Mette Frederiksen på besøg: Der er brug for flere som jer

Statsministeren besøgte Den jydske Haandværkerskole i Hadsten for at møde håndværkereleverne og få inspiration til at få flere til at vælge en erhvervsuddannelse.

Artiklens øverste billede
Mette Frederiksen taler med elever på DjH i Hadsten. Foto: Jeppe Rafn

”Hvilke tanker har du gjort dig om infrastrukturen i elnettet, som ikke har nok kapacitet. Hvis for eksempel en hel villavej vælger elbil, kan kablerne ikke holde til det.”

Statsminister Mette Frederiksen blev lidt paf, da hun fik stillet dette spørgsmål af en elev på Den jydske Haandværkerskole, DjH, i Hadsten. Efter en kort tænkepause valgte hun den humoristiske tilgang og svarede med et grin:

»Tak for i dag, det var virkelig hyggeligt.«

Det korte svar blev mødt af latter fra de 700 håndværkerelever i tømrersalen, der var mødt frem for at lytte til og stille spørgsmål til statsministeren, som måtte gå til bekendelse:

Statsministeren talte til 700 elever på håndværkerskolen i Hadsten. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

»Jeg kommer fuldstændig til kort på dit spørgsmål. Jeg kender simpelthen ikke svaret, men tager den videre med til energiministeren.«

En anden elev ville vide, hvordan statsministeren ville løse udfordringen med at skaffe nok ladestandere til elbiler.

»Vi har afsat midler til flere ladestandere, men må erkende, der vil være en periode med bøvl med opladning,« svarede Mette Frederiksen.

Den bedste skole

Inden eleverne fik mulighed for at stille spørgsmål, havde statsministeren holdt et lille oplæg. Hun begyndte med at fortælle, at hun ret ofte hører, at det her er den bedste skole i landet.

»Jeg er oprindeligt interesseret i at høre, hvad der optager jer, og det er jer, der skal løse klimakrisen. Der er brug for faglærte, så hvad er jeres bud på, hvordan vi får flere unge til at gå den her vej, som der er allermest brug for?«

Statsministeren kom selv med nogle betragtninger om, at folkeskolen er blevet meget boglig og teoretisk og sammen med uddannelsesvejledningen peger de unge i retning af gymnasiet. I forlængelse heraf nævnte hun, at regeringen gerne vil indføre et nyt kvote 2 system, der vil gøre det nemmere at skifte retning arbejdsmæssigt som voksen.

Vækst og lavt frafald

Statsministeren fik også spørgsmål om prisloft på lejemål og løn til lærlinge, inden håndværkerskolens bestyrelsesformand Benny Yssing gik på scenen, takkede for besøget og benyttede lejligheden til at fremhæve DjH.

»Vi har på 10 år fordoblet antallet af unge mennesker, der har valgt DjH til på grund af den faglige stolthed, og med hensyn til frafald er vi ikke på to cifre (procentmæssigt) som andre skoler. Det har vi arbejdet meget med,« lød det fra Benny Yssing, hvorefter Mette Frederiksen gik ned i salen og talte med nogle af eleverne, der sad på de forreste rækker.

De svarede pænt på statsministerens spørgsmål om uddannelsesretning, mens spørgsmålet om, hvordan det var at være fra Sjælland og bo her, blev besvaret med et højlydt grin.

Flere elever kom hen for at snakke med statsministeren efter den "officielle" spørgetid på skolen. Foto: Jeppe Rafn

Flere elever kom hen og fik selfies med statsministeren, der også blev mødt med spørgsmål om ansigtstatoveringer og statsborgerskab, inden seancen var slut.

Udenfor skolen blev der sagt pænt farvel til skolens ledere og elever fra elevrådet, der en god times tid havde budt statsministeren og velkommen til Hadsten, hvorefter Mette Frederiksen tog plads i den store bus, der fragtede statsministeren og hendes følge af sikkerhedsfolk og partifolk rundt i landet.

Bestyrelsesformand Benny Yssing og direktør Jesper Kofoed Petersen (blå skjorte) takker for besøget. I baggrunden til høje kan man ane Socialdemokratiets folketingsmedlem valgt i Favrskovkredsen, Daniel Toft Jakobsen.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.