Her bliver vejene mere sikre: Disse projekter prioriteres i år

Forvarsling af kryds, en ny passagelomme og fartdæmpende foranstaltninger skal øge trafiksikkerheden på udvalgte veje i Favrskov.

Artiklens øverste billede
Ved at udvide Frijsenborgvej med en passagelomme kan trafikanterne mod nord passere venstresvingende trafikanter højre om. Det forventes at reducere risikoen for uheld på strækningen, hvor der er sket tre uheld i de seneste 10 år. Illustration: Favrskov Kommune

Byrådet i Favrskov Kommune har nikket ja til Teknik og Miljø-forvaltningens forslag til, hvordan man skal anvende de to millioner kroner, som er afsat til trafiksikkerhedsprojekter i 2022.

Forvaltningen har et prioriteringskatalog med 132 projekter og har peget på at føre syv af dem ud i livet i år. Projekterne er er prioriteret ud fra fem parametre: Trafiksikkerhed, fremkommelighed, skolevejsforhold, forhold for cyklister og fodgængere samt miljø og sundhed. Parameteret trafiksikkerhed indebærer en vurdering af muligheden for at forhindre uheld i forhold til antallet af politiregistrerede færdselsuheld.

Herunder er der en beskrivelse af trafiksikkerhedsprojekterne som beskrevet i sagen på det seneste byrådsmøde:

Forvarsling af kryds i Sall og Thorsø

A) og F) Ved krydsene Randersvej og Skolevangsvej i Sall og Højgårdsvej og Grølstedvej i Thorsø opsættes skilte for at skærpe trafikanternes opmærksomhed på krydset, så trafikanterne i mindre grad overser deres vigepligt.

Samlet for de to kryds er der inden for de seneste 10 år registreret otte uheld. Ved at øge afmærkningen i de to kryds forventes uheldsrisikoen i krydsene at blive reduceret.

Passagelomme i Skjød

B) I krydset Frijsenborgvej og Pøt Møllevej i Skjød skabes øget trafiksikkerhed for trafikanterne ved etablering af en passagelomme. Passagelommen vil medvirke til, at trafikanterne på Frijsenborgvej mod nord kan benytte passagelommen ved passage med en venstresvingende trafikant. Det bliver muligt at passere den venstresvingende højre om.

Der er registreret tre uheld på strækningen de seneste 10 år. Ved at lave passagelommen forventes risikoen for uheld på strækningen at blive reduceret.

Fartdæmpning på Gl. Randersvej i Hammel. Illustration: Favrskov Kommune

Fartdæmpning i Aidt, Hammel og Hinnerup

Der etableres fartdæmpende foranstaltninger ved bygrænserne i Aidt, på Gl. Randersvej og Vadstedvej i Hammel og på Elmevej i Hinnerup.

D) Ved indfaldsvejene Nedergårdsvej, Hovbro, Overgårdsvej og Skolegade i Aidt indbyder vejenes lige og lange strækning til høj fart. Det foreslås, at der opsættes bump ved indfaldsvejene til Aidt for i højere grad at kunne holde bilisters hastighed på 50 km/t.

E) Gl. Randersvej i Hammel er en fordelingsvej, der forsyner hele det lukkede boligområde beliggende omkring Gl. Randersvej, Langagervej, Minervavej, Malerkrogen, Solbakken og Skovvangskolen. De eksisterende chikaner på Gl. Randersvej indbyder til, at trafikanter i højere grad kører midt på vejen, for at deres kørselsmanøvre ikke bliver påvirket af chikanerne. Ydermere er arealet bag ved chikanerne ikke tilstrækkeligt stort til, at cyklister kan benytte dette til cykelbane, og de kører dermed sammen med den øvrige trafik rundt om chikanerne.

Det foreslås, at der opsættes fire hævede flader strategisk på strækningen for i højere grad at kunne holde bilisters hastighed på 50 km/t og sikre, at trafikanterne kører ind efter hver chikane. I samme omgang øges arealet bag ved chikanerne, så cyklisterne kan passere chikanerne sikkert.

G) Ved indfaldsvejen Vadstedvej i Hammel indbyder vejenes lige og lange strækning til høj fart. Det foreslås, at der opsættes bump øst for krydsningen med Ringvejen for i højere grad at kunne holde bilisters hastighed på 50 km/t og samtidig øge trafiksikkerheden for gående og cyklister fra Ringvejen, der skal krydse Vadstedvej.

H) Elmevej i Hinnerup forsyner boligområderne beliggende omkring Elmevej, Snerlevej, Lucernevej og Kløvervej samt børnehaverne Børnehuset Rønbækken og Børnehuset Elmegården. Der er modtaget borgerhenvendelser om udfordringer med trafikken på vejen. Det vurderes, at Elmevej i et forøget omfang benyttes som gennemfartsvej mellem Ådalsvej og Århusvej. Derfor opsættes der chikaner på strækningen for at holde hastigheden på 50 km/t og for at flytte den gennemgående trafik til Ådalsvej og Århusvej.

Trafiksikkerhedskampagner

Teknik og Miljø anbefaler, at der som tidligere afsættes 150.000 kroner til trafiksikkerhedskampagner. Kampagnerne vil sikre en vedvarende indsats for følgende områder:

Synliggørelse af skoleveje

Færre krydsulykker

Hindring af spirituskørsel

Lavere fart

Mindre uopmærksomhed

Projekt udgår

Forvaltningen havde oprindeligt peget på otte projekter, men da et af dem er udgået, er der 250.000 kroner til overs, som foreslås brugt på andre trafiksikkerhedsprojekter i år.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.