Forhandlingerne om Favrskovs budget er i gang: Det forhandler de om

Der skal findes besparelser på millioner for at få kommunekassen til at stemme.

Artiklens øverste billede
Alle byrådets partier stod bag konstitueringsaftalen efter kommunalvalget i november 2021. Nu gælder det byrådets første budget. Arkivfoto

De politiske partier i Favrskov forhandler i disse dage om at blive enige om kommunens budget for de næste fire år, 2023-2026.

Der mangler omkring 20 millioner kroner om året for at få budgettet til at hænge sammen, og derfor kommer politikerne ikke udenom at skulle finde besparelser.

Økonomiudvalget har derfor bedt forvaltningen om at komme med forslag til besparelser på 1,5 procent, svarende til 33 millioner kroner om året, som politikerne kan lade sig inspirere af.

De politiske partier har forud for forhandlingerne desuden fremlagt egne forslag, der både indeholder forslag til besparelser og udvidelser, ligesom der er indkommet forslag fra foreninger for over 20 millioner kroner i budgetperioden.

Effektivisering

Et af de økonomisk største spareforslag går på at reducere alle de kommunale budgetter til serviceudgifter med 0,25 procent, hvilket vil give en årlig besparelse på 5,5 millioner kroner. En gennemsnitlig skole vil få reduceret sit årlige budget med 60.000 kroner, mens en børnehave med 60 børn skal klare sig med 12.000 kroner mindre.

Spareforslaget lanceres som ”effektivisering”, og det er op til de enkelte institutioner med videre, hvordan de vil udmønte besparelsen.

Minimumsnormeringer

Det vil også være muligt at spare et betragteligt millionbeløb om året på daginstitutionsområdet i Favrskov og stadigvæk leve op til minimumsnormeringerne, der siger 1 pædagog pr. 3 børn i vuggestuen og 1 pædagog pr. 6 børn i børnehaven.

Kommunerne får tilført statsmidler på daginstitutionsområdet for at leve op til minimumsnormeringerne, og det vurderes, at Favrskov Kommune allerede i 2020 og igen i 2021 levede op til minimumsnormeringerne. På grund af stigende statstilskud vil der kunne spares 3,4 millioner kroner om året alene ved at fastholde normeringen og budgettet fra 2022.

Forvaltningen har også udregnet, at man ved at reducere servicen til niveauet i 2020 kan spare 7,2 millioner kroner om året og fortsat leve op til minimumsnormeringerne. Det vil dog kræve en reduktion i antal medarbejdere og give færre muligheder for blandt andet at tage på ture og mindre dialog med forældrene.

Biblioteksnedlæggelse

Forvaltningen har også regnet på, hvad det vil koste at nedlægge et bibliotek. Det vil fra 2024 give en årlig besparelse på 3,7 millioner kroner om året at nedlægge Hinnerup, Hammel eller Hadsten Bibliotek, mens nedlæggelsen af Ulstrup Bibliotek vil spare 600.000 kroner om året.

De tre store biblioteker ligger alle i kulturhuse og understøtter kulturhusenes drift, så der skal findes en løsning for driften af det pågældende kulturhus, der kan påvirke besparelsen ved nedlæggelsen af et bibliotek.

50 spareforslag

De tre omtalte spareforslag er nogle af de økonomisk største, men blot tre af cirka 50 spareforslag, forvaltningen har lagt frem for politikerne. På social- og sundhedsområdet er der således beskrevet 22 forskellige spareforslag for samlet cirka 10 millioner kroner, der omhandler alt fra reduktion af antal korttidspladser til færre graviditetsbesøg.

De tre store partier i byrådet, Socialdemokratiet, Konservative og Venstre, har alle meldt ud, at de ønsker et budget uden forringelser af den ”borgernære velfærd”.

Brede forlig

Der er tradition for brede budgetforlig i Favrskov, som hele eller næsten hele byrådet står bag.

Sidste år stod kun Enhedslistens ene byrådsmedlem udenfor aftalen, og borgmester Lars Storgaard håber på et nyt bredt flertal, når han for første gang skal stå i spidsen for et budget.

»Jeg håber, at alle 25 byrådsmedlemmer står bag, men kan leve med 24,« siger borgmesteren.

Budgettet vil blive præsenteret 6. september og skal i høring hos borgerne fra 7. til 20. september inden endelig vedtagelse 11. oktober.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.