24-årige Casper er klar til at udfylde de store sko

Når Svend Aage Laursen ved årsskiftet takker af efter 36 år i Meny i Thorsø, står nyudlærte Casper Lisby klar til at overtage posten som købmand.

Artiklens øverste billede
Casper blev udlært fra Meny i Harlev i august i år, men allerede i foråret kom han i spil som ny købmand i Thorsø. Foto: CSJ

Når klokken slår 12 den 31. december, har Thorsø fået ny købmand. Han er 24 år gammel og hedder Casper Lisby.

Han overtager Meny efter Svend Aage Laursen, der har drevet forretningen i 36 år.

»Jeg er godt klar over, at det er nogle store sko at udfylde. Det er jo Thorsøs mand, som sidder der,« siger Casper Lisby med et smil og nikker mod Svend Aage Laursen.

Den nye, unge købmand vil køre forretningen videre »i samme tråd,« som han udtrykker det:

»Jeg håber, vi kan fortsætte med at have en god butik og være en stor del af lokalområdet. Jeg vil fortsætte med at dyrke det lokale – det er det, der skal til, og det er det, jeg gerne vil. Selvfølgelig kommer der til at ske nogle ændringer på sigt, men butikken kommer ikke til at dreje 180 grader,« siger Casper Lisby.

»Det er gået stærkt«

Casper blev udlært fra Meny i Harlev i august i år, men allerede i foråret kom han i spil som ny købmand i Thorsø.

»Det skulle lige med hjem og vende, for hold da op, det er gået stærkt. Det har jo selvfølgelig været noget, som jeg godt kunne tænke mig engang, men nu bød muligheden sig altså tidligere end forventet,« siger den 24-årige købmand, der trods sin unge alder faktisk har ti års butikserfaring – først i SuperBest, som senere blev til Meny.

Det er ikke hver dag, at en nyudlært nærmest springer direkte ud i egen forretning. Det er heller ikke hverdagskost, at så ung en person bliver selvstændig købmand.

Alderen er dog ikke noget, som Casper Lisby skænker en tanke:

»Jeg synes jo ikke, at alder har noget at sige. Hvis ellers man kan finde ud af det, man laver, så er alderen ligegyldig. Og siden jeg er endt her, må der jo være nogle, som mener, at jeg kan finde ud af det, jeg laver,« siger han med et skævt smil.

Men det krævede alligevel nøje overvejelser, før han besluttede sig for at tage springet.

»Det her er jo ikke bare et job, men mere en livsstil. Det kræver mange timer og masser af vilje. Derfor var det også vigtigt for mig at have baglandet med – og der var heldigvis opbakning,« siger han, mens kæresten, Junie Strojek, nikker ved siden af ham.

»Han arbejder vel godt og vel 60 timer allerede nu, så det er vi vant til,« siger hun, og købmands-kæresten fortsætter:

»Jamen jeg har bare altid elsket at arbejde. Så mange timer er jeg klar på.«

Med styr på baglandet og med udsigt til en veldrevet butik, som omsætter for cirka 60 millioner kroner om året, slog han til.

Købmandsvejen

Casper Lisby er opvokset i Christiansfeld i Sønderjylland. Han søgte nordpå, da han i 2018 troede, at han skulle studere fysik på Aarhus Universitet. Det gjorde han da også i et års tid, men droppede så ud.

»Det var bare ikke mig. Det var alligevel ikke den vej, jeg ville,« siger han.

Ved siden af folkeskolen, gymnasiet og universitetet han han hele tiden arbejdet i butik, så da han droppede fysik-studiet, skruede han op til fuldtid. Et år senere begyndte han som elev.

»Og dér fandt jeg virkelig ud af, at det er købmandsvejen, jeg vil gå. I bund og grund har det nok altid ligget lidt i baghovedet at blive købmand, men jeg ville også gerne prøve universitetet af.«

Det glæder Casper Lisby, at han bliver selvstændig købmand fremfor ansat som købmand:

»Det er det, jeg altid gerne har villet, for så kan jeg drive det, som jeg gerne vil,« siger han.

I dag bor Casper Lisby med kæresten Junie i Silkeborg. Han får altså 20-30 minutters kørsel til sit nye job i Thorsø per 1. januar 2023. Den dato må gerne oprinde hurtigt, for han glæder sig til at komme i gang og møde både kunder og de omkring 50 ansatte:

»Jeg ser frem til at skabe en god butik med nogle dygtige medarbejdere. At være chef er en af de helt nye ting, jeg ikke har prøvet før, men det lærer jeg. Jeg kommer ikke ind og kan alting fra dag et.«

Svend Aage og Berit Laursen trækker sig tilbage fra deres livsværk: Købmanden i Thorsø. Svend Aage har været købmand, og Berit har siddet på kontoret i privaten i Thorsø og holdt styr på regnskabet. Foto: CSJ

Farvel til Svend Aage

Det har været meget vigtigt for Svend Aage Laursen, at butikken i store træk fortsætter som før. Altså at butikken bliver drevet videre som en Meny, og at hans medarbejdere kan fortsætte i butikken.

»Det var mig meget magtpåliggende. Butikken er en vigtig del af lokalsamfundet, og jeg synes, at Thorsø har behov for det, Meny står for, eksempelvis i form af en slagterafdeling,« siger den afgående købmand, som naturligt nok har måttet lægge ører til nogle spændte kunder den seneste tid:

»Der har været meget fokus på, om det blev en selvstændig købmand. Folk er glade for, at det bliver sådan,« siger den gamle købmand, som har haft rigtig mange af Thorsøs indbyggere på lønningslisten gennem de 36 år.

»Og mange har jo aldrig kendt til andet end mig som købmand. Men alle udviser stor forståelse for min beslutning om at stoppe nu.«

Beslutningen blev truffet sidste år, da han »kunne se på dåbsattesten, at det var på tide at kigge efter noget andet,« som han udtrykker det.

»Jeg er ikke træt af at være købmand – det er det mest fantastiske job. Men alt har en ende. Jeg vil savne kontakten til kunder og medarbejdere. Man møder jo snildt 1000 mennesker på en dag.«

Nu skal Svend Aage Laursen blandt andet tage sig af de ejendomme, som han og konen Berit har investeret i siden sluthalvfemserne, deriblandt i Thorsø, Aarhus og Struer.

Ægteparret ejer også ejendommen, hvor Meny i Thorsø ligger. Det fortsætter de med og udlejer til Dagrofa, som udlejer til Casper.

28. december holder Svend Aage Laursen afskedsreception i butikken for kunder og forretningsforbindelser.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.