Budgetforslag: Splid om minimumsnormeringer

Medarbejdere og forældre kritiserer lokalpolitikerne for at ville anvende en del af statstilskud til minimumsnormeringer på andre områder.

Artiklens øverste billede
Foto: AdobeStock

Bekymrende. Helt urimeligt. Kritisabelt. Fuldstændig uacceptabelt.

Sådan beskriver adskillige medarbejderudvalg og forældrebestyrelser Favrskov Kommunes budgetforslag 2023-26, når det kommer til minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet.

Medarbejdere og forældre er fortørnede over, at lokalpolitikerne ikke vil bruge hele beløbet, som kommunen modtager i tilskud fra staten for at leve op til loven om minimumsnormeringer.

Budgetpartierne bag forslaget hæfter sig på den anden side ved, at kommunen fra næste år rent faktisk tilfører området en million kroner ekstra om året, og at Favrskov allerede inden da lever op til loven, der siger, at der fra 2024 skal være mindst én pædagogisk medarbejder per tre børn i vuggestuer og mindst én pædagogisk medarbejder per seks børn i børnehaver.

Regnestykket

Favrskov Kommune modtog 8,4 millioner kroner i statstilskud til minimumsnormeringer i 2022, hvor kommunen vurderer at leve op til de kommende lovkrav.

Faktisk vurderer kommunen, at man allerede i 2020 og 2021, hvor man modtog henholdsvis 4,5 og 7,0 millioner kroner i tilskud, levede op til minimumsnormeringerne.

I 2023 stiger Favrskovs tilskud forventeligt med 2,7 millioner kroner til 11,1 millioner kroner og i de følgende år med 3,4 millioner kroner til 11,8 millioner kroner.

Og det er altså dette forøgede tilskud på 2,7 millioner kroner næste år og 3,4 millioner kroner fra 2024-26, som ”striden” handler om. Politikerne vil ”kun” bruge én million af beløbet til på dagtilbudsområdet, mens det resterende beløb på 1,7 millioner kroner næste år og 2,4 millioner kroner om året i 2024-26 vil blive brugt på andre områder.

Uenighed

Politikerne henholder sig til opgørelser fra Danmarks Statistik, der viser, at Favrskov Kommune i 2020 havde 2,8 børn per pædagogisk personale i vuggestuer og 5,7 børn per pædagogisk personale i børnehaver. I disse beregninger indgår ledere med 85 procent vægt fremfor 100 procent.

Ifølge Børne- og UngdomsPædagogernes Landsforbund (BUPL) i Favrskov bruger de daglige ledere dog langt fra 85 procent af deres arbejdstid i den daglige turnus, og det er medvirkende til, at Favrskovs dagtilbud ”kun i en meget afgrænset periode af dagen lever op til minimumsnormeringerne.” Det fremgår af et høringssvar fra Finn Rubach-Larsen, næstformand i BUPL Favrskov, på vegne af medarbejderne, der slår til lyd for at anvende hele statstilskuddet på dagtilbudsområdet.

Forældre-protest

Udover de kritiske høringssvar fra medarbejderudvalg og forældrebestyrelser har flere forældre har skrevet private høringssvar, hvor de påpeger, at der mangler hænder i dagligdagen.

”Jeg oplever gentagende gange, at der er for få voksne både i min datters børnehave og min søns vuggestue,” skriver en forælder blandt andet.

Derudover har 169 forældre, næsten alle fra Hadsten, underskrevet og indsendt en protest over, at politikerne vil bruge nogle af statsmidlerne til minimumsnormeringer på andre områder.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.