Hvad bliver der af den frisklavede mad på plejecentre?

Går Mette Nøhr virkelig ind for, at der ikke skal laves frisk varm mad på kommunens nye plejecenter?

Artiklens øverste billede
Mette Nøhr

Partierne bag Budgetforslag 2023-2026 i Favrskov Kommune har i budgetperioden afsat cirka 36 millioner kroner til byggeri af nyt plejecenter i Hadsten. I den forbindelse har partierne drøftet, om al mad på det nye plejecenter skal produceres lokalt i de enkelte plejegrupper. Man er dog blevet enige om at gøre som på kommunens øvrige plejecentre, hvor man laver tilbehør, morgenmad og frokost lokalt, men får leveret de varme retter af Favrskov Mad.

FM leverer retterne for en uge ad gangen til plejecentrene, hvor de bliver lagt på køl og varmet op på dagen.

Mette Nøhr fra Det Konservative Folkeparti slog under valgkampen til kommunalvalget sidste år til lyd for, at alle plejehjem i Favrskov bør have frisklavet mad på menuen.

Lokalavisen har på den baggrund spurgt hende, hvordan hun kan stå på mål for budgetforslaget, når maden på det nye plejecenter ikke bliver frisklavet.

»Det kan jeg, fordi der er så mange andre gode ting i budgettet. Vi har lavet en økonomisk ansvarlig aftale og skal ikke som andre kommuner ud i en helt vild sparerunde. Budgettet er landet rimeligt godt, og det går ikke så meget ud over borgerne, fordi vi blandt andet skærer i administrationen,« siger Mette Nøhr.

Varm mad bliver et krav

Den nyvalgte byrådspolitiker havde dog gerne set, at budgetpartierne havde besluttet, at der skulle produceres og serveres frisklavet varm mad på plejecentret i Hadsten.


Beboerne på det nye plejecenter i Hadsten får ikke frisklavet varm mad. Modelfoto: Adobe Stock

»Jeg har gjort opmærksom på min holdning og så gerne, at vi får små produktions-klyngekøkkener. Det vil ikke blive så meget dyrere, og derfor synes jeg, det er kortsigtet ikke at gøre nu. Det bliver et krav fra den nye generation på plejehjem at få frisklavet mad, men det bliver dyrere at indføre på bagkant,« mener Mette Nøhr.

Rigtig ærgerligt

Budgetpartierne i Favrskov, som er alle undtagen Enhedslisten, kan forvente at modtage et høringssvar til budgetforslaget fra kommunens ældreråd, der netop har fokus på frisklavet mad til ældre borgere.

»Det er en oplagt mulighed at gøre det nu med det nye plejecenter, så det ærgrer os rigtig meget. Vi har været på studietur i Syddjurs Kommune, der har flyttet madproduktionen ud på de enkelte plejecentre. De ældre er for dårlige til selv at deltage i madlavningen, men de sidder omkring komfuret og er med i processen. Det er så godt, og de siger, det er billigere end at have et centralkøkken. Så det er ikke et spørgsmål om økonomi, men om man vil have det eller ej,« siger Erik Bertelsen, formand for Ældrerådet i Favrskov.

Ældrerådsformand Erik Bertelsen ærgrer sig over, at den varme mad på kommunens nye plejecenter skal leveres udefra. Arkivfoto

Ældrerådet i Favrskov tror ligesom Mette Nøhr, at madproduktionen på sigt vil komme tættere på borgerne.

»Det vil være billigere at lave det nu frem for at lave det om senere. Det er ligesom med Solhøj (kommunens nye plejecenter i Hammel), hvor vi påpegede, at der vil være for få boliger, når man nedlagde Skaghøj. Det sagde man nej til, men nu bygger man til på Solhøj, og det bliver dyrere,« siger ældrerådsformanden.

Værn mod ensomhed

Ældrerådet ser varm madlavning på plejecentrene som et værn mod ensomhed.

»De kommer ud og er en del af processen med duft og oplevelser, der minder om, hvordan de selv lavede mad i egen bolig,« siger Erik Bertelsen.

Mette Nøhr påpeger, at det ikke er sådan, at der slet ikke bliver lavet mad på plejecentrene. På Solhøj laver de selv kartofler og grønt, mens kød og sovs til det varme måltid kommer fra Favrskov Mad, fortæller hun. Og på Plejecenter Thorshøj i Thorsø er man begyndt at bage frisk brød om morgenen.

»Det er meget mere lækkert, og de ældre øger appetitten, når de kan dufte maden, så jeg vil skubbe på, at vi får mere af det.«

Håb endnu

Mette Nøhr mener ikke, løbet er kørt i forhold til, at der bliver lavet frisk mad på det nye plejecenter i Hadsten, når det efter planen åbner om tre-fire år. Forvaltningen er blevet bedt om at komme med et oplæg om at styrke leve-bo-miljøerne på plejecentrene, som Social- og Sundhedsudvalget skal drøfte i begyndelsen af det nye år.

»Det handler om, at det skal være så hjemligt som muligt at bo på plejehjem, herunder at lave aktiviteter og frisklavet mad, så jeg tænker ikke, det er dødt. Jeg har ikke givet op,« siger Nøhr, som sidder i Social- og Sundhedsudvalget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.