Hammel og Hinnerup får dækket miljøudgifter til kunstgræsbaner

HGF og HOG får dækket omkostninger til at opfylde miljøkrav ved klubbernes kunstgræsbaner

Artiklens øverste billede
Kunstgræsbanen i Hinnerup. Arkivfoto

Hammel Gymnastik Forening (HGF) og Hinnerup og Omegn Gymnastikforening (HOG) kan ånde lettet op efter det seneste møde i Kultur- og Fritiidsudvalget. Udvalget har nemlig indstillet til byrådet, at Favrskov Kommune vil dække omkostningerne til at opfylde miljøkrav til de to klubbers kunstgræsbaner.

I alt drejer det sig om skønsmæssigt 730.000 kroner fordelt på 220.000 kroner i Hammel og 510.000 kroner i Hinnerup.

I Hammel er der for meget zink i det vand, der afledes fra kunstgræsbanen til det anlagte forsinkelsesanlæg, og derfor skal der etableres en filterbrønd til at fjerne zinket.

I Hinnerup er miljøproblemstillingen opstået, fordi klubben arbejder på at etablere et Street Park anlæg, herunder en teknikbane med kunstgræs, ved siden af den eksisterende kunstgræsbane. Med etableringen af teknikbanen i kunstgræs opstår der et miljøkrav om, at vandet fra den eksisterende kunstgræsbane også skal renses. Det ikke er sket hidtil, fordi miljøkravene er blevet skærpet siden anlæggelsen af banen i Hinnerup, der ikke ligesom kunstgræsbanerne i Hammel og Hadsten er etableret med forsinkelsesbassin.

Derfor skal der i Hinnerup både etableres et filteranlæg og en forsinkelsesløsning til samlet skønsmæssigt 510.000 kroner.

Risiko for præcedens

Favrskov Kommune giver som udgangspunkt kun tilskud til etablering af én kunstgræsbane pr. klub, og hvis der gives tilskud til rensning af drænvandet fra teknikbanen i Hinnerup, bryder politikerne med princippet om, at hver forening kun kan etablere én kunstgræsbane med kommunalt tilskud.

Sådan lyder vurderingen fra forvaltningen, der oplyser, at ønsker fra andre klubber til medfinansiering af mere end én kunstgræsbane hidtil er blevet afvist, men at tilskuddet til teknikbanen må forventes at danne præcedens.

Foreningerne skal ifølge kommunens rammevilkår desuden selv varetage den løbende drift af deres kunstgræsbane, og hvis kommunen går ind og dækker de aktuelle miljøomkostninger i Hammel og Hinnerup, kan der ifølge forvaltningen opstå forventninger om, at foreningerne fremover kan få dækket omkostninger til miljøforanstaltninger.

Selvom forvaltningen altså påpeger, at de aktuelle tilskud bryder med kommunens principper for tilskud til kunstgræsbaner, har Kultur- og Fritidsudvalget indstillet til byrådet, at man bevilger det fulde tilskud på 730.000 kroner.

Kilde: Referat fra Kultur- og Fritidsudvalgets møde 5. maj 2021.
Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.