomhedsspor, et fagligt og bogligt spor og et erhvervsfagligt spor. Det erhvervsfaglige spor skal foregå på Den jydske Haandværkerskole, hvor eleverne både får en 10. klasse og første grundforløb (GF1) af en erhvervsuddannelse.

A"t der bliver lavet tre spor gør, at 10. klassetilbuddet i Favrskov Kommune lige pludselig bliver rettet mod et mere specifikt ungdomsuddannelsesvalg. Samtidig bliver man dygtig på 10. klassefag og modnet til at tage et mere bevidst valg," siger Hanne Bisgaard Hansen, projektleder på DjH, i en pressemeddelelse.

"Der er behov for, at man har mulighed for at prøve noget erhvervsrettet og virksomhedsnært i 10. klasse. Før i tiden, når man tog en 10. klasse, var det tit og ofte for at blive afklaret i forhold til, om man skulle tage en anden uddannelse med hovedvægten på det boglige. Med de tre nye spor kan vi vise, at der er andre spændende ungdomsuddannelser," siger hun.

Ifølge Hanne Bisgaard Hansen kan man efter et år på skolebænken på DjH have 10. klasse og første grundforløb med sig i rygsækken. Det betyder, at vil man gerne fortsætte på en erhvervsrettet ungdomsuddannelse, får man direkte adgang til andet grundforløb (GF2). Det betyder dog ikke, at det er den eneste vej at gå:

"Hvis man er kommet til den erkendelse, at det ikke lige er håndværkerfaget alligevel, så har man jo også taget en 10. klasse med alle fagene på 10. klasseniveau og er derfor klædt på til at gå videre med noget andet."

DjH har fire uddannelsesområder, herunder elektriker, tømrer, køletekniker og plastmager, og som 10. klasseelev får man lov til at prøve dem alle i løbet af skoleåret.

Ikke Shakespeare

Undervisningsforløbet på den erhvervsrettede 10. klasse vil være en kombination af fagrettede- og erhvervsfag. Under de fagrettede er dansk, matematik, engelsk og valgfrie fag som tysk, fransk, fysik og kemi. Selvom det er som enhver anden 10. klasse, vil det alligevel være tænkt ind, at det er et erhvervsrettet forløb.

"I for eksempel engelsk er det ikke som en normal 10. klasse. Fagene er tonede mod de erhvervsområder, man er i på det pågældende tidspunkt. Så du læser ikke Shakespeare. Du har noget fagrettet om eksempelvis LED-lyskilder på engelsk eller har om køleteknik i fysik," fortæller Hanne Bisgaard Hansen

Samtidig får man lov til at prøve kræfter med at lære teori og omdanne det i praksis.

"På skolen lærer man en masse teori, som blive omsat i værkstederne gennem hænderne. Så den største forskel på denne og en almindelig 10. klasse er, at man får lov til at lave håndværksmæssige opgaver."

I slutningen af året vil eleverne desuden komme på en obligatorisk brobygning i en virksomhed for at møde virkelighedsnære opgaver som i industrien.

´"Man kommer til at mærke faget, kulturen og hvad det vil sige at arbejde i håndværkerfaget. Samtidig vil den teori, man har lært på skolen, vise sig gennem dygtige hænder."

Ansøgningsfristen for optagelse på et af de tre 10. klassesspor er 1. april.

jr

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.