Budget-forslag: Se, hvor der skal spares

Artiklens øverste billede

På 21 områder skal der spares de kommende fire år. Byrådspolitikerne har fundet besparelser for 13,2 millioner kroner i 2023 og omkring 16 millioner kroner hvert af de efterfølgende tre år i Budgetforslag 2023-26, som netop nu er i offentlig høring. Det endelige budget vedtages 11. oktober.


Her følger nogle nedslag i spare-forslagene.

Effektivisering alle steder

Største besparelse findes på ’effektivisering på alle fagområder’, hvor der skal findes 3,5 millioner kroner i 2023 og 5,5 millioner kroner hvert af de efterfølgende tre år. Det er alle kommunens arbejdspladser, som skal finde effektiviseringer for 0,25 procent. Det svarer til, at en gennemsnitlig skole får reduceret sit årlige budget med 60.000 kroner, mens en børnehave med 60 børn skal klare sig med 12.000 kroner mindre. Det er op til de enkelte fagområder og institutioner, hvordan de vil udmønte besparelsen.

Børn og skole

Det næststørste beløb på listen over besparelser finder man på minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet: 1,7 millioner kroner i 2023 og 2,4 millioner de efterfølgende tre år.

Det kan virke forvirrende, da vi på forrige side i avisen jo nævner, at daginstitutionerne får tilført 1 millioner kroner til minimumsnormeringer.

Kommunen modtager dog et statslige tilskud, som er langt højere end den ene million. Tilskuddet gives til alle kommuner frem mod, at loven om minimumsnormeringer træder i kraft i 2024. Favrskov Kommune lever dog allerede op til de lovbundne minimumsnormeringer, så derfor vælger politikerne, at det ikke er hele det statslige tilskud, som skal blive hos daginstitutionerne.

Det er penge her fra, som gør det muligt at sende 1 million kroner i dagplejens retning til at gøre det mere attraktivt at være dagplejere.

På børne-området foreslås desuden at spare 680.000 kroner i alle årene ved at afskaffede centrale midler til sprogvurdering af alle 3-årige. I dag sprogvurderes alle 3-årige i Favrskov, men ifølge dagtilbudsloven er daginstitutionerne ikke forpligtiget til at sprogvurdere alle, men kun i de tilfælde, hvor der er sproglige, adfærdsmæssige eller andre forhold hos barnet, der giver formodning om, at barnet kan have behov for sprogstimulering. Sådan bliver det fremover.

Jobcentret

Den tredjestørste besparelse finder man på arbejdsmarkedsområdet. På grund af en historisk lav arbejdsløshed, foreslås det at reducere antallet af ansatte på jobcentret med en million kroner årligt. Det kommer til at koste cirka tre stillinger.

Ældre-området

I Budget 2023-26 foreslås det at fjerne den nuværende 15 minutters statusydelse som en visiteret ydelse i hjemmeplejen. De aktiviteter, som ydelsen i dag giver mulighed for, vil i stedet være en del af de ydelser, som det nye tiltag ’faste teams’ kan levere, når de er fuldt implementeret.

Statusydelsen giver plejepersonalet 15 minutters ekstra tid per uge i hjemmet til at give øget omsorg, nærvær og støtte. Med budgetforslaget vil borgerne ikke længere skulle visiteres til ydelsen. Til gengæld forventes de faste teams at skabe mere kontinuitet og sammenhæng i plejen samt at frigøre plads til ekstra omsorg, støtte og små praktiske opgaver. De ældre borgere vil således fortsat have mulighed for at få hjælpen.

Det foreslås desuden at fjerne administrationen af klippekort på plejecen

trene, hvilket forventes at give en årlig driftsbesparelse på 100.000 kroner. Hver beboer har i dag et fysisk klippekort, hvor hvert klip giver mulighed for at vælge en aktivitet på 30 minutter hver anden uge. Klippekortordningen administreres manuelt af personalet, der løbende noterer på borgernes fysiske klippekort, hvilket rundt regnet taget to minutter. Fremover forsvinder det fysiske kort, men plejepersonalet sørger fortsat for, at beboerne får mulighed for at vælge aktiviteter af 30 minutter hver anden uge.

Handicap og psykiatri

Kommunen har et akuttilbud i form af en døgndækket akut telefonisk rådgivningsvagt samt en akut overnatningsmulighed i Handicap og Psykiatri. Midlerne er fordelt mellem botilbuddet Ellemosevej på voksenhandicapområdet og botilbuddet Harebakken på psykiatriområdet til at dække personaleudgifter til rådighedsvagt.

I Budget 2023-26 foreslås det at reducere budgetterne de to steder med samlet set 400.000 kroner, idet det nuværende tilbud om akut overnatning og telefonrådgivning i dag kan varetages af den almindelige drift. Forslaget vil betyde en reduktion på cirka én stilling i Handicap og Psykiatri, fordelt mellem Harebakken og Ellemosevej.

På handicap og psykiatri-området er der desuden foreslået besparelser ved at øge brugen af virtuel bostøtte inden for Handicap og Psykiatri. Fremfor at mødes fysisk, vil det fremover foregå via video-omkald. Det vil betyde en besparelse på 500.000 kroner i 2023 og 1 millioner kroner de efterfølgende tre år. Forslaget vil betyde, at stillinger svarende til to årsværk forsvinder. Bostøtte er et tilbud til borgere fra 18 år, som på grund af betydelig nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne eller særlige sociale problemer har brug for hjælp, omsorg eller støtte.

Diverse

Corona-epidemien lærte mange af os at gøre brug af videomøder. Således også kommunens ansatte, som endnu engang regner med at kunne spare en halv million kroner ved at øge brugen af videomøder.

Budgettet til vedligehold af vandløb foreslås desuden reduceret med 230.000 kroner. Pengene har været afsat til et konkret oprensningsprojekt, som nu er udsat.

Budgettet til kollektiv trafik reduceres med 280.000 kroner. En ny model for indtægtsfordeling i perioden 2022-24 giver et overskud til Favrskov Kommune, og det er baggrunden for reduktionen på budgettet. »En reduktion vil ikke have store konsekvenser for serviceniveauet på den helt korte bane, men de stigende priser til brændstof og øget aktivitet på Flextrafik-ordningerne er en væsentlig usikkerhedsfaktor,« lyder det i budgetforslaget.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.