Byggeri: Tungelundskolen, Sløjfen og plejecenter Hadsten sat på pause

Store kommunale anlægsprojekter er sat på standby, og der kan blive behov for at gentænke dem

Artiklens øverste billede
Kulturhuset Sløjfe

Priserne i byggebranchen er på himmelflugt efter coronapandemien, og det rammer naturligvis også kommunale nybyggerier og renoveringer i Favrskov Kommune.

Kommunen har i 2021 oplevet prisstigninger på mellem 25 og 70 procent på anlægsprojekter, og derfor kan det ikke lade sig gøre at gennemføre alle de planlagte projekter i de kommende fire år indenfor den årlige anlægsramme på 110 millioner kroner om året, som politikerne har vedtaget.

Partierne bag budgetforslaget har derfor besluttet at udskyde en række foreslåede og planlagte nybyggerier og renoveringsopgaver til prioritering i løbet af 2022, hvor det nye byråd er på plads.

Forligspartierne har i prioriteringen haft og vil have fokus på, om gennemførelsen af projekterne letter driften. Eksempelvis holder man fast i byggeriet af det nye hjælpemiddelcenter i Hadsten, fordi det er med til at spare penge.

Følgende projekter er sat på pause:

  • Udvidelse af Botilbuddet Harebakken
  • Opgradering af faglokaler på skolerne
  • Helhedsplan for opgradering og arealoptimering af Tungelundskolen
  • Renovering af Korsholm Skole og Korsholm Børneunivers
  • Nye daginstitutioner og fleksible bygningsløsninger på daginstitutionsområdet
  • Nyt plejecenter i Hadsten
  • Udbygning af Sløjfen i Hadsten og etablering af ungdomsklub
  • Analyse af administrationsbygninger (anlæg)

Tre af de største projekter, Tungelundskolen, Plejecenter Hadsten og Sløjfen/ungdomsklub, har endda været såkaldt forhåndsprioriterede, hvilket vil sige, at byrådet allerede har vedtaget projekterne.

»De forhåndsprioriterede projekter kommer normalt altid med i budgettet, men vi har været nødt til at trække håndbremsen og købe os selv lidt mere tid på grund af de enorme prisudsving. Forhåbentlig er vi hen på foråret klogere på prisudviklingen,« siger Isabel Friis Madsen, gruppeformand for Socialdemokratiet i Favrskov Byråd.

I forhold til Tungelundskolen i Thorsø har kommunen endda allerede afholdt en såkaldt omvendt licitation og fået tilbud fra en række entreprenører, men ingen kunne tilbyde at lave det hele inden for den fastsatte pris på godt 50 millioner kroner på grund af prisstigninger.

»Det bliver måske 20 millioner kroner dyrere, og vi kan være nødt til at se, om vi kan få råd til hele projektet,« siger Isabel Friis Madsen.

Forligspartierne har stadigvæk en ambition om at gennemføre alle de planlagte anlægsprojekter, men om det bliver i fuldt omfang og i givet fald hvornår, de bliver gennemført, er usikkert.

»Det er enormt vanskeligt at sige, hvor meget der kan lade sig gøre. Min forventning til 2022 er, at vi kommer til at prioritere ret stramt mellem nice og need. Jeg vil blive meget positivt overrasket, hvis vi kan prioritere det hele i 2022,« siger Isabel Friis Madsen.

Lokalavisen Favrskov følger op på denne artikel med reaktioner fra Ældresagen i Favrskov, Sløjfen og Tungelundskolen på udsættelsen af de planlagte projekter.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.