Nils Borring: Konservative havde lovet at pege på mig uanset hvad

Den nuværende borgmester beskylder den kommende borgmester for at løbe fra klokkeklar aftale.

Artiklens øverste billede
Nils Borring på valgaftenen. Foto: Jeppe Rafn

Nils Borring var overbevist om, at han selv med et snævert blåt flertal ville kunne fortsætte som borgmester i Favrskov Kommune, fordi han på forhånd havde lavet en aftale med Det Konservative Folkepartis leder og kommende borgmester Lars Storgaard.

»Konservative havde lovet at pege på mig som borgmester uanset hvad – også selvom der skulle komme et snævert borgerligt flertal. Det har de bekræftet så sent som på valgdagen, og det gør ondt på det personlige plan, at man tilsyneladende ikke kan stole på folk, man troede, man kunne stole på. Det smerter efter så mange år,« siger Nils Borring og påpeger, at netop Det Konservative Folkeparti igennem årene nok har fået ekstra god behandling af ham.

»Jeg har fået tilbudt at få vores aftale på skrift, men har sagt, at papir ikke er stærkere end ord.«

Lars Storgaard siger, at aftalen gik ud på, at hvis han skulle vælge mellem dig og Birgit Liin, så ville han vælge dig...

»Det er simpelthen ikke rigtigt, der var ikke noget med hvis. Det kan godt ske, han fik et meget bedre valg end forudset, men det ændrer ikke på, hvad han havde lovet. Det var ikke et betinget tilsagn,« siger Nils Borring.

Nu fik de konservative jo et langt bedre valg end forudset. Har du forståelse for, at Lars Storgaard udnyttede sin nye position som det største borgerlige parti i byrådet og gik efter borgmesterposten?

»Nej, ikke ud fra de løfter, der var givet. Politisk og talmæssigt kan jeg sagtens forstå det, men én ting er at udnytte matematikken, noget andet er løfter. Man skal ikke give løfter, hvis man ikke vil stå ved dem. Det er nærmest uhæderligt.«

Rolig trods blåt flertal

Nils Borring virkede som en rolig mand på valgaftenen i kulturhuset InSide i Hammel, selv efter det stod klart, at det røde flertal var væk. Han sagde til Lokalavisen, at han havde en aftale om, at det var ham, der skulle tale først med Lars Storgaard, når han dukkede op fra Ulstrup, hvor han var valgstyrerformand.

Det gik først op for Nils Borring ud på valgnatten, at de konservative ikke ville pege på ham som borgmester, men selv gå efter borgmesterposten.

Hvad sagde Lars Storgaard, da du forholdt ham til jeres aftale om at pege på dig?

»Det vil jeg ikke uddybe i avisen. Det må han selv sige, og så må folk se, hvem de tror på«

Alternativt flertal

Da det gik op for Socialdemokratiet og Nils Borring, at de ikke kunne bevare borgmesterposten med hjælp fra Det Konservative Folkeparti, forsøgte Socialdemokratiet at finde et alternativt flertal.

»Ja, det er klart, når de laver numre. Man ville være en dårlig leder, hvis man ikke afsøgte mulighederne. Vi kom med endnu bedre tilbud til Dansk Folkeparti og Venstre, end de fik stillet i udsigt hos konservative, men det sagde de klart nej til. De ville hellere have vippet mig af pinden, selvom deres partiers indflydelse ville være større med mig.«

Vil have tilbud på skrift

Lars Storgaard fortalte i forbindelse med offentliggørelsen af, at han bliver borgmester, at han gerne vil have Socialdemokratiet med i konstitueringsaftalen og har tilbudt socialdemokraterne fire udvalgsformandsposter. Partierne skal mødes i eftermiddag for at tale nærmere om konstitueringen, som Nils Borring i skrivende stund ikke vil forholde sig til.

»Jeg har bedt om at se noget på skrift. Det er jeg nødt til, når man er blevet snydt én gang og ikke kan stole på ham.«

Havde ikke set det komme

Lokalavisen har efterfølgende fået kontakt til Lars Storgaard og forholdt ham Nils Borrings udsagn om, at de havde en betingelsesløs aftale om, at Storgaard skulle pege på Borring som borgmester:

»Det er så det, han siger, men han må anerkende, at hverken jeg eller han havde set det her komme (at de konservative ville tredoble sine mandater i byrådet fra to seks), og at der ville komme et borgerligt flertal, der ville pege på mig som borgmester.«

Har du brudt jeres aftale?

»Hvis han tolker det sådan, gør han det. Jeg har forståelse for hans frustration,« siger Lars Storgaard.


Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.