Forslag: Spar på byrådspolitikernes studieture

Politikerne i Favrskov bør skrue ned for studieture, mener Eva Damsgaard fra Dansk Folkeparti.

Artiklens øverste billede
Der er ikke umiddelbar opbakning i byrådet til Eva Damsgaards forslag om at droppe studieture eller spare på dem. Pressefoto

For et år siden skrev Eva Damsgaard et læserbrev i Lokalavisen, hvor hun argumenterede for at spare på byrådets studieture. Drop alle studieture til udlandet til fordel for videomøder eller få en oplægsholder til Favrskov, lød det fra DF’eren, der ville stille forslag om dette, hvis hun blev valgt ind i byrådet.

Eva Damsgaard blev valgt ind og har nu fremlagt sine tanker om studieture i en sag, som hun præsenterede på det seneste byrådsmøde.

»Vi byrødder må ligesom borgerne spænde livremmen ind ved for eksempel at droppe en studietur, forkorte den, afholde den i Danmark fremfor udlandet eller endnu bedre som videomøde,« sagde Eva Damsgaard og tilføjede, at der også ville være en miljøgevinst ved hendes forslag.

Byrådspolitikeren fra Dansk Folkeparti oplyser til Lokalavisen, at de seks stående udvalg i Favrskov Kommune som udgangspunkt hver tager på én studietur af 1-3 dages varighed i enten Danmark eller udlandet i løbet af byrådsperioden. Der er budgetteret med en årlig udgift til studieture på 120.000 kroner, hvilket samlet beløber sig til 480.000 kroner i byrådsperioden og svarer til, at hver af de seks udvalg har et budget til studietur på 80.000 kroner.

Reaktionerne

Borgmesteren havde indstillet til byrådet at drøfte sagen, og Venstres Birgit Liin fik som den første ordet efter Damsgaards præsentation.

»I Venstre mener vi, at ny viden, inspiration og erfaringsindsamling altid er positivt,« sagde Liin, der mente, at byrådet allerede gør de ting, Eva Damsgaard foreslår.

Socialdemokratiets Isabell Friis Madsen mente ligeledes, at byrådet har en fornuftig praksis i forhold til studietue og fremhævede en tur til Skotland i forbindelse med skolereformen som udbytterig.

De Konservatives politiske ordfører Niels Christian Selchau-Mark sagde, det er vigtigt at være åben og nysgerrig, og at man skal tage hen, hvor det giver mening, om det så er i Danmark eller udlandet:

»Vi kender alle begrænsningerne af onlinemøder og powerpoints, og det giver god mening at tage ud og opleve ting i virkeligheden. Det vil være meget ærgerligt af afskaffe studieture.«

Søren Frandsen fra SF fortalte, han kun tager på studieture indenfor landets grænser og har været på tre af slagsen.

Enhedslistens Thake Fogh Cordt erklærede sig enig i forslagets intention om klimavenlighed, at man ikke tager på flyrejser og vælger den mindst klimabelastende transport. Når det var sagt, mente han, det var afgørende for udvalgene at komme afsted fysisk på faglige ture for at få et fælles fagligt grundlag og styrke de sociale relationer på tværs af partiskel.

Torben Christensen fra Det Radikale Venstre var ligeledes enig i klimabetragtningerne, men at det også er vigtigt at få mulighed for at blive inspireret.

Nye Borgerlige, der er repræsenteret i byrådet ved Erling Høj Sørensen, kommenterede ikke på sagen, som Eva Damsgaard rundede af ved at takke for kommentarerne og understrege, at hun ikke taler om helt at droppe studieture, men måske i et år, eller korte turen ned til en enkelt dag.

»Jeg vidste godt, at jeg havde stukket hånden ned i en kulturel hvepserede, og at mit forslag nok ikke ville falde i god jord. Man vil gøre, som man plejer, og det duer åbenbart ikke at gøre det virtuelt eller lade videnspersoner komme til os,« siger Eva Damsgaard efterfølgende.

Hun har selv tidligere været på studietur i England med Social- og Sundhedsudvalget, men mindes ikke turen gav inspiration til at sætte noget i værk hjemme i Favrskov.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.