Tre skove på vej: Her planlægger Favrskov »200 fodboldbaner« skov

Nye skovområder ved Borridsø, Hinnerup og Hadsten-Hadbjerg skal beskytte grundvandet og gøre områderne mere attraktive for borgerne

Artiklens øverste billede
Favrskov Kommune har prioriteret seks områder til skovrejsning. I første omgang har man fokus på tre af områderne: Borridsø, Hinnerup Øst og den nordlige del af Hadsten-Hadbjerg. Illustration: Favrskov Kommune.

Favrskov Kommune ønsker at rejse mere skov og har i kommuneplanen for 2021-32 udpeget 54 områder på i alt 2.368 hektar, hvor der kan plantes skov. Administrationen har i første omgang udpeget seks af disse områder, der har et samlet areal på 521 hektar, hvor man foreslår at gå i en overordnet dialog med lodsejerne for at få afklaret, om de er interesserede i at sælge deres jord, så der kan etableres skovrejsning.

Administrationen foreslår at gå i specifik forhandling med lodsejerne i tre af de seks områder. De tre områder er på i alt 111 hektar, hvilket groft set svarer til 200 fodboldbaner.

Tre skove på 111 hektar

Det drejer sig dels om en udvidelse af Himmerigskoven ved Hinnerup med 20 hektar mod nord. Skovrejsningen har primært fokus på beskyttelse af drikkevand fra Hinnerup Vandværk, men vil også give rekreative muligheder for borgerne i Hinnerup og Grundfør.

Dels 29 hektar ved Borridsø, hvor der er fokus på at beskytte Vesterbro Vandværk, som ligger ret isoleret i den vestlige del af kommunen. Det nye skovområde vil samtidig forbinde de eksisterende skove og skabe et område med høj rekreativ værdi i et meget oplevelsesrigt landskab, lyder vurderingen.

Det tredje område er på 62 hektar og ligger i den nordlige del af det 247 hektar store Hadsten-Hadbjerg område, hvor der allerede er dialog med lodsejerne og vurderes at være størst opbakning til skovrejsning.

Det skal beskytte vandet til borgerne i Hadbjerg og Hadsten, hvor kommunens største vandværk ligger. Området er skovfattigt, så skoven har høj prioritet, og gode rekreative områder smitter positivt af på huspriser og gør områder mere attraktive, lyder administrationens beskrivelse.

13 millioner kroner

Den kommunale skovrejsning foregår i samarbejde med Naturstyrelsen og en lokal part som for eksempel private vandværker. Kommunen køber jorden eventuelt med medfinansiering fra den lokale part, og Naturstyrelsen rejser og vedligeholder skoven, som får status af statsskov.

Forudsat samarbejde med Naturstyrelsen skønnes det at koste 13 millioner kroner at rejse de tre nævnte skove. Ved byrådsmødet tirsdag 22. juni, hvor skovrejsningsplanen gik glat igennem, sagde formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Anders G. Christensen (V), at man håber at kunne begynde at rejse de tre skove senest i 2023.

Illustration og tabel: Favrskov Kommune

De øvrige tre skove, hvor kommunen vil gå i overordnet dialog med lodsejerne, ligger vest for Hadsten (11 hektar), mellem Thorsø og Hagsholm Skov (77 hektar) og mellem Lyngå og Vitten (137 hektar). Der er ikke nogen umiddelbar tidsplan for rejsningen af disse tre skove, og det vil ifølge administrationen ikke være sandsynligt at rejse skov over det hele, fordi lodsejerne frivilligt skal gå med til at sælge deres jord.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.