Borgerlige vil give tilskud til hjemmepasning i Favrskov: Socialdemokratiet siger nej

Venstrefløjspartierne er meget skeptiske overfor det borgerlige flertals forslag om at give forældre tilskud til at passe egne børn.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock

Skal forældre i en periode kunne få tilskud til at gå derhjemme og passe deres eget lille barn?

Tilskud til hjemmepasning var et af de mest debatterede emner i valgkampen op til efterårets kommunalvalg i Favrskov Kommune, der i modsætning til de fleste danske kommuner ikke giver tilskud til hjemmepasning.

Flere borgerlige partier slog under valgkampen kraftigt til lyd for at indføre ordningen for at give forældrene valgfrihed og ud fra et liberalt princip om at lade pengene følge barnet. De påpegede også, at tilskuddet kunne gavne daginstitutionerne, som nogle steder i kommunen er presset på kapacitet, hvis det får flere forældre til selv at passe deres børn.

Kommunalvalget gav borgerligt flertal, så derfor kom det ikke som den store overraskelse, at den blå blok på det nye byråds første byrådsmøde havde sat tilskud til hjemmepasning på dagsordenen. Forslaget blev præsenteret af Venstres viceborgmester Birgit Liin, der indledte med at sige, at det skulle gælde for børn i alderen 0-2 år.

Hvor lang tid, man skal kunne få tilskud, og størrelsen på tilskuddet, ønskede hun til behandling i Børne- og Skoleudvalget, og gerne så hurtigt som muligt, da indførelsen måske kan lette presset på daginstitutionerne.

S er skeptisk

Isabel Friis Madsen fra Socialdemokratiet sagde på sit partis vegne, at man er skeptisk og forbeholden overfor forslaget, som i 2018 blev nedstemt i byrådet, da der var rødt flertal.

»Vi mener ikke, det er en kommunal kerneopgave at betale forældre for at passe egne børn,« sagde Isabel Friis Madsen.

Ifølge hende vil det primært være de velbjærgede, der vil benytte sig af muligheden, så ordningen vil ramme socialt skæv. Hun påpegede også, at manglen på arbejdskraft vil blive forværret, hvis folk forlader arbejdsmarkedet for at passe deres egne børn. Med folk mente hun kvinder, for det vil ifølge Socialdemokratiet nok mest være kvinderne, der vil benytte sig af ordningen, som derfor ifølge partiet heller ikke er godt for ligestillingen mellem mænd og kvinder.

Alt for megen tvivl

Isabel Friis Madsens partikammerat Lone Boye erklærede sig også skeptisk og påpegede, at børn bliver robuste af at være sammen med andre børn i dagpleje eller vuggestue.

Lone Boye oplyste, at der i 2018 var 50 børn i Favrskov, som blev passet hjemme, og dengang beregnede man, at hvis halvdelen af dem ville få tilskud til hjemmepasning, ville kommunen få en ekstraudgift på 1,8 millioner kroner.

I forlængelse heraf ønskede Lone Boye en oversigt over antallet af børn, der i dag bliver passet hjemme, plus en beregning af manglende skatteindtægter, hvis forældre ikke går på arbejde, fordi de skal passe deres barn.

»Der er alt for mange tvivlsspørgsmål, så jeg er skeptisk,« konkluderede Lone Boye i byrådssalen.

Maria Degn, nyvalgt for Socialdemokratiet, tog også ordet og sagde, hun var bekymret både for børnene, ligestilling og kvinders position på arbejdsmarkedet.

»Det er en gammeldags tankegang, at kvinderne skal til at gå hjemme igen,« sagde Maria Degn.

Gør ikke ondt

SF’s byrådsmedlem Søren Frandsen sagde, at han var på linje med Socialdemokratiets bekymringer og som udgangspunkt modstander af forslaget.

»Det gør ikke ondt på mig, men jeg kan bare ikke se nødvendigheden, og det kan slet ikke løse vores pasningsproblemer,« sagde Søren Frandsen.

Det Radikale Venstres nye byrådsmedlem Torben Christensen anerkendte forslaget for at komme børnefamilier i møde, men hæftede sig ved ligestillingsproblematikken.

»Det vil primært være kvinder, der vil bruge det, og det vil sætte dem yderligere bagud på arbejdsmarkedet i forhold til løn og pension,« sagde Torben Christensen.

Birgit Liin konkluderede, at man nok ikke ville blive enige, men konstaterede, at der var vilje til at kigge på forslaget Børne- og Skoleudvalget, hvor det nu vil blive behandlet. Derefter skal det i Økonomiudvalget og tilbage i byrådet, før et eventuelt forslag kan vedtages, måske i løbet af foråret.


Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.