Hvad bliver der af den frisklavede mad på plejecentre?
Går Mette Nøhr virkelig ind for, at der ikke skal laves frisk varm mad på kommunens nye plejecenter?
Partierne bag Budgetforslag 2023-2026 i Favrskov Kommune har i budgetperioden afsat cirka 36 millioner kroner til byggeri af nyt plejecenter i Hadsten. I den forbindelse har partierne drøftet, om al mad på det nye plejecenter skal produceres lokalt i de enkelte plejegrupper. Man er dog blevet enige om at gøre som på kommunens øvrige plejecentre, hvor man laver tilbehør, morgenmad og frokost lokalt, men får leveret de varme retter af Favrskov Mad.
FM leverer retterne for en uge ad gangen til plejecentrene, hvor de bliver lagt på køl og varmet op på dagen.
Mette Nøhr fra Det Konservative Folkeparti slog under valgkampen til kommunalvalget sidste år til lyd for, at alle plejehjem i Favrskov bør have frisklavet mad på menuen.
Lokalavisen har på den baggrund spurgt hende, hvordan hun kan stå på mål for budgetforslaget, når maden på det nye plejecenter ikke bliver frisklavet.
»Det kan jeg, fordi der er så mange andre gode ting i budgettet. Vi har lavet en økonomisk ansvarlig aftale og skal ikke som andre kommuner ud i en helt vild sparerunde. Budgettet er landet rimeligt godt, og det går ikke så meget ud over borgerne, fordi vi blandt andet skærer i administrationen,« siger Mette Nøhr.
Varm mad bliver et krav
Den nyvalgte byrådspolitiker havde dog gerne set, at budgetpartierne havde besluttet, at der skulle produceres og serveres frisklavet varm mad på plejecentret i Hadsten.
»Jeg har gjort opmærksom på min holdning og så gerne, at vi får små produktions-klyngekøkkener. Det vil ikke blive så meget dyrere, og derfor synes jeg, det er kortsigtet ikke at gøre nu. Det bliver et krav fra den nye generation på plejehjem at få frisklavet mad, men det bliver dyrere at indføre på bagkant,« mener Mette Nøhr.
Rigtig ærgerligt
Budgetpartierne i Favrskov, som er alle undtagen Enhedslisten, kan forvente at modtage et høringssvar til budgetforslaget fra kommunens ældreråd, der netop har fokus på frisklavet mad til ældre borgere.
»Det er en oplagt mulighed at gøre det nu med det nye plejecenter, så det ærgrer os rigtig meget. Vi har været på studietur i Syddjurs Kommune, der har flyttet madproduktionen ud på de enkelte plejecentre. De ældre er for dårlige til selv at deltage i madlavningen, men de sidder omkring komfuret og er med i processen. Det er så godt, og de siger, det er billigere end at have et centralkøkken. Så det er ikke et spørgsmål om økonomi, men om man vil have det eller ej,« siger Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov.

Ældrerådet i Favrskov tror ligesom Mette Nøhr, at madproduktionen på sigt vil komme tættere på borgerne.
»Det vil være billigere at lave det nu frem for at lave det om senere. Det er ligesom med Solhøj (kommunens nye plejecenter i Hammel), hvor vi påpegede, at der vil være for få boliger, når man nedlagde Skaghøj. Det sagde man nej til, men nu bygger man til på Solhøj, og det bliver dyrere,« siger ældrerådsformanden.
Værn mod ensomhed
Ældrerådet ser varm madlavning på plejecentrene som et værn mod ensomhed.
»De kommer ud og er en del af processen med duft og oplevelser, der minder om, hvordan de selv lavede mad i egen bolig,« siger Erik Bertelsen.
Mette Nøhr påpeger, at det ikke er sådan, at der slet ikke bliver lavet mad på plejecentrene. På Solhøj laver de selv kartofler og grønt, mens kød og sovs til det varme måltid kommer fra Favrskov Mad, fortæller hun. Og på Plejecenter Thorshøj i Thorsø er man begyndt at bage frisk brød om morgenen.
»Det er meget mere lækkert, og de ældre øger appetitten, når de kan dufte maden, så jeg vil skubbe på, at vi får mere af det.«
Håb endnu
Mette Nøhr mener ikke, løbet er kørt i forhold til, at der bliver lavet frisk mad på det nye plejecenter i Hadsten, når det efter planen åbner om tre-fire år. Forvaltningen er blevet bedt om at komme med et oplæg om at styrke leve-bo-miljøerne på plejecentrene, som Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte i begyndelsen af det nye år.
»Det handler om, at det skal være så hjemligt som muligt at bo på plejehjem, herunder at lave aktiviteter og frisklavet mad, så jeg tænker ikke, det er dødt. Jeg har ikke givet op,« siger Nøhr, som sidder i Social- og Sundhedsudvalget.