Birgit Liin trækker sig som Venstres borgmesterkandidat

Morten Bang og Thomas Storm har begge meldt sig som Birgit Liins afløser.

Artiklens øverste billede
Birgit Liin. Foto: Favrskov Kommune

Når der om tre år er valg til byrådet i Favrskov Kommune, kommer der til at stå et nyt navn øverst på Venstres kandidatliste. Partiets spidskandidat og borgmesterkandidat ved kommunalvalget i 2021, Birgit Liin, har trukket sig som sit partis spidskandidat.

»Det var en beslutning, jeg traf umiddelbart efter valget og meddelte bestyrelsen, så det har været forberedt igennem længere tid, men vi var enige om at vente med at melde det ud til efter folketingsvalget,« fortæller Birgit Liin.

»Jeg er ikke træt af Venstre, og det er slet ikke et fravalg, men jeg har frygtelig meget at lave på arbejde og måtte træffe et svært valg efter i en periode at have brugt rigtig meget tid på politik,« fortæller Birgit Liin, som er professor på Juridisk Institut på Aarhus Universitet.

Skidt kommunalvalg

Birgit Liin var som Venstres spidskandidat i 2021 den naturlige førsteudfordrer til Nils Borring som borgmester i Favrskov Kommune. Venstre fik dog et meget dårligt valg og gik tilbage fra ni til fem medlemmer i byrådet og måtte trods blåt flertal se borgmesterposten gå til Det Konservative Folkeparti, der gik fra to til seks medlemmer og dermed blev byrådets største borgerlige parti.

»Valgresultatet har selvfølgelig noget at sige, og det havde nok været en anden beslutning, hvis jeg var blevet borgmester. Det fik jeg ikke mandat til, og så er det på sin plads at lade nye kræfter komme til,« siger Birgit Liin.

Der er ikke tale om, at Birgit Liin træder ud af byrådet, og hun regner med at genopstille som menig Venstrekandidat til næste kommunalvalg.

»Det var ikke en negativ oplevelse at stille op som spidskandidat. Tværtimod er jeg rigtig glad for at have fået chancen.«

Respekt for beslutning

Formand for Venstre i Favrskov, Ken Richter, udtrykker forståelse for, at Birgit Liin ikke genopstiller som spidskandidat for Venstre til byrådsvalget om tre år.

»Hun har en fremtrædende stilling på Aarhus Universitet, som kræver sin kvinde, og det er krævende at være spidskandidat og dermed borgmesterkandidat for Venstre. Det er et langt sejt træk, og det trækker tænder ud at føre valgkamp,« siger Ken Richter.

Ken Richter er formand for Venstre i Favrskov. Pressefoto

Når nu Birgit Liin trækker sig som spidskandidat, er partiformanden glad for, at hun gør det så tidligt i den nye byrådsperiode, der begyndte ved årsskiftet.

»Jo længere tid der går, jo mere panikagtigt bliver det, og det her er absolut ikke panikagtigt. Jeg har stor respekt for, at Birgit gør det nu og ikke senere.«

Bang og Storm

Venstre skal nu have valgt en ny spidskandidat/borgmesterkandidat til det næste byrådsvalg i 2025. Valget kommer til at foregå på et opstillingsmøde mandag 21. november i Uhresalen i Hinnerup, hvor alle partimedlemmer i Favrskov kan komme og stemme på deres foretrukne kandidat.

Foreløbig har to kandidater meldt sig. Det drejer sig om byrådsmedlemmerne Morten Bang og Thomas Storm, der begge blev genvalgt til byrådet ved kommunalvalget i november 2021, der ellers var lidt af en katastrofe for partiet, der gik tilbage fra ni til fem byrådsmedlemmer og måtte se De Konservatives Lars Storgaard sætte sig i borgmesterstolen.

»Heldigvis får medlemmerne nogle at vælge imellem, og det er to gode kandidater, der har meldt sig,« siger Ken Richter.

Andre spidskandidater kan stadigvæk nå at melde sig på banen inden opstillingsmødet.

Venstre har omkring 300 medlemmer i Favrskov, som alle kan deltage og stemme til opstillingsmødet. Kandidaterne får lejlighed til at præsentere sig selv til opstillingsmødet, hvorefter medlemmer stemmer om, hvem der skal være Venstres spidskandidat i Favrskov.

»Må den bedste vinde. Det er medlemmerne, der træffer beslutningen, og jeg håber, der kommer mange og gør deres indflydelse gældende,« siger Birgit Liin.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.