Nu kan forældre i Favrskov få tilskud på 5.715 kroner om måneden til at passe egne børn

Det borgerlige flertal i Favrskov Byråd har indført tilskud til hjemmepasning.

Artiklens øverste billede
Modelfoto: Adobe Stock

De 25 byrådsmedlemmer i Favrskov Kommune skulle ved byrådsmødet tirsdag 29. marts tage endelig stilling til et forslag fra de borgerlige partier om at give tilskud til forældre til pasning af egne børn.

Forslaget blev som forventet vedtaget med de borgerlige partiers 13 stemmer, mens de ni socialdemokrater, SF’s Søren Frandsen og Radikale Venstres Torben Christensen stemte imod. Thake Fogh Cordt fra Enhedslisten stemte hverken for eller imod.

Flemming Nørgaard (V), formand for Børne- og Skoleudvalget, præsenterede forslaget i byrådssalen og forklarede, at det omfatter børn i alderen fra et halvt år, til de fylder tre. Tilskuddet bliver på 5.715 kroner om måneden og træder i kraft 1. maj 2022, og der gælder, at forældrene ikke må være på overførselsindkomst, og de skal have tilstrækkelige danskkundskaber.

Udvalgsformanden påpegede, at forslaget neutralt set giver større fleksibilitet til børnefamilier, der ønsker at forlænge deres barselsorlov, og at det kan lette presset på kommunens dagtilbud. I forhold til det økonomiske aspekt af sagen sagde han:

»Hvis tilskuddet bliver benyttet af børn, der i øjeblikket bliver passet gratis af forældrene, koster det penge, men hvis det benyttes af børn, der er i dagtilbud, er der en besparelse,« sagde Flemming Nørgaard og fortsatte:

»Og hvad med de manglende skatteindtægter fra forældre, der benytter sig af at få tilskud til hjemmepasning? Det er simpelthen umuligt at udregne den præcise økonomi, men de kommuner, der har ordningen, har ikke fundet anledning til at bortskaffe den på grund af økonomien.«

Når der er gået et år, skal ordningen evalueres, herunder hvor mange der har benyttet sig af den.

Millionudgift

Socialdemokraterne Isabel Friis Madsen og Kristoffer Merrild satte for nylig fokus på netop økonomien i ordningen i et læserbrev i Lokalavisen, hvilket blev gentaget i byrådsdebatten:

»Vi har ikke fået afdækket de sociale og økonomiske konsekvenser, som vi har taget forbehold for, og som man kunne have forhørt sig om hos andre kommuner,« sagde Isabel Friis Madsen.

Hun påpegede, at der ifølge beregninger fra 2018, hvor forslaget også var oppe at vende, men blev nedstemt, ville blive tale om en merudgift for kommunen i millionklassen.

»Vi har netop vedtaget en budgetproces, hvor det ikke kan komme på tale med udvidelser på grund af den alvorlige økonomiske situation, og så vil man udvide børnepasning uden den mindste idé om omkostningerne. Jeg kan ikke mindes, vi tidligere har vedtaget et forslag, der er så lidt økonomisk afdækket,« sagde Isabel Friis Madsen, som er Socialdemokraternes politiske frontfigur i Favrskov.

Kristoffer Merrild tog også ordet senere i debatten og sagde, at han virkelig håber, han tager fejl i forhold til sine forbehold overfor tilskud til hjemmepasning i relation til økonomien, ligestilling og manglende arbejdskraft med videre.

Birgit Liin (V) mente ikke, det er et særsyn, byrådet vedtager forslag, hvor man ikke på forhånd kan lave et regnestykke og sætte to streger under.

Hendes partikammerat Simon Buus Olsen hæftede sig ved, at Danmark har verdensrekord i at ”opbevare” vores børn fra nul til seks år, og at ordningen er med til at sikre, at flere familier, ikke kun de velhavende, passer deres børn hjemme.

»Det gode børneliv er ikke kun i statens hænder,« sagde Simon Buus Olsen.

Konservativ glæde

Halvdelen af byrådsmedlemmerne tog ordet under debatten, heriblandt også de konservatives Anne-Sophie Schønning Eriksen, Mette Nøhr og Niels Christian Selchau-Mark.

Førstnævnte mente, at borgere i Favrskov med rette kan have en forventning om kommunalt tilskud til hjemmepasning, når nu hovedparten af landets kommuner tilbyder det, og at det er vigtigt for konservative med valgfrihed til borgerne.

Netop valgfrihed er også Mette Nøhrs mantra, påpegede hun, og hun deler ikke andres bekymring for børnenes trivsel eller manglende ligestilling.

»De hjemmepassere, jeg kender, har et omfattende socialt liv med deres børn, og vi skal lade det være op til familien at beslutte, om mor eller far skal være hjemmepasser,« sagde Mette Nøhr.

Ændringsforslag fra Ø

Søren Frandsen gav ligesom socialdemokraterne udtryk for, at det efter hans mening ikke er en offentlig opgave at passe sine egne børn. Den radikale Torben Christensen var positiv overfor forslagets fokus på tidspressede børnefamilier, men mener, at forslaget giver øget skævhed på ligestilling på arbejdsmarkedet.

Enhedslisten var oprindelig modstander af at give kommunalt tilskud til hjemmepasning, men har ændret holdning og er nu tilhænger. Dog vil partiet gerne udvide ordningen, så den gælder for børn helt frem til skolealderen, ligesom man vil øge tilskuddet til det maksimale beløb på cirka 6.500 kroner.

Begge ændringsforslag blev sendt til afstemning i byrådet, men da kun Torben Christensen bakkede op, blev de ikke vedtaget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.