Kæmpe vælgerlussing: Jacob Bundsgaards personlige stemmetal halveret

Socialdemokratiets dårlige valg i Aarhus smitter i den grad af på borgmester Jacob Bundsgaards personlige stemmetal, som er halveret siden valget i 2017.

Artiklens øverste billede
Aarhusborgmester Jacob Bundsgaard (S) forklarer sin store nedgang i antallet af personlige stemmer med partiets dårlige valg. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Genlæs Lokalavisen Aarhus' liveblog fra kommunalvalget i Aarhus. Du finder den her.

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) plejer at være den helt store stemmesluger i Aarhus. Det er han også ved dette valg, men langt fra i samme grad som ved de foregående. Faktisk er hans personlige stemmetal halveret fra godt og vel 40.000 stemmer i 2017 til præcis 19.279 ved dette valg.

Det kunne borgmesteren selv afsløre, da han onsdag eftermiddag havde æren af at præsentere det nye byråd i rådhushallen i Aarhus.

»Vi er gået tilbage i Socialdemokratiet, og det påvirker selvfølgelig også mit personlige valg. Jeg synes stadigvæk, at det er respektindgydende, at så mange aarhusianere har haft tillid til, at krydset skulle sættes ud for mit navn. Det gør, at jeg i hvert fald holder snuden i sporet og vil kæmpe for det, vi er gået til valg på,« fortæller Jacob Bundsgaard til Lokalavisen Aarhus og tilføjer, at han ser det som meget naturligt, at han som borgmester mister en del stemmer, når partiet oplever tilbagegang.

»Vi ser tilsvarende billeder i de andre store byer. Når det går godt for et parti, så får borgmesteren mange stemmer, og når det ikke går godt, så får man ikke så mange. Det er det, der er sket her,« siger han.

Socialdemokratiet er i Aarhus gået tilbage med 9,1 procentpoint i forhold til valget for fire år siden, hvilket betyder, at de har tre mandater færre, når det nye byråd mødes for første gang til januar. Det forventer Jacob Bundsgaard dog ikke får den store betydning for partiets position.

»Vi plejer at arbejde meget tæt sammen på tværs af partiskel, men det betyder selvfølgelig noget for den styrke, vi går ind i diskussionerne med, men omvendt er vi stadigvæk suverænt det største parti i byrådet,« fortæller borgmesteren.

Læs også

Del artiklen