Pape pressede på i Favrskov: »Blåt flertal udløser blå borgmester«

Blåt flertal endte med at pege på Lars Storgaard som Favrskovs kommende borgmester.

Artiklens øverste billede
Lars Storgaard annoncerer, at han er Favrskovs kommende borgmester. Til venstre for ham står Eva Damsgaard (O), Erling Høj Sørensen (D) og Niels Christian Selchau-Mark (C). Til højre ses Birgit Liin fra Venstre. Foto: csj

Onsdag klokken 19.30, næsten et døgn efter kommunalvalgets afslutning, trådte Lars Storgaard frem for pressen i administrationsbygningen i Hammel – flankeret af sin egen partikammerat Niels Christian Selchau-Mark og de borgerlige partiers ledere, Venstres Birgit Liin, Eva Damsgaard fra Dansk Folkeparti og Erling Høj Sørensen fra Nye Borgerlige.

»Godaften, vi så jo vælgernes resultat i går, der pegede på et systemskifte. Der var borgerligt flertal, og så er vi nødt til tage ansvaret på os. Et flertal har peget på mig som Favrskovs kommende borgmester,« sagde Lars Storgaard.

»Frihed, tryghed, fællesskab og ansvar er nogle af de nøgleord, vi har talt om, og borgerne har givet os tillid ved at stemme så massivt på os. Jeg er stadig lidt i chok over mit eget partis valgresultat. Jeg havde ikke set det komme, og derfor har det også trukket lidt ud og skulle bearbejdes. Der har også været nogle andre ting i rygsækken, men nu er vi her og klar til at tage arbejdstøjet på, og vi glæder os,« sagde Favrskovs kommende borgmester uden at se glad ud.

Han lod forstå, at der også havde været nogle private ting, som skulle afklares, før han kunne påtage sig borgmesterposten.

Lars Storgaard blev derefter forholdt Nils Borrings udsagn om, at de to havde en aftale om at pege på Borring som borgmester:

»Jeg havde sagt til Nils Borring, at hvis valget stod mellem ham og Birgit Liin, så kunne han regne med mig. Da der så kom så massivt et stemmetal på os, at vi gik frem til seks mandater, og de borgerlige partier ville pege på mig som borgmester, blev jeg nødt til at sige ja til den post.«

Blåt flertal

Ud på aftenen på valgdagen stod der klart, at Det Konservative Folkeparti havde fået et endnu bedre valg i Favrskov, end nogen havde forestillet sig. Partiet tredoblede sit stemmetal og gik som nævnt fra to til seks pladser i byrådet og blev dermed større end Venstre, der gik tilbage fra ni til fem pladser.

Nok så afgørende var det røde flertal på 13-12 i byrådet væk og erstattet af et blåt flertal på 13-12. Borgmester Nils Borring virkede dog rolig og fortalte, han havde en aftale om at tale med Lars Storgaard, når denne ankom til valgcaféen i Hammel fra Ulstrup, hvor han var valgstyrerformand.

Nils Borring kigger på valgresultatet på storskærmen i kulturhuset i Hammel, mens han venter på, at Lars Storgaard ankommer. Foto: Jeppe Rafn

Det trak ud at få afsluttet valget i Ulstrup, og klokken var over midnat, da valgets store vinder endelig ankom til kulturhuset i Hammel og blev ”overfaldet” af pressen udenfor kulturhuset. Da han endelig kom indenfor i varmen, blev han mødt af klapsalver fra sit partibagland, som han talte med, inden han og den konservative ledelse som aftalt mødtes med den socialdemokratiske ledelse.

Forhandlinger

Nils Borring og Lars Storgaard kunne dog ikke blive enige om, hvem der skulle have borgmesterposten, så de konservative forhandlede også med de borgerlige partier, og da Venstre endte med at tilbyde Det Konservative Folkeparti borgmesterposten, var klokken så at sige slået.

Ud på natten så man Lars Storgaard forlade forhandlingerne og gå ned i valgsekretariatet sammen med kommunaldirektør Jan Kallestrup. Kort efter blev lederne af de tre borgerlige partier tilkaldt, og så anede man, at de borgerlige partier var nået til enighed. Så hurtigt skulle det dog ikke gå, for kort efter, omkring klokken 04, kom Det Konservative Folkepartis nyvalgte byrådsmedlem Niels Christian Selchau-Mark ud fra valgsekretariatet, der var blevet til forhandlingslokale, og oplyste, at der blev forhandlet, men at der ikke ville komme en udmelding i løbet af natten på, hvem der ville blive borgmester.

KVOD forhandling

Onsdag formiddag oplyste Niels Christian Selchau-Mark, at konstituerings-forhandlingerne ville blive genoptaget onsdag klokken 17. Nils Borring oplyste, at Socialdemokratiet ikke var med i de aktuelle forhandlinger, så alt tydede på et borgmesterskifte, uden at Lars Storgaard ville bekræfte det.


Klokken 17 kom der en ny melding på sms fra Selchau-Mark med information om, at KVOD (Konservative, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige) forhandlede i administrationsbygningen i Hammel og forventede at kunne fortælle klokken 19.30, hvem der blev borgmester.

En presset mand

Lars Storgaard sagde ikke meget og optrådte ikke som valgets store serjherre, da han på valgnatten ankom til valgcaféen i Hammel. Der var ikke mange smil at spore, og det var der heller ikke – hvilket mange har bemærket og kommenteret – da han onsdag aften præsenterede sig selv som borgmester.

»Det er lidt uvirkeligt at stå her som kommende borgmester. Det havde jeg ikke troet i min vildeste drøm, og det er ikke gået helt op for mig endnu,« sagde han til Lokalavisen onsdag aften.

Efterfølgende har Lars Storgaard overfor Lokalavisen fortalt, at han har været under stort pres. Dels i forhold til nogle private ting i relation til at kunne påtage sig borgmesterposten, dels i forholdet til Nils Borring og dels i forhold til sit lokale partibagland og partiformand Søren Pape, som Lars Storgaard på valgnatten og dagen derpå flere gange snakkede i telefon med.

»Der var noget pres fra baglandet, for at jeg skulle påtage mig borgmesterposten, og Søren Pape sagde, blåt flertal udløser blå borgmester,« fortæller Favrskovs kommende borgmester.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.