»Det er i det nære, beslutningerne virkelig kan mærkes«

Med 203 stemmer fik 30-årige Kristoffer Merrild én af Socialdemokratiets ni pladser i byrådet fra 1. januar.

Artiklens øverste billede
"Til min konfirmation blev det kommenteret mange gange, at det var pudsigt, den lige lå 1. maj," siger Kristoffer Merrild. Foto: CSJ

Yngste mand i byrådet fra 1. januar er Socialdemokratiets Kristoffer Merrild på 30 år. Med 203 personlige stemmer fik han foden indenfor.

»Det giver mig en utrolig ydmyghed, at 203 personer aktivt har sat et kryds ud for mig. Det er en tillid, som er blevet betroet mig,« siger yngstemanden, som netop finder hans alder en fordel, når byråds-arbejdshandskerne skal tages på.

»Jeg er jo en anden generation, så IT og det digitale falder måske lidt mere naturligt for mig. Desuden bruger jeg de kommunale institutioner, så jeg kender til brugerfladen,« siger socialdemokraten fra Hinnerup, som er gift og har tre børn - den yngste er otte uger.

Samtidig tror han, at hans økonomiske baggrund med en kandidat i revision bliver en fordel for ham:

»Kommunen opererer med store tal, og jeg kan læse et regnskab. Jeg kan forstå kompliceret viden og formår at nå ned i dybden og få essensen ud af kompliceret stof,« siger han.

Det nære

Faktisk var Merrild allerede ved kommunalvalget i 2017 klar til at stille op for Socialdemokratiet. Han var således godkendt på opstillingsmøder, men noget kom i vejen. Nemlig et nyt job i revisionsfirmaet KPMG. En plads i byrådet var »ikke foreneligt med jobbet,« hed det sig.

I dag er KPMG-jobbet imidlertid skiftet ud med et nyt som hvidvaskspecialist i skattestyrelsen, og her går det fint at være byrådsmedlem samtidig.

Og det lykkedes ham altså i første forsøg at komme ind som én af Socialdemokratiets ni mandater. Han har fået en plads i Økonomiudvalget og Beredskabskommissionen. For at kunne udføre byråds-arbejdet ordentligt er han gået ned på 30 timer om ugen.

I øvrigt slår han i interviewet med Lokalavisen Favrskov fast, at han ikke har planer om en større politisk karriere:

»Jeg skal ikke i Folketinget eller regionsrådet. Det er det nære, som betyder noget for mig. Det er her, beslutningerne virkelig kan mærkes.«

Politisk aktiv længe

Kristoffer Merrild er oprindeligt fra Vestjylland. Hans morfar var Venstre-borgmester, men alligevel mener han ikke selv, at politik er noget, han har fra familien.

Til gengæld har han lært hjemmefra, »at hvis man mener, at man kan bidrage med noget, så skal man tage hænderne op af lommen,« som han udtrykker det.

»Derfor er det naturligt for mig at give byrådet et skud. Jeg har en social indignation og har rigtig svært ved uretfærdigheder - Socialdemokratiet er det rigtige sted for mig at gøre noget ved det,« siger han.

Den sociale indignation gjorde også, at han for 16 år siden meldte sig ind i DSU. Han har tidligere været formand og var med til at stifte DSU favrskov.

Den politiske interesse har altså brust i hans årer længe.

»Under valgkampen mødte jeg en gammel klassekammerat, som kunne huske, at jeg helt tilbage i sjette klasse lavede en valgplakat for mig selv. Til min konfirmation blev det også kommenteret mange gange, at det var pudsigt, den lige lå 1. maj,« siger Kristoffer Merrild med et smil.

Religiøs

I 2016 flyttede Merrild og hans kone fra Aarhus til Hinnerup - og det har de bestemt ikke fortrudt.

»Vi blev forelskede i det herude. Her er småt nok til, at man siger hej til de folk, man møder, men stort nok til, at man ved, butikkerne ikke lukker - og så er det alligevel tæt på Aarhus,« siger han.

Når den ikke står på leg med drengene på fem og tre år og nu også bleskift af den mindste dreng på otte uger, så kører Kristoffer Merrild lidt mountainbike om tirsdagen:

»Men kun når solen skinner,« siger han med et smil.

Desuden er Kristoffer Merrild ud af en religiøs familie - hans far er præst - og derfor ynder han at går i kirke om søndagen, fortæller han:

»Det er et godt holdepunkt i tilværelsen, for det giver noget ro.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.