Ni partier kæmper om vælgernes gunst i Favrskov

Tre 'nye' partier stiller op til kommunalvalget i Favrskov

Artiklens øverste billede
Der skal vælges 25 politikere til byrådet i Favrskov. Foto: Jeppe Rafn

Seks partier er repræsenteret i byrådet i Favrskov, og de stiller alle op igen til kommunalvalget 16. november 2021. Derudover prøver Radikale Venstre, Nye Borgerlige og Samlingspartiet at blive valgt ind.

Herunder giver vi dig en kort status på alle partierne i skrivende stund:

A Socialdemokratiet

Liste A har fået cirka 43 procent af stemmerne ved de to seneste kommunalvalg i Favrskov, og næsten hver fjerde af alle vælgerne har sat deres stemme personligt ud for borgmester Nils Borring.

Borgmestereffekten er altså enorm – ligesom man ser det i mange andre kommuner.

Samtlige 11 nuværende byrådsmedlemmer genopstiller, men derudover er der kun fire andre kandidater på opstillingslisten.

B Radikale Venstre

Partiet var ikke mange stemmer fra at få en plads i byrådet ved valget i 2017 og stiller igen med Torben Christensen som spidskandidat, mens Pet Petersen, der sidst stillede op for Alternativet, er ny på Liste B.

Det bliver dog formentlig noget sværere denne gang at komme ind i byrådet, idet Radikale Venstre er gået meget tilbage på landsplan efter skandalen omkring Morten Østergaard, der måtte træde af som formand.

C Det Konservative Folkeparti

Partiet buldrer frem i meningsmålingerne på landsplan, hvor det lige nu er lige så stort eller større end Venstre, hvilket formentlig til en vis grad vil smitte af til kommunalvalget.

De Konservative fik takket være deres valgforbund i 2017 med Nye Borgerlige og Liberal Alliance to personer valgt ind i byrådet.

Lars Storgaard er stemmesluger i Ulstrup og kommer med garanti i byrådet igen, mens Charlotte Green blev valgt ind med blot fire flere personlige stemmer end Mette Nøhr, der igen stiller op og kan profitere af partiets generelle medvind.

D Nye Borgerlige

Endnu et parti der rider højt på en landspolitisk bølge, men som endnu ikke er repræsenteret i ret mange byråd landet over.

Malermester Erling Høj Sørensen fra Hinnerup er Nye Borgerliges spidskandidat i Favrskov.

Det kræver som tommelfingerregel omkring 1.000 stemmer for et parti at komme ind i byrådet i Favrskov.

F SF

SF er repræsenteret i byrådet med Søren Frandsen, som er i gang med sin første byrådsperiode.

Partiet har en ambition om at få to kandidater valgt ind denne gang og fremhæver en anden Søren, 31-årige Søren Sloth, som partiets anden spidskandidat.

Han er ny byrådskandidat og SF’s yngste bud på et byrådsmedlem i Favrskov.

O Dansk Folkeparti

Partiet havde ikke marginalerne med sig ved kommunalvalget i 2017, hvor man fik 6,6 procent af stemmerne, men kun én kandidat valgt ind. Dansk Folkeparti fik faktisk flere stemmer end Det Konservative Folkeparti, der som før nævnt fik to valgt ind.

Pladsen gik til Niels Kallehave, der ikke genopstiller og er blevet ramt af sygdom og erstattet i byrådet af Eva Damsgaard. Hun stiller op som nummer 2 på Liste O efter spidskandidat Mercedes Czank.

V Venstre

Danmarks Liberale Parti er det klart næststørste byrådsparti i Favrskov med ni medlemmer og har fået omkring 8.000 stemmer ved de seneste tre kommunalvalg.

Ny spidskandidat og borgmesterkandidat er Birgit Liin, der er i gang med sin første byrådsperiode og ved valget i 2017 især fik mange stemmer i sin hjemby Laurbjerg.

Hun afløser Flemming Nørgaard som borgmesterkandidat. Han genopstiller som nummer 2 på listen, der består af i alt 18 kandidater. Tidligere borgmester Anders G. Christensen genopstiller derimod ikke. Han stiller op som Venstres bud på en regionsformand til regionsrådsvalget, der afvikles sammen med kommunalvalget tirsdag 16. november.

Ø Enhedslisten

Byrådsmedlem Bodil Kvistgaard Olsen er trådt et skridt tilbage og har overladt den øverste plads på stemmesedlen til Thake Fogh Cordt, der er ny byrådskandidat.

At stå øverst på Liste Ø er ret afgørende, idet Enhedslisten som det eneste parti stiller op som partiliste. Det betyder i praksis, at kandidaterne bliver valgt ind i den rækkefølge, de er opstillet uanset personlige stemmetal.

Samlingspartiet

Samlingspartiet er et nyt parti, der stiller op til kommunalvalget i Favrskov med to kandidater. Spidskandidat er Bo Berger, der ved valget i 2017 var kandidat for Liberal Alliance.

Han suppleres af Kasper Kay Petersen fra Hadsten, der er engageret i foreningen Favrskov Børns Rettigheder.

Samlingspartiet betegner sig som et midterparti med fokus på de kommunale kerneopgaver.

Læs også

Del artiklen