Favrskov sænker temperaturen på skoler og i administrationen

Politikerne siger god for forslag om at sænke temperaturen i offentlige bygninger for at spare penge og energi.

Artiklens øverste billede
Eleverne og de ansatte på Bavnehøjskolen i Hadsten skal vænne sig til en lidt lavere temperatur i skolen. Arkivfoto

I lyset af de stigende energipriser og ønsket om at udlede mindre CO2 ved et mindre energiforbrug kan det være en mulighed at sænke temperaturen i nogle af Favrskov Kommunes bygninger. Erfaringstal fra tidligere forsøg på især private boliger, men også fra kommunale ejendomme viser, at der er en potentiel besparelse på cirka fem procent af varmeforbruget ved en temperatursænkning på én grad.

Sådan lyder oplægget til en sag, der torsdag 8. juni var på dagsordenen i Teknik- og Miljøudvalget.

Ved at sænke temperaturen reduceres energiforbruget til opvarmning af bygningerne, og det vil dermed bidrage positivt til klimaindsatsen. En sænkning af temperaturen bidrager også til en reduktion af driftsudgifterne til opvarmningen af bygningerne.

Den potentielle besparelse vil dog ikke kunne opveje de stigende energipriser, men bidrage til at reducere effekten af de stigende priser.

Skoler og administration

Forvaltningen foreslår at sænke temperaturen i de bygninger, hvor det er muligt, når den kommende fyringssæson begynder. Når fyringssæsonen i vinterhalvåret 2022/2023 er afsluttet, kan der opgøres en forskel i energiforbruget. På den baggrund vil det være muligt at evaluere på brugernes oplevelse af temperatursænkningen, samt estimere en besparelse.

Teknik og Miljøforvaltningen vurderer, at en sænkning af temperaturen med én grad som foreslået kræver et såkaldt CTS-anlæg (Central Tilstandskontrol og Styring). CTS-anlægget er nødvendigt for at styre og regulere bygningers varme- og ventilationsanlæg, så bygningen fungerer optimalt med det mindst mulige energiforbrug.

Det er hovedsageligt skoler og administrationsbygninger i Favrskov, der har CTS-anlæg, og forvaltningen vurderer, at de fire administrationsbygninger og alle skoler undtaget Korsholm Skole vil være egnet til en kontrolleret temperatursænkning. Dette svarer til cirka 40 procent af den kommunale bygningsmasse.

Fem procent?

I bygninger med CTS-anlæg er der i de fleste tilfælde taget højde for, hvornår bygningerne ikke anvendes, og hvor det er muligt, er der allerede nu natsænkning på systemet, så temperatur og ventilation reduceres uden for brugstiden. Forsøgsordningen gælder derfor kun en sænkning af temperaturen i dagtimerne, hvorfor det er lidt usikkert, om tommelfingerreglen om en besparelse på fem procent af varmeforbruget også vil gælde for Favrskov Kommunes bygninger.

Brugeroplevelsen i bygningerne er et vigtig parameter, som skal tages med i overvejelsen af forslaget om at sænke temperaturen i bygningerne, lyder det fra forvaltningen, som vurderer, at en sænkning af temperaturen på én grad ikke vil kunne mærkes af brugerne. Det foreslås, at brugeroplevelsen også medtages, når forsøgsordningen evalueres efter fyringssæsonen til næste sommer.

Vedtaget enstemmigt

Formanden for Teknik- og Miljøudvalget, Søren Gade (S), oplyser, at forslaget om at sænke temperaturen i kommunale bygninger kommer fra forvaltningen.

»Det er sund fornuft både at spare energi og penge på denne måde. Nu prøver vi det og ser, hvordan det går, og så må vi tage hånd om det, hvis nogen er kede af det,« siger Søren Gade.

Forslaget blev vedtaget enstemmigt af udvalgets medlemmer. Der er tale om en endelig beslutning, idet sagen ikke skal behandles videre i hverken Økonomiudvalget eller byrådet.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.