Hvad mener folketingskandidater om trinbræt, minimumsnormeringer og jobcentre?

Artiklens øverste billede

Lokalavisen har stillet følgende tre spørgsmål til lokale folketingskandidater i Favrskov samt spidskandidater fra partier uden lokale kandidater.

1. Arbejder du for at etablere et trinbræt i Laurbjerg?

2. Favrskov Kommune anvender ikke hele sit statstilskud til minimumsnormeringer på dagtilbudsområdet. Er det ok?

3. Jobcentrene er til debat, både i Favrskov og på landsplan. Hvordan ser du jobcentrenes rolle i fremtiden?

Lisa Perkins

Lisa Perkins, Liberal Alliance

1. Nej, alene af den årsag at jeg ikke ved i nærheden af nok om det til ærligt at kunne sige, om det er vigtigt i forhold til de årsager, der hidtil ikke har gjort trinbrættet muligt, samt at emnet er langt fra mit politiske fokus.

2. Nej, fordi Folketinget har øremærket de penge. Ja, fordi byrådet kender kommunens udfordringer bedre end Folketinget. Problemet opstår et sted imellem statistikken og virkeligheden. På papiret har vi fornuftige normeringer i Favrskov. Men det er ikke alle steder, det opleves som den aktuelle virkelighed. Der skal ske meget fra Folketingets side for at løfte den danske børnepasning.

3. Mindre og simplere. Der er meget, der er galt med, at vi bruger 13 milliarder på det, der foregår på jobcentrene.

Lone Glarbo

Lone Glarbo, Danmarksdemokraterne

Ja. For Danmarksdemokraterne er det meget vigtigt, at vi får balance i Danmark mellem land og by. Det betyder blandt andet mulighed for kollektiv trafik og bosætning for danskere i alle aldre.

2. Som udgangspunkt er minimumsnormeringernes opfyldelse nogle ret eksakte tal med børn pr voksen. Hvis man opfylder dem, så er det i orden – måske – hvis det kan godtgøres, at opgørelsesmetoderne giver et præcist og sammenligneligt billede. Personligt ville jeg ønske, at man havde lavet det i dialog med institutionerne, for hvem siger, at en minimumsnormering er nok i de enkelte institutioner. Mangler der voksne ”på gulvet”, fordi der er for mange syge, fordi der er for meget administration, fordi og fordi..

3. Jobcentrenes opgave er at skaffe folk i arbejde, lykkes de med det? Nej, derfor skal hele systemet have et servicetjek for at se, hvordan vi bedst løser opgaverne med arbejdsløse og dermed udnytter pengene bedst muligt.

Tobias Grotkjær Elmstrøm

Tobias Grotkjær Elmstrøm, Moderaterne

1. Ideen om at lade togene stoppe i Laurbjerg er god og sympatisk, men der er jo en række instanser, som skal være enige i, at det er holdbart. Økonomisk vil regningen pr togpassagerer formentlig blive langt dyrere, end hvis man forbedrede busforbindelserne og på den måde tilgodeså de borgere i Laurbjerg og omegn, som har brug for offentlig transport.

2. Ja, hvis de mener, at de kan skabe bedre institutioner uden at bruge tilskuddet. I Moderaterne vil vi gennemføre en forvaltningsreform, der frisætter de nære velfærdsinstitutioner fra politisk detailregulering, så de får frihed og ansvar for at løse opgaverne på egne præmisser med fuld fokus på drift.

3. Selvom man nedlægger jobcentrene, skal arbejdet jo stadig udføres, så det er simpelthen for letkøbt. Vi ønsker en klarere opgavedeling, så ”almindelige” arbejdsløse håndteres via A-kasser og private jobformidlere. Så kan det offentlige system målrettes til dem, der har andre problemer end ”kun” arbejdsløshed. Det duer ikke, at alle mødes af det samme system og de samme krav.

Anders Vistisen

Anders Vistisen, Dansk Folkeparti

1. Selvfølgelig skal der etableres et trinbræt. I Dansk Folkeparti er vi meget optaget af, hvordan vi får skabt nogle ordentlige rammer om aktive landdistrikter og landsbyer. Og vi ved jo alle, hvad et trinbræt vil betyde for lokalområdet.

2. Jeg mener, at kommunerne har en forpligtigelse til at gennemføre det serviceforbedringer, som besluttes på Christiansborg, herunder minimumsnormeringerne. Det er afgørende, at der sættes nogle rammer, der kan garantere en vis velfærd og omsorg.

3. Som jobcentrene fungerer nu, er de en katastrofe for borgerne og for de ansatte. Vi bliver nødt til at lave dem grundlæggende om, for der vil stadig være behov for hjælp til ikke-forsikrede ledige. Men det skal være en hjælp, der tager udgangspunkt i, hvad der fører den ledige tilbage til et normalt liv med egen indtægt. Det hjælper eksempelvis ikke et menneske, der bokser med sygdom, hvis han bliver sendt i jobtræning. Han skal jo først have hjælp til at komme gennem sin sygdom. Sådan virker systemet desværre ikke i dag, der er opdelt i kasser og bruger en vanvittig mængde penge.

Hanne Roed, Radikale Venstre

1. Eftersom det er et stort ønske fra borgerne i Laurbjerg og Favrskov, som selv har villet bidrage med finansiering, og det vil understøtte en mere klimavenlig transport, så ja.

3. Hvis man ser det i helhed, så har man brugt tilskuddet på børnene. Nemlig ved også at se på og tilgodese dagplejen. Det er absolut fornuftigt. Især når man allerede levede op til minimumsnormeringerne i daginstitutionerne.

3. Hvorfor skælder man ud på jobcentrene, når det er loven, den er gal med? Vi har jobcentret fordi, samfundet ønsker fremdrift i borgersagerne og kontrol med skattekronerne til sociale ydelser. Det er en fejl at tro, at lukning af jobcentret vil give besparelse. Som det er nu, hjælpes mange borgere på sociale ydelser videre, selvom der er uheldige, grimme sager imellem. Vi, som er uddannede socialrådgivere, vil først og fremmest gerne understøtte, at borgerne bliver herrer i eget hus igen. Det kan så komme i klemme i en stram lovgivning med job-fokus og pressede kommunale kasser, sådan at der nødig gives (livslange) ydelser.

Søren Sloth

Søren Sloth, SF

1. Ja. Vi har brug for, at flere lader bilen stå. Det kan vi ikke bede om uden samtidigt at stille god og billig offentlig trafik til rådighed. Også i Laurbjerg.

2. Jeg synes ikke, det er en god idé at bruge børnenes penge til at dække kommunens budget. Lad børnenes penge gå til børnene.

3. De syge skal ud af jobcentrene. Stod det til mig, skal syge borgere i fremtiden have bedre mulighed for at fokusere på deres helbred, og jobsøgning skal være for de raske og ledige.

Daniel Toft Jakobsen

Daniel Toft Jakobsen, Socialdemokratiet

Ja. Det er desværre ikke lykkedes endnu, selvom vi på et tidspunkt var sikre på, at vi var i mål. Jeg fortsætter dog meget gerne arbejdet på Christiansborg for, at det kommer til at blive en realitet.

2. Jeg ved, at den Socialdemokratiske byrådsgruppe har arbejdet for, at alle de midler, kommunen har fået tilført, skulle anvendes til minimumsnormeringer. Det var der desværre ikke flertal for, da kommunen allerede ligger over de beregnede minimumskrav. Jeg havde dog gerne set, at alle pengene var blevet anvendt til forbedring af normeringerne, som de var tiltænkt.

3. Beskæftigelsesindsatsen og dermed også jobcentrene skal reformeres. Der skal være færre og enklere regler, færre proceskrav, mere fokus på resultater og ikke mindst større tillid til de ansatte.

Charlotte Green

Charlotte Green, Det Konservative Folkeparti

1. Ja, jeg arbejder for det på nationalt niveau, da det er i Folketinget, at beslutningen skal tages og bevillingen gives. Et trinbræt vil give et godt løft til udviklingen i Laurbjerg.

2. Kommunen har opnået minimumsnormeringerne og anvender samlet set midler, der svarer til statstilskuddet. Jeg glæder mig over, at kommunen lever op til kravene, som den skal, samtidig med en meget stor vækst i børnetallet og mangel på pædagoger. Men tallet siger ikke nok i sig selv, så der er brug for en løbende dialog med medarbejdere og forældre om at løfte kvaliteten og reducere bureaukratiet og sikre vores børn de bedste forhold.

3. Jobcentrene er ikke på alle områder oplevet som lige overbevisende. Jeg mener, at der er brug for at se på, hvordan vi forbedrer indsatsen, så borgerne i endnu højere grad oplever en god offentlig behandling og relevant hjælp i deres konkrete situation. Lovgivningen bag jobcentrene er meget kompliceret og trænger til forenkling. Det er vigtigt for mig, at jobcentrenes indsats sker i tæt samarbejde med vores virksomheder, så vi dækker arbejdsmarkedets behov.

Henrik Hjortshøj

Henrik Hjortshøj, Kristendemokraterne

1. KD støtter et trinbræt i Laurbjerg finansieret som et 3. partsprojekt. Når borgere bosætter sig i mindre bysamfund, så er kollektiv transport af største betydning, særligt nu hvor mange mennesker er udfordret på økonomien. KD vil arbejde for, at kollektiv trafik er tilgængelig og økonomisk attraktiv også i Østjylland.

2. Nej, det er ikke ok. Det er penge, som er sat af til børnenes ve og vel, og skal selvfølgelig bruges på minimumsnormeringer. Men det er et problem skabt inde på Christiansborg på grund af serviceloftet og et ubalanceret udligningssystem. Derfor skal vi sætte kommunerne fri, balancere udligningssystemet, øge det kommunale råderum og afskaffe serviceloftet, som begrænser velfærden ude i kommunerne.

3. Jobcentrene skal omorganisere sig og blive bedre og hurtigere til at afklare folk til den rette ydelse, og borgerne skal have mere individuelle forløb tilpasset det enkelte individ – ikke to mennesker er ens. I KD ønsker vi en omlægning, som giver kommunerne et større ansvar for selv at tilrettelægge og finansiere indsatsen. Dette skal også ses i lyset af en afskaffelse af serviceloftet, som giver kommunerne bedre albuerum til at tilbyde den rette beskæftigelsesindsatsen for den enkelte.

Linda Englyst

Linda Englyst, Danmarksdemokraterne

1. Ja, det skal være let at komme til og fra de mindre byer, så det kan være attraktivt at bo og arbejde der.

2. Når vi lader pengene følge den demografiske udvikling, synes jeg også, midlerne skal bruges som tiltænkt, men det afgørende for mig er, at minimumsnormeringerne skal opfyldes uden at medregne ledere og sygemeldt personale.

3. Jeg synes, jobcentrene har en berettigelse, men det er forfejlet at fastholde borgere i årelange forløb uden sandsynlig succes og at presse svage borgere ud i gentagne oplevelser af at mislykkes. Jeg mener, jobcentrenes rolle og succeskriterier skal gentænkes.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.