Maria Degn valgt ind i byrådet: »Det er helt vildt«

Nyvalgte Maria Degn håber at kunne bidrage til, at »gøre tingene smartere«, når hun fra 1. januar sætter sig i byrådssalen.

Artiklens øverste billede
Maria Degn havde slet ikke forestillet sig, at Borring ikke skulle blive borgmester. »Og jeg er ked af at det er gået sådan. Det mener jeg er et stort tab. Han er et kæmpe politisk forbillede.«

Hun er 34 år, mor til to, bonusmor til én, ansat i Codan, desuden helt tosset med motion, og så er hun nyvalgt byrådsmedlem.

Maria Degn fra Hammel fik 186 personlige stemmer ved kommunalvalget, og det var lige akkurat nok til at sikre sig en plads i byrådet for Socialdemokratiet fra 1. januar.

»Det er helt vildt, at jeg er kommet ind. De første par dage efter valget, kunne jeg slet ikke koncentrere mig om andet, men nu glæder jeg mig bare til at blive sat mere ind i det hele og komme i gang,« siger hun og fortsætter:

»Jeg synes nu også, at jeg har været pænt aktiv i valgkampen. Jeg har hele tiden troet på, at jeg kunne komme ind, og jeg har hele tiden haft en god følelse. Men da vi hen ad aftenen kunne se, at Socialdemokratiet gik to mandater tilbage, så forsvandt troen – og det var jeg egentlig afslappet i.«

Jublen kunne dog alligevel bryde løs, da stemmetallene var endeligt opgjort:

»Det var en speciel oplevelse, for nogle var jo kede af, at de ikke kom ind – og vi var alle kede af, at partiet gik tilbage – men samtidig var jeg bare så glad.«

Både Marias forældre og mand var tilstede i valgcaféen i Kulturhuset InSide, men da opgørelsen over de personlige stemmetal trak ud, sendte Maria dem hjem.

»Jeg lovede så at ringe til mine forældre, så snart jeg vidste noget. Men da jeg ringede, hørte de ikke telefonen, så de fik det altså først at vide dagen efter – og de er mega stolte,« siger hun med et smil.

Vil fællesskabet

Maria Degn har været medlem af DSU, siden hun var 16 år gammel, og hun har med egne ord »altid været fagligt aktiv.«

»Helt fra jeg fik mit første job på Shell i Hammel, meldte jeg mig ind i HK og LO-Ungdom. Jeg har altid haft en lyst til at engagere mig og skabe gode rammer, og jeg har altid villet fællesskabet,« siger hun og fortsætter:

»Jeg har også altid haft tanken om byrådet, men jeg har ikke været klar til det før nu. Men nu føler jeg, at jeg har selvtilliden og energien til det.«

Du er blandt de tre yngste byrådsmedlemmer, der er valgt ind fra 1. januar. Hvad tænker du om, at der er flere yngre kandidater valgt ind?

»Jeg tror, at der er brug for det. Jeg er kommet i Børne- og Skoleudvalget, og jeg har selv mindre børn, så jeg er tilstede netop her og oplever det her område på egen krop. Dermed er jeg ikke langt fra de beslutninger, som jeg skal være med til at træffe,« siger Degn, som tænker, at det egentlig er okay at lægge ud med at være i oppositionen som nyvalgt:

»Jeg tror, at man så bedre kan udfordre og markere sig - vise hvad man står for.«

Noget af det, hun vil stå for, er »skæve og alternative indfaldsvinkler på sagerne,« som hun selv udtrykker det.

»Jeg håber at kunne bidrage til, at gøre tingene smartere. Et eksempel er trilledagplejen, hvor dagplejeren henter børnene i en ladcykel. Det er en anden måde at gøre tingene på, end man altid har gjort. Det forsøg kører netop nu, og jeg håber, at det bliver udbredt og gjort permanent,« siger hun.

Skærer ned på motion

Der sker mange nye ting for Maria Degn i denne tid. Ud over byrådsposten, er hun nemlig også netop skiftet til en ny stilling i Codan, hvor hun skal være projektkoordinator i en efterforskningsenhed. Desuden er hun lige blevet næstformand i fagforeningen i Codan.

»Så nu vil jeg bruge december på at få det hele til at bundfælle sig, og jeg vil være til stede hjemme, sådan at jeg er helt klar til 1. januar,« siger hun.

Netop hjemmefronten er vigtig for at få alt til at gå op i en højere enhed, og her er Maria Degns mand indforstået med, at der de kommende år trækkes større veksler på ham.

»Jeg har god opbakning fra min mand, som er helt indstillet på, at det hænger mere på ham derhjemme. Og så har svigermor tilbudt os rengøringshjælp, ligesom mine egne forældre altid står klar til at passe børnebørnene,« siger den unge socialdemokrat.

Manden har dog haft ét krav til Marias byrådsplaner:

»Jeg træner normalt rigtig meget, og der har min mand sagt, at jeg ikke både kan være politiker og træne som en eliteudøver,« siger Maria Degn med et smil.

Hun er nemlig i den grad bidt af at træne og gør på ingen måde tingene halvt. Det gælder mestendels løb og styrketræning men også spinning.

»Jeg synes, at det er vigtigt at leve sundt og dyrke motion. Og så er det bare meget enten/eller for mig - det er aldrig bare træning for hyggens skyld. Jeg var oppe at løbe 70 kilometer om ugen, og under corona-nedlukningerne trænede jeg i garagen om morgenen sammen med mine naboer,« siger sportsudøveren, som faktisk er i løbeklub med Nils Borring, men det har ikke været på løbeturene, de store, forkromede politiske tips og tricks er blevet givet – løbeturene er nemlig holdt fri for politik.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.