Vejforlægning er ikke den rigtige løsning på uheldsramt kryds

Artiklens øverste billede
Grethe Villadsen er medlem af byrådet for Socialdemokratiet. Pressefoto

Teknik og Miljøudvalget behandlede på mødet 10. august en sag vedrørende trafiksikkerhedsprojekter. Blandt andet var et af Favrskov Kommunes mest uheldsramte kryds ved Stobdrupvej/Elmelundsvej/Landevejen i Hadbjerg på dagsordenen.

Der er løbende lavet forskellige tiltag i krydset med henblik på, at få bilisterne til at nedsætte farten på Landevejen. Der er blandt andet opsat lystavler, der signalerer, at der må køres 70 kilometer i timen igennem krydset. Denne hastighed er dog alt for høj set i lyset af, at Landevejen er en stærkt trafikeret hovedvej, som hyppigt skal krydses af bløde trafikanter, da det er en skolevej. Lystavlerne har således ikke haft nogen positiv indflydelse på uheldsfrekvensen.

Der blev efterfølgende lavet bump ved de to sideveje, også uden effekt, da bump ikke virker på oversigtsforholdene.

De, der har været involveret i ulykker i krydset, siger samstemmende, at de holder stille, orienterer sig og først kører ud, når der er fri bane, men at de alligevel bliver overrasket af tværkørende biler.

Der er dårlige oversigtsforhold – værst mod syd – på grund af de store niveauforskelle i Landevejens forløb. Med mange politiregistrerede ulykker og dertil flere småuheld med påkørsel af skilte og helleanlæg med videre, er der behov for en effektiv løsning.

Denne gang var oplægget til en løsning i sagen en vejforlægning. En vejforlægning vil på ingen måde mindske farten på Landevejen, og den vil heller ikke have afhjælpe de dårlige oversigtsforhold.

Teknik og Miljøudvalget har bedt om også at få undersøgt muligheden for en rundkørsel. Den bør der være rigelig plads til, ellers kan Stobdrupvej og Elmelundsvej muligvis rykkes lidt mod syd. En rundkørsel vil medvirke til, at farten sænkes på Landevejen.

Ifølge undersøgelser fra Trafitec har ombygninger af kryds til rundkørsler forebygget 58 procent af personskadeuheldene og 24 procent af materielskadeuheldene.

På Hovedvej 13 indes der også rundkørsler, hvor en mindre vej krydser en hovedvej. Det har også her nedbragt antallet af uheld kraftigt.

Jeg synes, det vil være umådelig trist, hvis der laves den dårlige og dertil meget dyre løsning med en vejforlægning, da jeg ikke mener, at tiltaget vil mindske sårbarheden for de bløde trafikanter, som der er kommet markant flere af, efter at Hadbjerg Skole er blevet distriktsskole for Voldum.

Et lyskryds er ikke i spil, men det kunne også være en løsning og et muligt alternativ, såfremt det ikke er realiserbart med en rundkørsel. Jeg vil fortsat følge sagen og håber, at vi endeligt kan få etableret en løsning med den ønskede effekt på trafiksikkerheden.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.