Budgettet er i hus: Skolerne får 2 millioner ekstra

Favrskov Kommunes økonomi er blevet lidt bedre siden budgetforslaget, og det kommer især skolerne til gode i det endelige budget, som netop er landet.

Artiklens øverste billede
De syv gruppeformænd og borgmesteren bag budgettet. Fra venstre Eva Damsgaard (DF), Charlotte Green (K), Søren Frandsen (SF), borgmester Lars Storgaard (K), Erling Høj Sørensen (NB), Isabell Friis Madsen (S), Birgit Liin (V) og Torben Christensen (R). Foto: csj

Den to uger lange høringsfase er slut, og byrådet i Favrskov er på noget nær rekordtid blevet enige om det endelige budget for de næste fire år, 2023-26.

Siden budgetforslaget blev præsenteret 7. september, er der samlet set konstateret mindre udgifter på 3,3 millioner kroner. Det skyldes primært mindre udgifter på 2,3 millioner på skoleområdet som følge af genberegning af resursetildelingsmodellen og et øget statstilskud på 1,2 millioner vedrørende minimumsnormeringer.

Specialområdet

De 3,3 millioner kroner er indarbejdet i den endelige budgetaftale, hvoraf 2,1 million kroner går til specialundervisningsområdet. Området havde i forvejen fået tre millioner kroner til delvis dækning af skolernes akkumulerede merforbrug på 6,4 millioner kroner på specialområdet.

Favrskov Lærerforening og en lang række medarbejderudvalg og skolebestyrelser havde indsendt høringssvar med ønske om, at kommunen ville dække hele underskuddet på specialområdet. Det har politikerne lyttet til ved altså at finde yderligere 2,1 millioner kroner og dermed i alt 5,1 millioner kroner, så underskuddet på specialområdet er nedbragt til 1,3 millioner kroner.

»Hvis vi ikke tilførte flere penge til specialområdet, ville det gå ud over den den almene undervisning. Det er ikke godt, så det var der bred enighed om,« siger borgmester Lars Storgaard (K) og påpeger, at 5,1 millioner kroner er en stor del af det samlede budget.

Rammebesparelser

Det resterende mindre forbrug på 1,2 millioner kroner går til at reducere kravet om effektiviseringer på alle kommunale arbejdspladser, som også havde udløst en del negative høringssvar fra blandt andet skolerne. Alle områder er blevet pålagt besparelser (som på kommunesprog hedder effektiviseringer) på 0,15 procent i 2023 stigende til 0,25 procent i de følgende tre budgetår.

De 1,2 millioner kroner anvendes til at nedsætte effektiviseringskravet i 2023 fra 0,15 til 0,10 procent.

»Vi har lyttet til høringssvar på rammebesparelserne, som vi sætter ned næste år og dermed giver områderne længere tid til at udmønte de 0,25 procent fra 2024,« siger borgmesteren.

Minimumsnormeringer

Budgetpartierne, der består af hele byrådet undtagen Enhedslisten, har derimod ikke fundet anledning til at ændre budgetforslaget i forhold til minimumsnormeringer, som ellers udløste mange negative høringssvar fra medarbejdere i daginstitutionerne og forældre.

Politikerne har godt nok afsat en million kroner ekstra om året til mere personale, men kritikerne hæfter sig ved, at kommunen ikke anvender hele statstilskuddet, som Favrskov modtager, til at opfylde kravene til minimumsnormeringer, der gælder fra 2024.

Budgetpartierne derimod påpeger, at det giver god mening at bruge en del af statstilskuddet på andre områder.

»Vi har i Favrskov lagt penge i området siden 2016, så vi allerede i 2020 opfyldte kravene til minimumsnormeringer,« siger Lars Storgaard.

Ifølge borgmesteren har mange fejlagtigt opfattet det som om, at Favrskov skærer ned på personalet i daginstitutionerne, selvom man tilfører en million kroner om året. Årsagen til misforståelsen skal findes i, at det fremgår af det såkaldte tekniske budget, at der sker en reduktion på minimumsnormeringer, mener borgmesteren.

»Det skulle aldrig have stået som en reduktion.«

Toiletter

Budgetpartierne har også fundet det nødvendigt at præcisere i den endelige budgetaftale, at Tungelundskolen i Thorsø som planlagt får renoveret sine gamle toiletter og udvidet antallet af toiletter som en del af den planlagte renovering og udvidelse til 22 millioner kroner.

Det fremgik ikke klart af budgetforslaget og blev i hvert fald ikke opfattet af skolebestyrelsen, der blandt andet undrede sig over toiletforholdene i et kritisk høringssvar.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.