Pludselig var Damsgaard ombejlet

Med 258 personlige stemmer sikrede Dansk Folkepartis Eva Damsgaard sig en plads i byrådet.

Artiklens øverste billede
Eva Damsgaard (DF) blev på valgnatten bejlet til af de røde partier. De ville have hende til at pege på Nils Borring (S) som ny borgmester fremfor Lars Storgaard (K). Foto: Jeppe Rafn

Hun var nummer to på opstillingslisten, men med 37 flere personlige stemmer end spidskandidat Mercedes Czank blev det altså Eva Damsgaard, som sikrede sig en plads i byrådet for Dansk Folkeparti.

»Jeg er rigtig glad for, at valget er faldet på mig. Jeg havde ikke turdet håbe på noget. Nu var vi jo to kvinder i front, og både Mercedes og jeg var lidt spændte på at se, hvor Niels Kallehaves stemmer ville ende,« siger Eva Damsgaard og fortsætter:

»Vi synes nu ikke helt, at vi kunne se en systematik i det - og det er i det hele taget svært at vide, hvad det præcis er, der har virket: Er det læserbrevene? Er det valgplakaterne? Jeg håber jo, at folk har kunnet se, hvad jeg har stået for og brænder for.«

Niels Kallehave stoppede her i efteråret sin byrådsperiode før tid grundet sygdom - Eva Damsgaard har været vikar for ham siden.

En intens aften

Eva Damsgaard beskriver valgnatten som »intens, spændende og anderledes.«

Hun valgte at blive på stemmestedet og tælle stemmer op helt frem til efter midnat, og dukkede først op ved to-tiden i valgcaféen i Kulturhuset InSide i Hammel.

»Ved valget i 2017 tog jeg tidligt i InSide, og der kom jeg ikke ind, så denne gang ville jeg hellere arbejde, end jeg ville stå og kigge på tal i kulturhuset. Derfor ventede jeg, til jeg havde en fornemmelse af, at det gik min vej,« siger hun.

Da det stod klart, at Det Konservative Folkeparti gik frem fra 2 til seks mandater, og dermed blev større end Venstre, besluttede Lars Storgaard, at han skulle være borgmester - og ikke Birgit Liin, som det ellers var lagt op til. Det lod Storgaard de blå partier vide, da det blev tid til forhandlinger med dem. På dette tidspunkt var de personlige stemmetal endnu ikke endeligt optalt, så i første omgang var det Mercedes Czank, der deltog i forhandlingerne.

»Da det så blev klart, at det var mig, som var kommet ind, ønskede hun mig tillykke og overgav fanen til mig,« forklarer Eva Damsgaard.

Blev bejlet til

Da det gik op for nuværende borgmester, Nils Borring (S), at borgmesterkæden så ud til at komme på konservative hænder, blev Eva Damsgaard meget interessant.

»Jeg var jo pludselig den, som kunne få vægten til at tippe, hvis jeg valgte at støtte Borring frem for Storgaard. Så jeg blev friet til, og spurgt ind til, hvad jeg kunne tænke mig af udvalgsposter. Ja, flere røde partier bejlede til mig,« siger Eva Damsgaard, som fortsætter:

»Det, synes jeg ikke, var så rart. Jeg ønsker jo ikke at være uvenner med nogen, men jeg måtte også være tro mod det, jeg havde sagt: At jeg ønskede en blå borgmester - så svaret var ikke svært.«

Om fire år

Eva Damsgaard arbejder som social- og sundhedsassistent, og det fortsætter hun med på fuld tid, mens hun sidder i byrådet.

»Ellers har jeg ikke en virkelighed at lægge op imod de politiske forslag. Og byrådsarbejdet kan fint harmonere med mit arbejde,« siger Eva Damsgaard.

Hun håber, at hun om fire år kan se tilbage på en byrådsperiode, hvor der »slet ikke er sket nedskæringer på ældreplejen.«

»Jeg vil også gerne have mere fokus på kvaliteten i ældreplejen. Desuden håber jeg, at borgere har fået lov at passe egne børn hjemme, og jeg håber, at flere arbejdsparate er kommet i job.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.