Pape-power, et stærkt hold og en snu aftale gjorde Storgaard til ny borgmester
Det Konservative Folkeparti fik af flere årsager et kanonvalg, der endte med at gøre Lars Storgaard til borgmester i Favrskov Kommune.

Det Konservative Folkeparti stormede frem til kommunalvalget i hele landet og mere end fordoblede sit stemmetal. Det skyldes uden tvivl den for tiden meget populære partileder Søren Pape, der i parentes bemærket kommer fra Vejerslev. Den såkaldte Pape-power var meget tydelig i Favrskov, hvor de konservative mere end tredoblede sit stemmetal og fik 21,2 procent af stemmerne.
Det var en smule mindre end Venstre, men de konservative fik faktisk en plads mere i byrådet end Venstre og blev det største borgerlige parti med seks mandater – mere om det senere.
Efter 12 år med rødt flertal og Nils Borring (A) som borgmester kunne de fire borgerlige partier efter valget mønstre et flertal på 13 af byrådets 25 pladser, hvilket banede vejen for, at den konservative borgmesterkandidat Lars Storgaard endte med at blive borgmester.
Et stærkt hold
Nok så megen Pape-power kan dog ikke erstatte populære lokale politikere i et kommunalvalg, og de konservative stillede denne gang med en række stærke topkandidater – fire af valgets seks største stemmeslugere var konservative og trak hver især et hav af stemmer i Favrskovs fire hovedbyer.
Borgmesterkandidaten Lars Storgaard blev den helt store stemmesluger i sin hjemby Ulstrup, mens Mette Nøhr fra Hammel buldrede ind i byrådet med over 1.000 personlige stemmer. Mette Nøhr har ført en meget synlig og effektiv kampagne på Facebook og skrevet et hav af læserbreve, og hun gjorde et stort indhug i stemmerne i Hammel og Thorsø.
Godsejer Niels Christian Selchau-Mark fik 663 personlige stemmer og var den primære årsag til, at partiet gik gevaldigt frem i Hadsten.
Nuværende byrådsmedlem Charlotte Green fik også et særdeles godt valg i Hinnerup-Søften, hvor hun bor, med 717 personlige stemmer.
Snu valgforbund
Det Konservative Folkeparti havde før valget indgået teknisk valgforbund med det nye parti Samlingspartiet, der som forventet ikke kom ind i byrådet. Deres 316 stemmer endte derfor hos de konservative, som dermed fik cirka 100 stemmer mere ned Venstre. Nok så vigtigt gav det et ekstra mandat og gjorde Det Konservative Folkeparti til det største borgerlige parti i det kommende byråd.
Uden Samlingspartiets stemmer var de konservative ikke blevet større end Venstre, og Lars Storgaard kunne i så fald næppe have gennemtrumfet, at han og ikke Venstres borgmesterkandidat Birgit Liin skulle være Favrskovs kommende borgmester.
Samlingspartiets Kasper Kay Petersen har lavet en simulering af valgresultatet, hvis hans parti havde indgået valgforbund med Socialdemokratiet. I så tilfælde havde Socialdemokratiet fået et ekstra mandat og bevaret det røde flertal i byrådet, hvilket havde betydet fire år mere i borgmesterstolen til Nils Borring.
Hvis og hvis, men det viser, at det var de berømte små marginaler, der afgjorde valget i Favrskov Kommune.
Man kan også anskue valget ud fra den samlede tilslutning til de røde og blå partier. I dette regnestykke fik de fem borgerlige partier, der stillede op, 50,7 procent af stemmerne, mens de fire røde partier fik 48,0 procent af stemmerne. Resten gik til Samlingspartiet, der betegner sig selv som et midterparti.