Dansk Folkeparti: Favrskov Kommune skal ikke informere på arabisk

Partiet ønsker et opgør med kommunale særhensyn til muslimer og vil have dansk madkultur tilbage i mad- og måltidspolitikken.

Artiklens øverste billede
Mercedes Czank er Dansk Folkepartis spidskandidat til kommunalvalget i Favrskov. Pressefoto

Favrskov Kommunes foldere om den nye fritidspasordning bliver udgivet både på dansk og arabisk. Det er at udvise særhensyn overfor muslimer, mener Dansk Folkeparti, som ønsker et opgør med særhensyn, kommunen udviser overfor muslimer.

»Oversættelser på arabisk er ikke kommunens opgave. Det handler ikke om at tryne nogen, men man gør dem en bjørnetjeneste, ved at de ikke hurtigt får det danske sprog ind under huden. De kan stadig tale arabisk indenfor hjemmets fire vægge, men det offentlige rum skal være præget af dansk tale og skrift,« siger Mercedes Czank, Dansk Folkepartis spidskandidat til kommunalvalget i Favrskov.

I samme boldgade ønsker Dansk Folkeparti, at ordene ”dansk madkultur og højtider” bliver genindskrevet i kommunens mad- og måltidspolitik. Disse ord blev under stor palaver fjernet sidste år af det røde flertal i byrådet.

»Det har ikke haft nogen praktisk betydning, men så kunne man jo lige så godt have ladet det stå. Det er et himmelråbende højt eksempel på, at det igen er danskerne, der skal bøje af, at man specifikt fjerner det danske i måltidspolitikken,« siger Mercedes Czank.

Frihed til borgerne

Overordnet set ønsker Dansk Folkeparti mere frihed til den enkelte borger og ikke mindst børnefamilier.

»Jeg har selv to mindre børn og føler mig klemt. Vi ønsker for eksempel, at man skal kunne få tilskud til hjemmepasning, og mere fleksibilitet i forhold til skoledistrikter. Det er ikke nødvendigvis skolen nærmest bopælen, som passer bedst.,« siger Mercedes Czank, som er butiksansat og bor i Hammel med sine børn på seks og otte år.

Partiet ønsker også en mere fleksibel betalingsordning for brug af daginstitutioner.

»Hvis nu for eksempel far eller mor er deltidsansat, og man derfor ikke har brug for en fuld institutionsplads, er det ikke rimeligt, man skal betale for en fuld plads.«

Blåt samarbejde

Dansk Folkeparti har indgået teknisk valgforbund med Nye Borgerlige og Liberal Alliance for at undgå stemmespild.

De tre partier har endvidere indgået et borgerligt politisk samarbejde med Venstre og udtrykt et fælles ønske om et politisk skifte fra rød til blå i Favrskov Kommune, der i de seneste tre valgperioder har været socialdemokratisk ledet.

»Vi ønsker en anden kurs end nu, og det er et signal om, at vi fire partier kan arbejde sammen, selvom det måske ser lidt anderledes ud nationalt,« siger Dansk Folkepartis spidskandidat.

Trods indgåelsen af samarbejdet med Venstre har Dansk Folkeparti ikke lagt sig fast på, at partiet efter valget nødvendigvis vil pege på Venstres borgmesterkandidat Birgit Liin som borgmesterkandidat.

»Vi vil pege på en borgerlig,« siger Mercedes Czank, som dermed ikke udelukker, at Dansk Folkeparti kan finde på at pege på Det Konservative Folkepartis borgmesterkandidat Lars Storgaard.

»Det kommer an på, hvem der vil lege med os.«

Læs også

Del artiklen