Ny frokostordning i Favrskov: Seks ud af syv har beholdt den gamle ordning

Langt hovedparten af de i forvejen visiterede borgere til at få hjælp til anretning af frokost har valgt at bevare den gamle ordning, som nyvisterede borgere ikke længere kan vælge

Artiklens øverste billede
Stor smørrebrødspakke med tre halve stykker rugbrød, smør og pålæg.

Favrskov Kommune indførte fra årsskiftet en ny frokostordning for de borgere, der er visiteret hjælp til at anrette frokost, fordi de ikke selv kan stå for den daglige madlavning. Det drejer sig typisk om ældre borgere, der for eksempel kan være demente eller sengeliggende og derfor ikke kan handle ind eller anrette.

De kan købe en daglig smørrebrødspakke med to eller tre halve stykker rugbrød med separat pakket smør og pålæg, som leveres vakuumpakket en gang om ugen og dagligt anrettes af hjemmehjælperen, der besøger borgeren.

Indtil årsskiftet bestod frokostordningen i, at borgerne selv skulle stå for indkøb og fik hjælp af hjemmehjælperen til at anrette maden. Borgerne på den gamle ordning har haft en prøveperiode på 14 dage, hvor de kunne smage smørrebrødspakkerne og derefter vælge, om de ville på den nye ordning med smørrebrødspakker eller fortsætte på den gamle, hvilket langt hovedparten har valgt.

Ved årskiftet var 42 borgere visiteret til frokostordningen, og 36 af dem har valgt at blive på den gamle ordning, mens de øvrige seks (hver syvende) har valgt den nye ordning med smørrebrødspakker. Dertil kommer fem nyvisiterede borgere, der automatisk tilbydes den nye frokostordning og altså kun kan få hjælp til anretning af frokost, hvis de køber smørrebrødspakkerne, således at der i alt er 11 borgere på den nye frokostordning.

Kvalitetsløft

Det var et enigt byråd, som i forbindelse med budgettet vedtog den nye frokostordning til borgere, der ikke selv kan stå for madlavning. Byrådet mente, at det nye tilbud samlet set var et kvalitetsløft, der samtidig gav en besparelse, der kunne bruges på anden velfærd, fortæller Ulrik Johansen, direktør for Social og Sundhed i Favrskov Kommune.

"Det har været en udfordring, at maden i køleskabet nogen gange har været for gammel og fordærvet, eller der slet ikke har været noget mad, så hjemmehjælperen har været nødt til at hente noget," fortæller Ulrik Johansen.

"Kvaliteten af smørrebrødspakkerne er i mange tilfælde bedre end den mad, borgerne selv har købt, og det er et ernæringsrigtigt og varieret tilbud, så samlet set er det et klart kvalitetsløft. Det er jo heller ikke grøntsager og broccoli, vi serverer, men for eksempel leverpostej med sky og fed majonæse, som småtspisende har brug for, og de kan få fem forskellige slags pålæg om ugen, der skiftes ud ugen efter, så op til 10 slags pålæg på to uger."

Besparelse

Da den nye frokostordning blev vedtaget, budgetterede man med, at der ville være 55 visiterede. Kommunen har på den baggrund beregnet, at man sparer 170.000 kroner om året ved at indføre den nye frokostordning, hvis vel og mærke alle 55 visiterede borgere går fra den gamle til den nye ordning.

Anretning af lille smørrebrødspakke.

Direktøren for Social og Sundhed pointerer, at det man sparer penge på, er håndteringen af ordningen, altså den tid hjemmehjælperen bruger på at anrette maden eller som nævnt eventuelt bruger på at handle ind for borgerne, hvis de ikke har mad i køleskabet.

Besparelsen kunne faktisk have været 100.000 kroner større, hvis ikke byrådet havde besluttet at bruge en del af besparelsen på et yde et tilskud på fem kroner pr. smørrebrødspakke, således at en lille smørrebrødspakke med to halve stykker kan købes for 20 kroner, og en stor smørrebrødspakke med tre halve stykker koster 30 kroner.

Idet foreløbig blot 11 borgere er tilmeldt den nye frokostordning, bliver den årlige besparelse tilsvarende mindre - på cirka 34.000 kroner. Til gengæld kommer kommunen kun af med 20.000 kroner i tilskud til smørrebrødspakkerne, så her sparer man altså 80.000 kroner i forhold til budgettet.

Debat

Den nye frokostordning har i de seneste par uger skabt stor debat på Facebook, efter byrådskandidat Mette Nøhr fra Det Konservative Folkeparti tordnede mod ordningen i et læserbrev. Hun mener, at de ældre skal have en valgmulighed og bevare muligheden for at få anrettet sin frokost, selvom man ikke vælger kommunens tilbud.

"Det er virkelig minuttyranni, systemtænkning og kommunal ensretning for fuld udblæsning," skrev Mette Nøhr i læserbrevet, som hun også lagde op på sin egen Facebook-side og ledsagede indlægget med et foto, hvor hun stod med en tallerken med gulerødder på.

"Man kan ligefrem se for sig, hvordan favoritmadderne med rullepølse og leverpostej erstattes af magert pålæg og gulerodsstave. Velbekomme, siger jeg bare," skrev Mette Nøhr.

Sidenhen har også formand for Ældrerådet i Favrskov Kommune, Erik Bertelsen, og Ældresagens formand i Favrskov, Hugo Strunge Frank, udtalt sig kritisk om den nye frokostordning til TV2 Østjylland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.