Skal plejecenter ligge i udkanten eller centrum af Hadsten?

Venstre ønsker at undersøge en mere bynær placering af det nye plejecenter i Hadsten.

Artiklens øverste billede
Det nye plejecenter i Hadsten med plads til 60 plejeboliger skal efter planen bygges på en mark nord for Hadbjergvej ved siden af Botilbud Elbæk og Aktivitetscenter Elbæktoften. Ved siden af plejecentret er der planlagt andre boliger. Illustration: Favrskov Kommune.

»Hvorfor skal vores ældre medborgere leve deres sidste tid helt ude ved den yderste nordlige bygrænse?«

Det spurgte Dansk Folkepartis byrådsmedlem Niels Kallehave om i et debatindlæg i Lokalavisen, hvor han gjorde sig til fortaler for en mere bynær placering end planlagt af det nye plejecenter i Hadsten.

Det har i mange år været planen at bygge det nye plejecenter med 60 plejeboliger på markerne nord for Hadbjergvej, hvor der også er plads til andre boliger og andre byfunktioner. Men det vil Niels Kallehave have ændret, og partiet Venstre vil heller ikke umiddelbart give grønt lys til at sætte gang i planlægningen af byggeriet.

Ikke så meget at se på

»Der er mange gode aspekter i den planlagte placering, men det ligger på den forkerte side af Elbæk Alle et stykke ude af byen, og vi bør tage en snak om, hvad de ældres behov egentlig er. Der er jo ikke så meget at se på for de ældre med denne placering, og vi vil gerne tænke os om, inden vi siger ja til et så stort projekt,« siger Hanne Smedegaard (V), næstformand i Social- og Sundhedsudvalget.

Hanne Smedegaard, Venstre. Pressefoto

Venstre har derfor stemt nej til at sætte gang i planlægningen af området og byggeriet, som der var lagt op til, da sagen var på dagsordenen i Social- og Sundhedsudvalget, Planudvalget og Teknik- og Miljøudvalget. Partiet ønsker at undersøge en mere bynær placering ved Engvej/Lilleåparken, inden man sætter gang i byggeriet af plejecentret.

»Vi ved godt, folk er dårlige, når de kommer på plejehjem, men hvis de færdes ude, vil de hellere gøre det i midtbyen. Det gør det også nemmere for børn og pårørende, der også selv er oppe i årene, at besøge dem, hvis de kommer med tog eller bus,« siger Hanne Smedegaard.

Optimal placering

Socialdemokratiet holder derimod fast i, at den planlagte placering af plejecentret ikke skal ændres.

»Det er den optimale placering, som alle har været enige om i mange år, og alt er på skinner og planlagt,« siger Grethe Villadsen (A), formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Hun påpeger, at der i forvejen ligger mange pensionistboliger ved Hadbjergvej, og at der heller ikke er langt til sundhedscentret på Hovvej, hvor mange ældre går til aktiviteter og træning.

Grethe Villadsen, Socialdemokratiet. Pressefoto

»Placeringen er tæt på alle faciliteter og aktivitetsmuligheder for pensionister, og det kan udvides med flere pladser uden at bygge ovenpå som med Solhøj i Hammel. Jeg vil være rigtig ked af at bygge noget, vi ikke kan udvide,« siger Grethe Villadsen, som ikke har megen fidus til en placering i midtbyen.

»Der er ikke plads til at udvide Møllegården, som ligger på Østervangsvej centralt i Hadsten, og jeg tror heller ikke, der er plads på Engvej ved Lilleåparken. Midtbyen er hyggelig, men rent praktisk tror jeg ikke på det, og jeg vil være ked af at komme væk fra de aktiviteter, der efterspørges.«

Fint med valgmulighed

Ældrerådet i Favrskov har ikke drøftet en alternativ placering af byens nye plejecenter, men formand Erik Bertelsen er umiddelbart åben overfor en mere bynær placering.

Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov. Arkivfoto

»Vi har flere plejecentre, der ligger væk fra centrum i byerne, så det kunne være forfriskende at prøve at lave det i centrum og dermed give en valgmulighed. Man er selvfølgelig svagelig og ikke særligt mobil, når man kommer på plejecenter, men nogle vil gerne opleve lidt af byens liv fremfor at bo udenfor byen, så det lyder tiltalende at undersøge muligheden,« siger formanden.

For og imod

Lokalavisen har desuden talt med de to medlemmer af Ældrerådet, der selv bor i Hadsten, om deres holdning til placering af af byens kommende plejecenter.

Birthe Kalstrup Kristiansen er tilhænger af en bynær placering:

»De ældre vil ned i byen, så det skal ligge i byen. Det andet ligger for langt ude,« siger Birthe Kalstrup Kristiansen.

Thøger Opstrup derimod er tilhænger af den planlagte placering ved Hadbjergvej:

»Jeg vil ikke tage en del af vores grønne område, og derfor kan jeg ikke anbefale placeringen ved Lilleåparken. Og jeg har svært ved at se, hvor der skal være plads til et plejecenter i midtbyen,« siger Thøger Opstrup.Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.