SF-stemmesluger svarer læserne: »Vi er klar til at gå i regering«

SF's spidskandidat i Østjylland, Kirsten Normann Andersen, besøgte forleden redaktionen for at svare på læsernes spørgsmål i valgserien 'Klog på Kandidaten'.

Artiklens øverste billede
SF's Kirsten Normann Andersen fik mange spørgsmål til blandt andet ældre- og sunhedsområdet. Foto: Danni Paulsen

Ældre, unges helbred, politiske modstandere og SF som støtteparti.

Det var bare nogen af temaerne, som læserne bragte på banen, da vi forleden havde besøg af SF’s lokale spidskandidat og stemmesluger i Østjylland, Kirsten Normann Andersen.

SF’eren svarede berredvilligt på det hele. Herunder kan du se et udvalg af spørgsmål og svar (som avisen i visse tilfælde har forkortet) og lære Kirsten Normann Andersen (KNA) bedre at kende.

Svend Hansen: Vil du medgive, at SF har været alt for anonyme i denne valgperiode?

KNA: Jeg synes, at SF har fået rigtig mange gode ting gennemført i denne valgperiode - blandt andet minimumsnormeringer, en klimalov m.v.. Men det har også været en speciel valgperiode med en pandemi, og det har måske gjort andre politiske områder mindre synlige.

Janni L.: Hvordan kan du forsvare, at SF er med i en aftale om at styrke Forsvaret med så ekstremt mange milliarder, når vores velfærd halter på så mange parametre?

KNA: SF er optaget af at sikre forbedringer af velfærden, men sikkerhedspolitik er også vigtigt - måske vigtigere end længe. Vi er eks. et af de mest digitaliserede lande i verden, så eks. cybersikkerhed er blevet et meget vigtigt emne.

Lasse Yndum: Har forholdene på landets plejehjem og bosteder forbedret sig i den tid, I har støttet S-regeringen?

KNA: Ja. Ganske vist ikke så meget, som man kunne ønske, men vi er lykkedes med at sikre, at budgetterne følger med demografien for første gang i rigtig mange år. Og så er der afsat næsten 1 mia. kr. til forbedringer derudover - blandt andet til faste teams, som jeg selv har kæmpet indædt for at få på dagsordenen. Kendt personale øger bare kvaliteten.

Kirsten Haaning Knudsen: Hvordan mener du, at man skal løse problemerne med at skaffe kvalificeret personale til ældreplejen?

KNA: Der findes ingen lette løsninger her, men vi skal dels sikre mere tværfaglighed, dels se på arbejdsvilkår, og så bliver vi nødt til at sikre en løn, som også får unge mennesker til at prioritere uddannelse til social- og sundhedsområdet. Jeg har selv foreslået, at vi derudover skal arbejde i faste teams. Det letter arbejdspresset og øger trygheden og tilfredsheden blandt borgere.

Charlotte Kammer: Der er alvorlige problemer med unges mentale helbred. Hvordan vil du indrette vores sundhedsvæsen, så der kan rettes op på den situation?

KNA: Jeg er glad for, at vi har indgået aftale om psykiatrihandlingsplanen. Det er vigtigt, at vi prioriterer ressourcer til at udrede og behandle psykisk syge borgere. Men jeg er også optaget af forebyggelsen. Det nytter ikke at fylde vand i et badekar, hvis man glemmer at sætte proppen i. Derfor har vi i SF også været optaget af at sikre voksne nok til daginstitutioner, vi vil gerne prioritere PPR, og vi er optaget af at sikre mere ro på i ungdomsårene. Jeg tror, at vi har presset vores børn og unge for meget for længe.

Lotte Mandsen: Er du enig med S i, at der kan findes milliarder ved at effektivisere i kommunerne?

KNA: Der er helt sikkert plads til afbureaukratisering. Spørgsmålet er, hvordan vi gør det, så det også virker. Jeg tror selv, at vi kan spare mange administrative ressourcer, hvis kommunerne kan slippe for udbud af opgaver. Det er tunge processer, hvor der skal skrives standarder, beregnes priser, måles tid, sikres afregningsmuligheder og etableres kontrol. Men der er også plads til afbureaukratisering på eks. håndtering af syge borgere i jobcentrene. Hvis mennesker får tid til at blive raske, så er vejen tilbage til arbejdsmarkedet helt sikkert lettere (blot for at nævne et par områder). Om vi så kan blive enige om at pege på den slags, er jeg mere i tvivl om. Men det må komme an på en forhandling.

Helge Simonsen: Hvordan er det at arbejde på Christiansborg ift. arbejdsmiljø? Jeg synes, at vi ser mange stresssygemeldinger.

KNA: Når vi bliver valgt til folketinget, vil vi alle gerne gøre det så godt som muligt. I dag er der også rigtigt gode muligheder for, at borgere kan komme i kontakt med folketingsmedlemmer via sociale medier, mail m.v.. Og jeg forstår godt, at man kan blive stresset af det. Jeg synes selv, at jeg ofte har travlt, men jeg har heldigvis ikke selv været syg af stress. Men vi tager det alvorligt og drøfter arbejdsformen jævnligt.

Lars N. Løgsted: Hvordan kan du støtte en regering, der står bag en økonomiaftale med kommunerne, som tvinger dem til at skære i kernevelfærden?

KNA: Det er svære tider. Vi har lige gennemlevet en pandemi. Nu er der krig i Europa, og vi står med alvorlige forsyningsproblemer på energi. Det er en svær tid, og derfor kan jeg heller ikke love guld og grønne skove. Jeg har været optaget af, at kommunerne skulle gives budgetter, som fulgte med flere og flere ældre og børn. Det har de fået - men kommuner er også belastet af stigende energipriser m.v. Vi er i fuld gang med at lave hjælpepakker. Jeg tror nemlig, at det er vigtigt at målrette hjælpen. Vi kommer også til at se på både kommuner og regioners store udgifter til energi.

Preben L. Knudsen: Du har været aktiv i arbejdet for en direkte togbane mellem Aarhus og Silkeborg. Hvad mener du om, at lokalsamfund på hele strækningen nu vil have stop hos dem? Så meget for 20 minutter mellem de to byer.

KNA: Jeg er - nok ikke overraskende - optaget af, at vi får gode kollektive trafikforbindelser - også i Jylland. Derfor er jeg også glad for forbindelsen mellem Aarhus og Silkeborg. Vi har ikke afskaffet stop på andre stationer. At flere gerne vil have stop i netop deres lokalområde vidner om, at der er stort potentiale i at fortsætte udbygning.

Mandi: Er SF klar til at opstille flere landmøller, og kan du pege på områder i Østjylland, der er oplagte?

KNA: Vi skal satse mere på vindenergi. Jeg har ikke et klart bud på, hvor hhv. landvindmøller og/eller havvindmøller skal placeres. Det overlader jeg til andre, der er klogere end jeg, at komme med bud på.

Jonna: Er du bange for, at Danmark som land bliver mere og mere splittet? Hvad kan gøres for at modvirke det?

KNA: Jeg tror altid, at der har været splittelse, når der har været kriser. Det skal vi naturligvis være opmærksom på. Jeg synes nu selv, at demokratiet har det bedre end sit rygte - med gode muligheder for, at alle kan deltage i samfundsudviklingen. Politisk er jeg optaget af at sikre mere transparens, så det bliver lettere at gennemskue baggrunden for beslutninger.

Hanne G.: Hvilken oppositionspolitiker har du mest faglig respekt for?

KNA: Jeg synes, at Alex Vanopslagh er god til at være ærlig om sine politiske projekter, og den slags har jeg stor respekt for.

Jan Kantor: Hvad tænker du om Danmarksdemokraterne som politisk projekt og det, at de står til at komme ind med i brag i meningsmålingerne?

KNA: Hvilket projekt? Ærligt, jeg har svært ved en debat om et politisk projekt, som ingen kender. Jeg er til gengæld enormt bekymret over den personfiksering, som sådan et parti er et udtryk for. Det er altså uhørt, at man kan henvise journalisters oprigtige spørgsmål til, at ”vælgerne ved, hvad jeg står for”...

Preben Berg: Hvornår får vi på overførselsindkomst ordentlige reguleringsmuligheder på pensionen?

KNA: Jeg er også optaget af, at mennesker, som kun har folkepensionen, har svært ved at få enderne til at nå sammen. Jeg har desværre også set det på nærmeste hold. Det står bare i skærende kontrast til, at andre pensionister ikke mangler noget. Der er nemlig meget stor forskel på pensionisters indkomst. Jeg tror selv, at tiden er til, at vi skal genbesøge det emne, for vi vil fortsat få mange fattige pensionister, og det er uholdbart. Om det så skal være ældrechecken, eller om vi kan forbedre den økonomiske situation på anden måde - det kan jeg ikke give et endeligt bud på. Det er træls med forkerte udbetalinger. Det er der ingen, der er stolte af. Men vi har godt nok også fået trykprøvet det digitale samfund de seneste år. Der er arbejde til nogle IT konsulenter her.

Hans Jørgen Knejset: SF er blevet skoset meget for at agere Mette Frederiksens skødehund. I har på intet tidspunkt bidt fra jer, men har troligt holdt hånden under regeringen. Hvordan har du det med det?

KNA: Jeg synes ikke, at man kan måle politikeres evner på, hvor gode vi er til at bide fra os. Jeg bider mig hellere fast i forhandlingsbordet - og det synes jeg i al beskedenhed, at vi er gode til.

Janus: Vil du anbefale dine partifæller at gå med i en mulig regering, hvis SF går frem til valget?

KNA: Hvis politikken er rigtig, så synes jeg, at man skal være klar til at påtage sig et regeringsansvar. Det er jo ultimativt den måde, man får mest indflydelse på (og det vil jeg gerne have).

Jens H.: Hvad er det bedste og værste ved at sidde i Folketinget?

KNA: Det bedste er, at man får indflydelse på vigtige politiske dagsordner - og ikke mindst, at man selv kan være med til at stille forslagene. Det værste er, at Christiansborg ligger i København. Der er altså langt på arbejde.

Brian: Støtter du en motorvej i tre spor mellem Aarhus og Randers fremfor anden infrastruktur?

KNA: Jeg foretrækker gode kollektive trafikmuligheder først.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.