Kæmpe naturkirkegård med fleksible gravsteder

Et fem hektar stort område syd og vest for Haldum Kirke vil over de kommende år udvikle sig til naturkirkegård.

Artiklens øverste billede
Haldum Kirkes kirkegård udvides med fem hektar. Arkivfoto: CSJ

Nu skal Hinnerup Menighedsråds planer om en naturkirkegård ved Haldum Kirke føres ud i livet. I hvert fald bliver arbejdet med at lave en ny lokalplanen for området sat i gang. Det har Plan- og Landdistriksudvalget netop besluttet.

Lokalplanområdet omfatter et areal på lidt over seks hektar, hvoraf lidt over fem hektar går til at udvide kirkegården mod vest og syd uden for den eksisterende kirkegård. Med udvidelsen vil kirkegården ved Haldum Kirke bliver den primære begravelsesplads for Hinnerup Sogn.

Kirken i Hinnerup har udarbejdet en analyse af det fremtidige behov for gravpladser over de næste 30 år baseret på det forventede befolkningstal i området. Undersøgelsen viser, at der forventes at blive et behov, som ikke kan dækkes af de nuværende tre kirkegårde under Kirken i Hinnerup.

Indretningsskitse med disponering af området. Den nye kirkegård anlægges med klynger af træer, engareal med vild bevoksning og stiforbindelser igennem området. Illustration

Forskellige slags gravsteder

Den nye kirkegård anlægges med klynger af træer, engareal med vild bevoksning og stiforbindelser igennem området – stierne skal desuden forbinde kirkegården til de omkringliggende boligområder, så området også kan benyttes rekreativt af de omkringboende.

På den nye del af kirkegården ved Haldum Kirke skal man kunne vælge både traditionelle gravsteder til kister – disse placeres i nogle af træklyngerne – og urner samt urnegravsteder uden en mindesten, da der i dag også efterspørges andre begravelsesmuligheder end de traditionelle gravsteder.

»Vi laver en naturkirkegård, som på en fin måde binder den traditionelle kirkegård sammen med noget helt nyt. Vi har stor respekt for det, der er, men vi oplever også en efterspørgsel på alternative begravelsespladser,« fortalte menighedsrådsmedlem Kaj Ove Højgaard til Lokalavisen Favrskov tilbage i sommeren 2021.

Der etableres desuden en supplerende parkeringsplads til 50 biler for at imødekomme kirkens behov ved højtider og større kirkelige handlinger.

Mellem parkeringspladsen og indgangen til den nye del af kirkegården kommer en fælles mindevæg til gravpladserne uden egen mindesten. Mindevæggen skal markere overgangen til det nye gravafsnit samt fungere som blikfang fra den eksisterendekirkegård.

Arbejdet med lokalplanen sendes i offentlig høring i otte uger.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.