Elever plantede Danmarks største mini-skov
Skovvangskolen har nu fået Danmarks største Miyawaki-skov, som er en hurtigtvoksende mini-skov, der er en rigtig CO2-sluger.
I blæst og småregn stod 160 børn klar med spader og kampgejst, da 4.500 træer, buske og urter skulle i jorden foran Skovvangskolen i Hammel.
En enkelt havde iført sig shorts, men overordnet set var eleverne pakket godt ind denne kolde onsdag morgen – mange havde dog glemt gummistøvlerne, som ellers var en klar fordel i den tunge mudder. Det resulterede i adskillige tabte sko, når mudderet i bedste kviksand-stil nægtede at give slip igen. Mange, både elever og lærere, endte da også på bagdelen i det glatte føre.
Men trods udfordringerne begyndte de mange planter støt og roligt at komme i jorden – ligesom et vådområde tog form.
De 4.500 træer, buske og urter, som alle er hjemmehørende arter, skal danne en såkaldt Miyawaki skov – faktisk landets største Miyawaki-skov.
Begrebet dækker over en mini-skov, som har en stor CO2-effekt, fordi den vokser meget hurtigt. Det gør den, fordi den er plantet meget tæt. Tætheden får planterne til at søge mod sollyset. Skoven bliver derfor hurtigt hjemsted for masser af insekter og dyr.
De 4.500 planter består af 35 forskellige arter, og de blev plantet på et areal på kun 1.500 kvadratmeter. Normalt ville det antal planter blive fordelt på 10.000 kvadratmeter.
I midten af skoven er et åbent område, som i fremtiden kan bruges til undervisning.
En hjælpende hånd
Der er tale om et samarbejde mellem den almennyttige organisation Plant et Træ og Favrskov Kommune. Træerne til skoven er doneret af Plant et Træ, som har fået sponsoreret træerne af virksomheden HKScan.
Dagen blev skudt i gang af borgmester Lars Storgaard. Efter at have sunget et par vers af Kim Larsens ’Dengang da jeg var lille’ havde han fået elevernes opmærksomhed.
Han fortsatte med at fortælle om citronsommerfuglen, som har brug for to planter for at overleve.
»Og hvis de to planter er væk, jamen så er citronsommerfuglen også væk. Derfor skal vi passe på naturen og hjælpe naturen på vej. Det er det, som I skal hjælpe med i dag,« sagde han til de 160 elever, som alle var fra mellemtrinnet.
Sætter spor for livet
Ole Pilgaard, som er Skovvangskolens viceskoleleder, tog over efter borgmesteren:
»Det her areal har set sådan her ud i 50 år. Det har øgenavnet Rismarken, fordi det altid har været et meget fugtigt område. Jeg blev ansat på skolen i 1999, og arealet har aldrig været brugt til noget som helst, og det er da ærgerligt, at så stort et område aldrig bliver brugt,« sagde han og tilføjede, at han har drømt om at få området i spil til både leg og undervisning, derfor var han også begejstret, da muligheden for en Miyawaki-skov dukkede op.
»Projektet er så vokset til at være et stort biodiversitetsprojekt, som overgår alle mine forventninger. Det kan vi alle være stolte af. Og I elever kan engang sige til jeres børn, at den skov var jeg med til at plante, dengang skolen fyldte 50 år. I er med til at bevæge vores verden i en bedre retning. Det er at sætte spor for livet,« fortsatte viceskolelederen.
Ordene virkede til at give genlyd i eleverne. I hvert fald lød det lidt senere fra Liva Vils Søding og Sofie Harding Nielsen fra 6.b:
»Det er en meget hyggelig dag og et godt projekt, fordi det er godt for klimaet og biodiversiteten,« lød det enstemmigt fra de to klassekammerater, efter de havde plantet deres første seks planter.