De samler skrald i Hinnerup - og hygger sig undervejs

’8382 Hinnerup Indsamling af Skrald’ var i Hinnerup fredag i sidste uge og efterlod midtbyen fin og fit og fri for skrald.

Artiklens øverste billede
Uddeler Jacob Ring (til venstre), SuperBrugsen Hinnerup, er med i bestyrelsen i Hinnerup Handel, og sørgede for et sponsorat til affaldssamlerne til indkøb af veste, grabber og poseholdere. Her er dagens hold inden de spredes i Hinnerup Midtby for at samle skrald. Det er fra venstre efter Jacob Ring: Valther Hansen, Lone Glargaard, Pia Wissendorf, Erling Kvist Andersen, Søren Lahn Sloth og Anders Brøndum. Foto: Anette Bonde

»Man kan se, at det hjælper rundt omkring. Der er ikke så meget affald, som der har været,« konstaterer Valther Hansen, mens han nipser et stykke papir op med grabben og putter det i posen.

Han har denne fredag sammen med makkeren Anders Brøndum slået et smut omkring baggården hos fakta i Hinnerup for at rydde for skrald. Derefter går de videre hen ad Fredensgade og samler affald, hvor de kommer frem.

Valther Hansen og Anders Brøndum samler affald bag fakta. Foto: Anette Bonde.

Det er lige meget, om man kan samle affald i ti minutter, en halv time eller i fire timer. Alle er velkommen

Pia Wissendorf

Valther Hansen begyndte for et år siden med at tage en pose med, når han var ude på sine faste løbeture. På en Hinnerup facebookside efterlyste han omkring årsskiftet nogen at samle skrald med, og Lone Glargaard greb stafetten og oprettede facebooksiden ’8382 Hinnerup Indsamling af skrald’. Selv har hun også altid samlet affald op, når hun kom forbi noget.

Omkring et tons

Gruppen mødes cirka hver anden uge og tager ud til en by eller et område i postnummer 8382. De har blandt andet været i Haldum, Søften, Postvej, genbrugspladsen og flere gange i Hinnerup.

Siden ’8382 Hinnerup Indsamling af skrald’ startede i januar, er der nok blevet indsamlet omkring et tons, fortæller Lone Glargaard, der sorterer affaldet og kører det til genbrugspladsen. Som regel er det også hende, der efter aftale slår opslag op på Facebook med tid og sted for næste indsamling.

Lone Glargaard langs banen, hvor der altid er god fangst. Foto: Anette Bonde.

»Bare kom. Det er lige meget, om man kan samle affald i ti minutter, en halv time eller i fire timer. Alle er velkommen,« fortæller Pia Wissendorf og tilføjer, at det også er hyggeligt at gå og samle affald sammen med andre.

Pia Wissendorf med den nye grab, der effektivt kan gribe om selv helt små ting. Foto: Anette Bonde.

Nyt udstyr

Denne fredag er seks affaldssamlere mødt op i Hinnerup Midtby for at samle affald på gader, p-pladser, langs hække og langs jernbanen med videre. Foruden Lone Glargaard, Valther Hansen, Pia Wissendorf og Anders Brøndum er det Erling Kvist Andersen og Søren Lahn Sloth.

Dagen i dag er speciel, for det er første gang, de tager de nye veste, grabber og poseholdere i brug. Hjælpemidlerne er på uddeler i SuperBrugsen Jacob Rings foranledning blevet sponsoreret af Hinnerup Handel. Grab og poseholder gør opsamlingen lettere, og vesten gør det sikrere at færdes i byerne og langs vejene.

Der er blevet indkøbt 10 veste, 10 grabber og seks poseholdere. Hvis flere samlere melder sig, skal de nok finde på råd for at klæde de nye på med samme udstyr, forsikrer Søren Lahn Sloth.

»Også en lille let skraldevogn til en ældre dame er på ønskelisten. Hun går ofte sammen med én, der kan holde posen,« siger Lone Glargaard.

Madras og telefoner

Affaldet består for en stor del af papir og emballage.

»Typisk er det blæsten, der tager det, så det flyver op af affaldsspandene. Så det er ikke altid ond vilje, der ligger bag,« indskyder Erling Kvist Andersen.

Erling Kvist Andersen (til højre) og Søren Lahn Sloth får en hyggelig snak, samtidig med at de rydder op. Foto: Anette Bonde.

Men også cigaretskod, mundbind, tyggegummi, øl- og sodavandsdåser er efterladt. Indimellem dukker også de mest spøjse ting op. Søren Lahn Sloth fortæller om tre gamle telefoner og en madras, der blev fundet i en skov. Også skilte, brugte kondomer, en boltsaks, bildæk, snusdåser, et skeletteret rådyr og tisseflasker er endt i Lone Glargaards trailer.

Affaldsgruppen tager i øvrigt gerne imod tips om områder, der trænger til en oprydning.

»Og vi tager også gerne imod lidt at drikke eller en kage, hvis nogen kommer forbi,« smiler Lone Glargaard.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.