»Det nyttede ikke noget at stå fast på den post, koste hvad det ville«

Hun drømte om selv at sidde på borgmestertaburetten, men som forhandlingerne skred frem, var det vigtigste for Birgit Liin, at borgmesteren blev blå - derfor gik hun med til at pege på Lars Storgaard som borgmester.

Artiklens øverste billede
Her er Birgit Liin fotograferet ud på de små timer på valgnatten. Foto: CSJ

»Vildt, trættende og surrealistisk.« Med disse tre ord opsummerer Birgit Liin (V) de to afgørende døgn i kommunalvalget.

»Der er sket så meget, som vi ikke lige havde regnet med. Alle mediers prognoser sagde, at Borring var helt sikker som borgmester, så valget i Favrskov var helt uspændende, men så skete der jo en hel masse. S og V gik tilbage, og K gik frem,« siger Birgit Liin kort efter, at Konservatives Lars Storgaard afslørede for den ventende presse, at han bliver Favrskov Kommunes nye borgmester.

»Samtidig vidste jeg, at der lå en aftale mellem Konservative og Socialdemokratiet om, at K ville pege på Borring som borgmester. Det tegnede altså til, at Borring ville blive borgmester på trods af et blåt flertal,« fortsætter Birgit Liin, som var Venstres borgmesterkandidat.

Lars Storgaard satte sig ganske rigtigt til forhandlingsbordet med Nils Borring (S) som den første, men de nåede ikke til enighed. Derefter gjaldt det Venstre og Birgit Liin. Som forhandlingerne skred frem her, var Liin nødt til gøre op med forhåbningen om borgmesterposten.

»Vi måtte vise samarbejdsånd. Det nyttede ikke noget at stå fast på den post, koste hvad det ville. Det handler ikke om positionen, det handler om det, vi kan få gennemført. Det vigtigste er en blå borgmester,« siger hun.

Nye og unge

Birgit Liin ærgrer sig over Venstres tilbagegang fra ni til fem medlemmer, men ser nu fremad.

»Jeg tænker, at det her bliver godt. Konservative ønsker et samarbejde,« siger hun.

Hun ser også frem til at arbejde sammen med med de flere yngre kandidater, som er kommet ind ved dette års valg.

»Det er rigtig dejligt, for jeg har savnet unge kandidater. Jeg synes, at vi nogle gange har manglet unge-input, så det er bare rigtig godt. Jeg kunne godt have undet Nicolai Wang (18-årig kandidat fra Liberal Alliance, red.) at han var kommet ind. Han er en af dem, som virkelig tænker nyt og anderledes og sætter spørgsmålstegn ved, hvorfor vi gør sådan og sådan,« siger 49-årige Birgit Liin.

Spørgsmål skal der nu nok være en del af, når det nye byråd tiltræder ved årsskiftet. Ti ud af 25 byrådsmedlemmer er nemlig nye - og det er helt fint, tænker Liin:

»Jeg tænker, at ’plejer’ så er lidt længere væk, og det kan være meget godt. Det kan være rigtig fint at ryste posen og skabe noget nyt.«

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen