Ny folketingskandidat troede på det til det sidste

Lone Glarbo troede længe på at have en mulighed for at komme ind i Folketinget for Danmarksdemokraterne.

Artiklens øverste billede
Lone Glarbo gemmer sine valgplakater, som hun regner med at få brug for igen. Privatfoto

Lone Glarbo fra Hinnerup blev ikke valgt ind i Folketinget ved folketingsvalget, hvor hun stillede op for Danmarksdemokraterne som spidskandidat i Favrskov og to af de fire kredse i Aarhus. Partiet fik én kandidat valgt ind fra Østjyllands Storkreds, og det blev ikke overraskende det nuværende folketingsmedlem Hans Kristian Skibby, der tog pladsen med flest personlige stemmer.

»Jeg ville ønske, det var mig, der havde fået pladsen,« siger Lone Glarbo, som langt ud på valgaftenen troede på muligheden for at blive valgt ind i Folketinget, fordi partiet regnede med at få to mandater i Østjyllands Storkreds.

Meget dyrt mandat

Moderaterne blev med 8,7 procent af stemmerne det fjerdestørste parti i Østjyllands Storkreds og fik valgt tre østjyske kandidater ind i Folketinget. Dernæst fulgte Danmarksdemokraterne med 7,0 procent af stemmerne, hvilket til partiets store overraskelse kun gav ét mandat, når nu Moderaterne fik tre mandater med kun 1,7 procentpoint flere stemmer. Til yderligere sammenligning fik Dansk Folkeparti med blot 1,9 procent af stemmerne i Østjyllands Storkreds ligeledes valgt én ind i Folketinget.

»Vi troede til det sidste på, at vi ville få to mandater i Østjylland, men ved midnatstid stod der, at vi kun fik ét mandat. Det måtte være en fejl, tænkte vi, men det var det ikke, og vi må bare sige, det er et meget dyrt mandat, vi fik i Østjylland,« fortæller Lone Glarbo.

Selv med to mandater ville Lone Glarbo dog ikke være kommet ind, for det endte med, at Erik Poulsen med 1.409 personlige stemmer fik lidt flere end hendes 1.314 personlige stemmer i Østjyllands Storkreds.

Nydt hvert et øjeblik

Lone Glarbo var med i Inger Støjbergs valgbus, der på valdagen samlede de jyske og fynske kandidater op på vejen til Christiansborg. Støjbergs nye parti stormede ind i Folketinget med godt otte procent af danskernes stemmer.

»Det gik jo rigtig godt for partiet, og det var en helt fantastisk dag. Jeg har nydt hvert øjeblik af valgkampen, og det har været så sjovt at være med til og snakke med vælgere,« fortæller Lone Glarbo, der har holdt ferie fra sit arbejde under hele valgkampen og også brugt en del penge i forsøget at blive valgt.

»Jeg har haft 3.100 plakater, hvor jeg til byrådsvalg har haft 400, og tilsvarende flere flyers. Hver morgen er jeg stået op klokken fem og har ført valgkamp hele dagen indtil sent om aftenen. Jeg har skullet klare alting selv med hjælp fra venner og familie, for partiet har jo endnu ingen organisation. Det har været et kæmpe problem, og vi skal have opbygget en organisation, så vi kan blive mere kendte, både i Østjylland og i Favrskov, hvor 75 procent af vores vælgere har sat kryds på listen og ikke stemt personligt. Det ærgrer mig, at der ikke er flere, der har stemt personligt i Favrskov, for lokale kandidater kan jo tale Favrskovs sag i Folketinget.«

Gemmer valgplakaterne

Danmarksdemokraterne fik 7,0 procent af stemmerne i Østjyllands Storkreds og 9,8 procent af stemmerne i Favrskov, hvor 2.975 personer satte kryds ud for Liste Æ. Tre ud af fire satte kryds ved listen, mens Lone Glarbo med 356 personlige stemmer fik næsten halvdelen af de personlige stemmer efterfulgt af Erik Poulsen, der kommer fra Ødum og fik 231 personlige stemmer i Favrskov.

Linda Englyst, der også er fra Favrskov fik 80 personlige stemmer i Favrskov og i alt 734 i hele storkredsen.

Da Lokalavisen taler i telefon med Lone Glarbo, er hun ved at pille valgplakater ned. Hun regner dog med at få brug for dem igen.

»Jeg ved ikke med hensyn til Folketinget, men jeg tror, jeg prøver at stille op til byrådsvalget for Danmarksdemokraterne,« fortæller Lone Glarbo, der stillede op for Venstre til det seneste byrådsvalg.

Hun blev dog ikke genvalgt, og i august meldte hun sig ud af Venstre for at melde sig under Inger Støjbergs faner.

»Det var ikke et fravalg af Venstre, men et tilvalg af Inger Støjberg. Jeg er der, hvor jeg skal være nu, så jeg gemmer mine valgplakater.«

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.