Skuffet og ærgerlig: Favrskov har mistet sit medlem af Folketinget

Daniel Toft Jakobsen fra Socialdemokratiet blev ikke genvalgt til Folketinget.

Artiklens øverste billede
Daniel Toft Jakobsen var på gaden i Hadsten, lige efter valget blev udskrevet, men det lykkedes ham ikke at overbevise nok vælgere om at genvælge ham til Folketinget. Foto: jr

Daniel Toft Jakobsen har siden 2015 siddet i Folketinget for Socialdemokratiet, hvor han har været spidskandidat i Favrskovkredsen og været bakket op af Socialdemokratiet i Hedenstedkredsen, hvor han bor.

Efter at være blevet valgt ind i 2015 blev han genvalgt i 2019 med 4.615 personlige stemmer, hvilket skaffede ham det syvende og sidste socialdemokratiske mandat i Østjyllands Storkreds.

Ved gårsdagens folketingsvalg fik han næsten 1.000 færre personlige stemmer, og det koster ham nu pladsen i Folketinget.

»Jeg er meget ærgerlig og skuffet,« lød den umiddelbare reaktion fra Daniel Toft Jakobsen en halv time efter, det stod klart, at han ikke blev genvalgt.

»Jeg er glad for, at Socialdemokratiet fik et godt valg, men personligt fik jeg et dårligt valg. Det sker i politik, og jeg har stor respekt for, hvordan vælgerne sammensætter Folketinget. Sådan er det i et demokrati.«

Hvis Daniel Toft Jakobsen havde fastholdt sit personlige stemmetal fra 2019, havde det lige nøjagtig været nok til at komme blandt de seks socialdemokrater fra Østjyllands Storkreds, som i år blev valgt ind i Folketinget.

Han tabte dog som nævnt cirka 1.000 stemmer og endte dermed som nummer otte på liste A. Tilbagegangen var størst i Favrskovkredsen, hvor spidskandidaten gik fra cirka 1.900 personlige stemmer til cirka 1.200 personlige stemmer. Han tabte også terræn i Hedenstedkredsen ved at gå tilbage fra knap 1.900 til knap 1.500 personlige stemmer, mens der var en smule fremgang samlet i de øvrige kredse.

»Jeg har ikke nået at tænke over, hvorfor jeg er gået tilbage. Jeg har som andre politikere styrker og svagheder og synes, jeg har lavet nogle fine ting i Folketinget, men det er nok ikke min største styrke at gøre mig mest mulig synlig. Men det er på den anden side ikke noget nyt, og jeg vil gerne ønske mine seks østjyske partikollegaer tillykke med valget til Folketinget.«

Uafklaret fremtid

Hvad skal der ske nu, når du ikke længere er i Folketinget?

»Det aner jeg ikke lige nu, jeg har bare kæmpet med alt i de seneste uger. Jeg har hele tiden sagt, jeg bare må prøve at være mig selv og varetage mit job som folketingsmedlem så godt som muligt, gøre tingene på en ordentlig måde og tale om, hvad jeg selv vil, og ikke hvad andre vil. Vælgerne har valgt nogle andre, og det har jeg stor respekt for, og jeg skal nok komme videre. Når nogle døre lukkes, åbner andre døre sig, og jeg er meget fortrøstningsfuld i forhold til at finde nogle andre ting, der er spændende og meningsfulde. Det skal give mening for mig, for at jeg trives i det, og det har det gjort at være i Folketinget.«

Daniel Toft Jakobsen har lovet sig selv ikke i øjeblikket at tage stilling til, om han vil forsætte i politik og forsøge at komme tilbage i Folketinget, så det må foreløbig stå hen i det uvisse, om Socialdemokratiet i Favrskov skal se sig om efter en ny spidskandidat til Folketinget.

Daniel Toft Jakobsen er den eneste kandidat fra Favrskov, der i de seneste valgperioder har opnået valg til Folketinget, der i den kommende folketingsperiode er uden repræsentation fra Favrskov.

Tættest på at blive valgt ind i år var Dansk Folkepartis spidskandidat i Favrskov og Hedensted, Anders Vistisen. Han fik i alt 782 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds, men blev slået af Nick Zimmermann fra Randers, der med 1.039 personlige stemmer fik partiets ene mandat i Østjylland.

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.